Ukrainske F-16-fly har startet med bombeangrep mot russiske mål, i tillegg til å bidra til luftforsvar. Flyene har skutt ned flere kryssermissiler, og en pilot skøyt ned seks, to med 20mm kanon.
Norsk trening av ukrainske piloter har vært avgjørende for disse operasjonene. Det er imidlertid bekymring for manglende opplæring av nye piloter i 2025, og det foreslås at Norge tar lederskap i videre trening.
Antallet F-16 er foreløpig lavt, men kapasiteten er viktig for Ukraina.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 måneder siden
Ukrainske piloter har fått opplæring i bruk av F-16 jagerfly, og disse er nå i aktiv tjeneste i krigen mot Russland. Flyene brukes både til forsvar mot russiske missiler og droner, og til angrep mot bakkemål. Treningen av piloter har foregått i Danmark og skal fortsette i Portugal. F-16 har tvunget Russland til å flytte sine kampfly lengre bakover fra grensen, noe som gjør deres operasjoner mer kompliserte og tidkrevende. Ukraina har mistet ett fly, men har nå rundt to dusin operative F-16. Eksperter mener F-16 er en viktig ressurs for Ukraina, og bidrar til å svekke Russlands kapasitet, men ikke er en avgjørende faktor for krigens utfall.
4 måneder siden
Opplæringen av ukrainske F-16-piloter i Danmark, med norsk deltakelse, er avsluttet. Oberstløytnant Erlend Nordtun uttrykker bekymring for at den videre opplæringen i USA og Romania ikke vil holde samme høye nivå. Han understreker at ukrainske piloter har gjort en imponerende innsats med begrenset trening, men trenger mer for å kunne operere effektivt. Nordtun mener det er viktig at europeiske land samarbeider om å etablere et nytt opplæringstilbud for å møte Ukrainas behov for kvalifiserte F-16-piloter, og foreslår å bruke ukrainske fly til trening i samarbeidsland.
17 dager siden
En ukrainsk F-16-pilot, kjent som «Rocket», forteller at de vestlige kampflyene har tvunget Russland til å endre sin angrepstaktikk i Ukraina. «Rocket» fremhever F-16 flyenes evne til å beskytte bakkestyrker og skyte ned droner og missiler, og beskriver F-16 som overlegen de russiskbygde flyene han tidligere fløy. Organisasjonen «Fritt Ukraina» støtter F-16-operasjonen med viktig utstyr, mens Norge har lovet å donere seks brukte F-16-fly. Operasjonene er preget av hemmelighold, men det er kjent at de flyr overvåkningstokter og har høy treffsikkerhet mot russiske mål.
3 måneder siden
To norske F-35 kampfly var i polsk luftrom natt til onsdag som en reaksjon på russiske missilangrep mot kritisk infrastruktur i Ukraina. Russland skal ha brukt missiler fra minst 13 bombefly. De norske kampflyene rykket ut på en «Quick Reaction Alert». Norge har fire F-35 kampfly stasjonert i Polen, og har tidligere sendt soldater, luftvern og kampfly til landet for å beskytte knutepunktet mellom Vesten og Ukraina. Dette er ikke første gang norske kampfly har vært i luften i forbindelse med krigen i Ukraina.
2 måneder siden
Ukraina har mottatt sine første Mirage 2000 kampfly fra Frankrike. Ukrainske piloter er trent i Frankrike for å operere flyene, som er av samme generasjon som F-16. Flyene er modifisert for luft-til-bakke oppdrag og vil styrke Ukrainas luftforsvar, som tidligere hovedsakelig har bestått av eldre, sovjetproduserte fly. Ukraina vurderer også å anskaffe andre vestlige kampfly, som svenske Gripen og Eurofighter Typhoon, og de mottatte flyene kan bruke langtrekkende våpen.
16 dager siden
Russiske myndigheter bekrefter at de skjøt ned et ukrainsk F-16-fly lørdag. Hendelsen fant sted i Sumy-regionen, der det har vært harde kamper. Piloten Pavlo Ivanov ble drept og posthumt tildelt den høyeste æresmedaljen i Ukraina. President Zelenskyj kondolerte Ivanovs familie og understreket at F-16-piloter utfører daglige oppdrag under vanskelige forhold. Ukraina mottok sine første F-16-fly i sommer etter å ha presset på for dem i to år. Få detaljer om hendelsen er bekreftet av russiske eller ukrainske myndigheter.
4 måneder siden
Det norske luftvernsystemet Nasams er nå i beredskap ved Rzeszów-Jasionka flyplass i Polen. Dette er en del av Norges bidrag til Natos integrerte luft- og missilforsvar, og har som formål å beskytte kritisk infrastruktur for internasjonal bistand til Ukraina. Luftvernet skal sikre luftrommet over flyplassen, som er et viktig logistikkpunkt. Operasjonen er en del av en større Nato-innsats for å styrke alliansens østlige flanke. Det norske bidraget inkluderer også fire F-35 kampfly og er planlagt å vare frem til påske 2025.
3 måneder siden
To norske F35 jagerfly ble sendt på vingene fra sin base i Polen etter et russisk missilangrep i vestlige Ukraina. Flyene, som er en del av et norsk bidrag til NATO, var stasjonert i Poznan og ble kalt ut for et «QRA-oppdrag» etter at radarer varslet om aktivitet nær NATOs luftrom. Oppdraget gikk ut på å identifisere eller avskjære fly som nærmet seg luftrommet. Det er første gang de norske flyene har gjennomført et slikt oppdrag over polsk luftrom. Oppdraget var underlagt NATO-kommando, og det er ikke bekreftet om russiske fly ble avskåret.
3 måneder siden
Norges militærattaché i Kyiv, Sten Richard Larsen, mener at Vesten ikke gir Ukraina nok støtte til å vinne krigen mot Russland. Han påpeker at Ukraina mangler våpen for å angripe russiske mål i dybden, og at de ikke kan svare på Russlands angrep med samme mynt. Larsen uttrykker bekymring for den økende krigstrettheten i Ukraina, hvor befolkningen sliter med energimangel og mistillit til myndighetene. Han understreker at det er behov for en ny strategi fra Vesten, og at Ukraina trenger våpen som kan ramme russiske styrker bak fronten. Han mener også at Ukraina må få hjelp til å produsere egne våpen. Stortinget har bevilget 22,5 milliarder kroner i militær støtte til Ukraina i 2025.
2 måneder siden
Jonas Gahr Støre reiste til Ukraina med en støttepakke som inkluderer trening og materiell til en ukrainsk brigade, i samarbeid med nordiske og baltiske land. Denne støtten har møtt kritikk for manglende forberedelse til moderne krigføring. Kritikere hevder at soldater mangler viktig kunnskap, og at NATOs treningsmetoder ikke er tilpasset realiteten i Ukraina. Støre forsikrer at støtten vil bli skreddersydd, og at Norge vil investere i Ukrainas egen forsvarsindustri for å imøtekomme behovene i krigen. Forsvarsministeren understreker viktigheten av tett dialog med Ukraina for å tilpasse treningen.