En familie deler sin sterke historie om tap og kamp etter en dramatisk tvillingfødsel. De jobber nå for å øke bevisstheten og støtte forskning på ryggmargsskader.
Artikkelen forteller historien om familien Kokkin, Helene og Dag Erik, som mistet tvillingdatteren Saga under en dramatisk, prematur fødsel 17 uker før termin. Den overlevende tvillingen, Ylva, ble født to minutter senere, men fikk en alvorlig ryggmargsskade som først ble oppdaget ett år etter fødselen.
Legene forventer at Ylva aldri vil kunne gå og vil være avhengig av rullestol. Familien, som også har en yngre datter, Nova, er åpne om sorgen og utfordringene i hverdagen.
De deltar i 'Wings for Life World Run' i Hamar for å samle inn penger til forskning på ryggmargsskader, med håp om en fremtidig kur. De finner også inspirasjon i forbilder som Team Pølsa.
Helene
Dag Erik
Ylva
Nova
Saga
Rikshospitalet
Hamar Arbeiderblad
Wings for Life World Run
Team Pølsa
Oslo
Elverum
Ottestad
Stange kommune
Hamar
Trondheim
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 måned siden
Ishockeyspiller Juraj Valach åpner opp om tragedien der hans høygravide kone kollapset og døde av en sprukket blodåre i hjernen. Kona var gravid med tvillinger, som overlevde fødselen to måneder for tidlig. Datteren Amália har cerebral parese og sønnen Jergušek trenger konstant pleie på grunn av komplikasjoner. Valach deler sine tanker og følelser rundt hendelsen på Instagram, og fokuserer på å hedre barna.
3 måneder siden
Artikkelen forteller den sterke historien om Stine og Pål Thoresen Navarsete, som mistet sin 3,5 år gamle sønn Sebastian til en svært sjelden og aggressiv form for leukemi. Det som startet som en vanlig sommerdag med sykling, utviklet seg raskt til et mareritt med flere sykehusinnleggelser og en stadig forverring av Sebastians tilstand. Familien tilbrakte fem uker på sykehus, der de forsøkte å opprettholde en normal hverdag for Sebastian og hans storesøster Emilie. Etter Sebastians død har familien jobbet aktivt med sorgbearbeiding, og de har også fått et nytt barn, Seline, som har gitt dem ny glede. Likevel er sorgen over Sebastian fortsatt en stor del av deres liv, og de minnes ham daglig.
6 dager siden
Karianne Vilde Spetalen, influenser og gravid med eneggede tvillinggutter, ble hastet til Rikshospitalet på grunn av tidlige rier. Den minste tvillingen var i uke 22 ved innleggelsen og passerte natt til onsdag uke 23, som er grensen for livreddende behandling ved ekstremt prematur fødsel. Spetalen uttrykte at hun ikke ønsker å føde nå, men håper å holde barna inne lengst mulig. Hun tar tester for å vurdere risikoen for fødsel innen sju dager, og kan få lungemodningssprøyte for å hjelpe babyenes lunger. Tidligere har hun fått diagnosen tvilling-tvilling-transfusjonssyndrom (TTTS) og gjennomgikk en operasjon i Stockholm for å dele morkaken, et smertefullt, men vellykket inngrep. Spetalen og ektemannen venter nå spent på videre utvikling og håper på det beste for barna.
1 måned siden
Pia Rivelsrud og Hans Petter Buraas, kjent fra «71 grader nord», opplevde en spesiell og kontrastfylt tid da deres tvillinger ble født på Ullevål sykehus 22. juli 2011, samtidig som sykehuset var preget av terrorangrepet på Utøya. Paret forteller om den sterke kontrasten mellom egen lykke og tragedien som rammet andre. De deler også historien om hvordan de fant kjærligheten etter mange år som venner og beskriver gleden over at tvillingene nå satser på en karriere innen skisport, der foreldrene bidrar aktivt som trenere.
1 måned siden
Iris og Vibeke fikk trillinger og beskriver hvordan livet som småbarnsforeldre ble snudd på hodet. De forteller om en krevende hverdag med mating, stell og oppfølging av tre premature barn, noe som innebærer mange legebesøk. Hverdagen er rutinepreget for å få dagene til å gå rundt. De opplever at samfunnet ikke er tilrettelagt for familier med mange barn, spesielt når det gjelder tilgjengelighet på fortau, i butikker og kollektivtransport. Foreldrene savner mer tilrettelegging for familier med premature barn, og foreslår for eksempel et midlertidig handikapbevis.
2 måneder siden
Artikkelen omhandler 13 år gamle Syver Blindheim som har JNCL, en sjelden og uhelbredelig form for barnedemens. Syver og hans familie har valgt å være åpne om sykdommen for å skape oppmerksomhet og samle inn penger til forskning. Syver deltar i NRK-serien «Team Pølsa» for å leve livet aktivt og inspirere andre. Foreldrene forteller om vanskelige samtaler og hverdagsutfordringer, men understreker viktigheten av å fokusere på livsglede og håp. Forskere i Trondheim jobber med å finne en behandling for sykdommen, og familien håper på støtte fra både forskningsmiljøer og kongefamilien.
3 måneder siden
Seba Joukhah Dar og hennes mann opplevde en tragisk hendelse da deres nyfødte datter døde kort tid etter fødselen. De mener Bærum sykehus ikke tok deres bekymringer på alvor, og at de ble sendt hjem flere ganger til tross for avtagende fosterbevegelser og blødninger. Sykehuset på sin side mener de har gitt forsvarlig helsehjelp, men erkjenner at utfallet er svært uheldig. Saken er nå under etterforskning av Statsforvalteren. Paret ønsker å dele sin historie for å hindre at andre opplever det samme. Barnet, Maria, ble født med hastekeisersnitt grunnet mistanke om morkakeløsning, men døde 12 timer senere.
2 måneder siden
Artikkelen omhandler Kajsa Vickhoff Lies vei tilbake etter et alvorlig fall i 2021, som resulterte i flere operasjoner og lang rehabilitering. Moren beskriver hvordan hun opplever datterens karriere, preget av kontraster og bekymringer. Faren fokuserer på datterens sikkerhet. Etter fallet har Lie vunnet VM-bronse og et verdenscuprenn, og er en viktig del av landslaget. Hun sliter fortsatt med ryggen, men har kontroll.
3 måneder siden
Artikkelen omhandler en mors opplevelse av å miste sin datter, og den manglende støtten familien opplevde i etterkant. Moren beskriver hvordan samfunnet er godt forberedt på fødsler, men mangler kunnskap og ressurser for å håndtere dødsfall, spesielt når barn dør. Hun fremhever at søsken ofte blir oversett i sorgprosessen, og at det er vanskelig å vite hva man trenger i en slik situasjon. Artikkelen peker også på mangelen på profesjonell krisehjelp for familier som mister barn, og understreker viktigheten av støtte fra nettverk og andre mennesker i sorg.
4 måneder siden
14 år gamle Elise ble lam etter en alvorlig fallulykke i slalåmbakken i 2022. Hun var da 12 år gammel. Ulykken førte til at hun ble lam fra brystet og ned, men hun har ikke latt seg stoppe. Etter flere operasjoner og et fire måneders opphold på Sunnaas sykehus, har hun trent hardt for å bli mer selvhjulpen. Elise er aktiv innen ridning, sitski og er også turntrener. Familien har startet en spleis for å skaffe en firehjuling som vil gi henne mer frihet. Hun har et sterkt pågangsmot og drømmer om å delta i Paralympics og jobbe som psykolog.