NASA-sonden 'Parker' er på vei til å sette ny rekord i å nærme seg solen. På julaften vil sonden passere innenfor 6 millioner kilometer fra solens overflate, og suse gjennom solens atmosfære i 700.
000 km/t. Sonden, som ble sendt opp i 2018, skal studere solens korona, det ytterste området i solatmosfæren, som er langt varmere enn selve soloverflaten.
'Parker' er utstyrt med et lettvekts varmeskjold som tåler ekstrem varme og stråling, og er designet for å beskytte instrumentene ombord. Sonden bruker Venus som gravitasjonsslynge for å komme nærmere solen, og forskningen skal også gi innsikt i solstormer og deres påvirkning på jordens teknologi.
4 måneder siden
NASA-sonden 'Parker' er på vei til å sette ny rekord i å nærme seg solen. På julaften skal sonden passere innenfor 6 millioner kilometer fra solens overflate, og suse gjennom solens atmosfære i 700.000 km/t. Sonden, som ble sendt opp i 2018, skal studere solens korona, det ytterste området i solatmosfæren, som er langt varmere enn selve soloverflaten. 'Parker' er utstyrt med et lettvekts varmeskjold som tåler ekstrem varme og stråling, og er designet for å beskytte instrumentene ombord. Tidligere rekord ble satt av NASAs Helios i 1976, som nådde 43 millioner kilometer fra solen.
4 måneder siden
Nasas romfartøy Parker Solar Probe nærmer seg solen og forventes å passere den på sitt nærmeste punkt noensinne på julaften, kun 6 millioner kilometer unna. Siden 2018 har sonden studert solen for å forstå hvorfor atmosfæren er mye varmere enn overflaten. Romsonden tåler ekstrem varme og stråling, og har allerede krysset solens korona flere ganger. Forskningen skal også gi innsikt i solstormer og deres påvirkning på jordens teknologi. Sonden bruker Venus som gravitasjonsslynge for å komme nærmere solen.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
4 måneder siden
Nasas romfartøy Parker Solar Probe nærmer seg solen og forventes å passere den på sitt nærmeste punkt noensinne på julaften, kun 6 millioner kilometer unna. Siden 2018 har sonden studert solen for å forstå hvorfor atmosfæren er mye varmere enn overflaten. Romsonden tåler ekstrem varme og stråling, og har allerede krysset solens korona flere ganger. Forskningen skal også gi innsikt i solstormer og deres påvirkning på jordens teknologi. Sonden bruker Venus som gravitasjonsslynge for å komme nærmere solen.
4 måneder siden
Nasa's Parker Solar Probe har gjennomført en historisk romferd ved å fly nærmere solen enn noe annet romskip tidligere. Etter å ha blitt sendt mot solen 20. desember, mistet Nasa kontakten med romskipet på julaften på grunn av de ekstreme temperaturene, men fikk kontakt igjen andre juledag. Romskipet kom seg så nært som 6,1 millioner kilometer fra solen og oppnådde en hastighet på 692 000 kilometer i timen. Forskere venter nå på data fra ferden for å lære mer om solens temperatur og solvind, som kan påvirke jordens strømnett og kommunikasjonssystemer.
2 måneder siden
Forskere ved NASA har gjort et gjennombrudd i forutsigelsen av solstormer. De har oppdaget at koronale sløyfer i solens atmosfære sender ut flares flere timer før en solstorm inntreffer. Disse blussene kan gi et varsel på to til seks timer med en nøyaktighet på 60 til 80 prosent. Solstormer kan påvirke satellitter, astronauter og teknologi, og føre til forstyrrelser i radiokommunikasjon og satellittnavigasjon. Protonskurer fra solen kan være farlige for mennesker i verdensrommet, men stoppes av jordens magnetfelt og er ikke farlige for mennesker på jorden. De nye funnene kan gjøre fremtidige romferder tryggere ved å gi raskere advarsler.
1 måned siden
Denne helgen kan folk i Norge observere en delvis solformørkelse. Professor Sven Wedemeyer ved Rosseland senter for solfysikk understreker at fenomenet er verdt å se, men at man må beskytte øynene. Månen vil dekke mellom 30 prosent av solen i Oslo og opptil 60 prosent på Jan Mayen. Vakthavende meteorolog Charalampos Sarchosidis anbefaler Øst- og Sørlandet for best sikt, eventuelt en tur til Sverige. Solformørkelser var tidligere viktige for å studere solens ytre lag, men moderne teknologi har gjort dette enklere. Neste totale solformørkelse i Norge vil finne sted i 2061, men allerede neste år kan man oppleve det i Spania.
3 måneder siden
En sjelden komet, C/2024 G3, forventes å bli svært lyssterk og muligens den klareste i 2025. Kometen er en såkalt 'solstryker' som passerer ekstremt nær solen, noe som gjør den vanskelig å observere. Den beste muligheten for å se kometen vil være noen dager etter passeringen av solen, rundt 20. januar. Kometens bane er slik at den kun besøker det indre solsystemet omtrent hvert 135 000 år, og det kan gå enda lengre tid før den er synlig igjen. Eksperter anbefaler bruk av kikkert eller teleskop for å øke sjansene for å observere dette sjeldne fenomenet.
1 måned siden
En delvis solformørkelse vil være synlig i hele Norge 29. mars, hvor jo lenger nord, jo mer av sola vil være dekket. Pål Brekke ved Norsk romsenter forklarer at dette skjer når månen passerer mellom jorden og sola. Han advarer mot å se direkte på sola uten solformørkelsesbriller for å unngå øyeskader. Neste totale solformørkelse i Norge vil skje i 2061, men kun være synlig på Svalbard. En delvis formørkelse vil være synlig i Norge i 2026.
1 måned siden
En delvis solformørkelse vil være synlig i Norge lørdag formiddag, og Solobservatoriet på Harestua sender direkte. Formørkelsen starter ca. kl 11:30, når sitt maksimum kl 12:24 med 29% dekning sett fra Østlandet, og er over ca. kl 13:15. Artikkelen advarer mot å se direkte på solen uten beskyttelse, og anbefaler solformørkelsesbriller eller filter. Neste mulighet for å se en solformørkelse er i 2026, med best synlighet fra Island og Spania.
1 måned siden
En solformørkelse vil være synlig i hele Norge førstkommende lørdag, den første siden oktober 2022. I Oslo vil månen dekke 30 prosent av solen, mens Longyearbyen vil oppleve en dekning på 53 prosent. Fenomenet varer i omtrent én time og 50 minutter. Professor Luc Rouppe van der Voort forklarer at solformørkelser oppstår når månen passerer direkte mellom jorden og solen. Eksperter anbefaler å bruke solformørkelsesbriller for å beskytte øynene, eller å projisere solens bilde ved hjelp av et teleskop.
1 måned siden
En delvis solformørkelse vil være synlig fra Norge førstkommende lørdag. Eksperter advarer om at man ikke må se direkte på solen uten solformørkelsesbriller, selv om det er overskyet. Et tryggere alternativ er å bruke et teleskop for å projisere solens bilde på et hvitt ark. Formørkelsen starter på forskjellige tidspunkt avhengig av hvor i landet man befinner seg, og varer i nesten to timer. Dekningen av solen vil være størst i Nord-Norge, med opptil 40 prosent. Neste delvise solformørkelse i Norge vil være i 2026, mens en total solformørkelse ikke vil være synlig før i 2097.
1 måned siden
Artikkelen omhandler faren for solstormer og Norges beredskap. Magnar Gullikstad Johnsen ved Tromsø Geofysiske Observatorium overvåker solaktivitet, men gjør dette på dugnadsbasis. En kraftig solstorm kan forårsake omfattende skader på kritisk infrastruktur som strømnett og GPS. Sannsynligheten for en stor solstorm er høy, og Johnsen etterlyser en nasjonal romværvarslingstjeneste for å sikre bedre beredskap. Forskning på ionosfæren gjennom prosjektet Eiscat_3D kan bidra til bedre forståelse og varsling av solstormeffekter. Et satsingsforslag er oversendt regjeringen, men Johnsen er bekymret for manglende systematisk overvåkning.