Jonas Gahr Støre reiste til Ukraina med en støttepakke som inkluderer trening og materiell til en ukrainsk brigade, i samarbeid med nordiske og baltiske land. Denne støtten har møtt kritikk for manglende forberedelse til moderne krigføring.
Kritikere hevder at soldater mangler viktig kunnskap, og at NATOs treningsmetoder ikke er tilpasset realiteten i Ukraina. Støre forsikrer at støtten vil bli skreddersydd, og at Norge vil investere i Ukrainas egen forsvarsindustri for å imøtekomme behovene i krigen.
Forsvarsministeren understreker viktigheten av tett dialog med Ukraina for å tilpasse treningen.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
Norge har lovet å gi økt økonomisk og militær støtte til Ukraina, inkludert materiell og opptrening av soldater til en ukrainsk brigade. De nordiske og baltiske landene vil bidra med trening og utrustning til brigaden etter ønske fra Ukraina. Norge vil lede den praktiske planleggingen av opptreningen i samarbeid med de andre landene. Støtten finansieres gjennom Nansen-programmet, og kostnadsrammen for Norges bidrag er under vurdering. Statsminister Støre understreker at støtten er avgjørende for Ukrainas forsvarskamp mot Russland.
1 måned siden
Statsminister Jonas Gahr Støre varsler økt økonomisk støtte til Ukraina, uavhengig av signaler fra USA om mulig pause i støtten. Regjeringen vil fokusere på Ukrainas behov, samordne innsatsen med europeiske partnere, og sikre god kontroll over pengebruken gjennom Nansen-programmet. Støre kommenterer også Forsvaret, og sier regjeringen vil vurdere justeringer i langtidsplanen etter å ha lyttet til tilbakemeldinger fra de ansatte og forsvarssjefen.
2 måneder siden
Etter et besøk i Ukraina varsler statsministrene Jonas Gahr Støre og Mette Frederiksen et nytt norsk-dansk forsvarssamarbeid. Inntrykkene fra Ukraina understreker behovet for økt forsvarsevne. Samarbeidet vil inkludere felles investeringer i våpensystemer, sensorer og ammunisjon, samt felles trening. Statsministrene uttrykker også bekymring for sikkerhetssituasjonen i Europa, særlig knyttet til Russland, og fremhever viktigheten av overvåkning i nordområdene. De peker på nødvendigheten av å forstå den nye politiske stilen fra USA og dens implikasjoner for europeisk sikkerhet.
1 måned siden
Statsminister Jonas Gahr Støre redegjorde i Stortinget om situasjonen i Ukraina og lovet en betydelig økning i Norges støtte til landet, uten å tallfeste løftet. Støtten skal bidra til Ukrainas forsvarskamp mot Russland og underbygge fredsplaner i Europa. Støre åpnet også for å revurdere planene for det norske Forsvaret, og kommenterte endringene i amerikansk politikk under president Trump. Norge har mottatt kritikk for å gi mindre støtte til Ukraina sammenlignet med andre skandinaviske land, spesielt sett i lys av landets økte gassinntekter etter Russlands invasjon av Ukraina.
18 dager siden
Norge bidrar med ti milliarder kroner til utrustning og trening av en ukrainsk brigade, og tar en lederrolle i opptreningen av soldater i samarbeid med nordiske og baltiske land. Dette skjer i en tid der europeiske land øker sin støtte til Ukraina uavhengig av USA, etter et møte mellom Zelenskyj og USAs president. Støtten er ment å styrke eksisterende brigader ved å tilføre mindre enheter, og regjeringen foreslår en økning i militær støtte til Ukraina i 2025.
1 måned siden
Statsminister Jonas Gahr Støre signaliserer økt støtte til Ukraina etter at president Zelenskyj ble kritisert i USA. Støre mener at den nye amerikanske administrasjonen markerer en endring i amerikansk utenrikspolitikk, og at Europa må bidra mer. Venstre støtter Støres signaler og hasteinnkaller Stortinget for å diskutere en mangedobling av støtten. Partileder Guri Melby mener USA svikter Ukraina, og at Norge må handle raskt. Støre uttrykker forståelse for Zelenskyjs reaksjon og understreker at Ukraina kjemper en frihetskamp for alle.
2 måneder siden
I forbindelse med sikkerhetskonferansen i München møtte statsminister Jonas Gahr Støre Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj. Professor Janne Haaland Matlary mener Norge og Europa må øke sin støtte til Ukraina, særlig på grunn av usikkerhet rundt USAs engasjement. Kritikken mot Norges støtte har økt, sett i lys av landets inntekter fra høye gasspriser. Opposisjonen, anført av Høyre og Venstre, krever økt finansiell støtte og bedre europeisk samarbeid. Støre vurderer økt bistand, men understreker at det er viktig å omsette penger til våpen og øke produksjonskapasiteten. USAs Ukraina-utsending uttalte at Europa ikke får delta i fredssamtalene.
2 måneder siden
Danmarks statsminister Mette Frederiksen støtter kritikken om at Vesten ikke har gjort nok for å sette Ukraina i stand til å vinne krigen mot Russland. Hun fremhever at Danmark har vært tidlig ute med donasjoner, men erkjenner at mer kunne vært gjort. Frederiksen uttrykker skepsis til at en fredsavtale vil føre til varig fred i Europa, og understreker behovet for et sterkt ukrainsk militære som sikkerhetsgaranti. Statsminister Jonas Gahr Støre bekrefter at Norge vil bidra til å trene og utruste en ukrainsk brigade, etter anmodning fra president Zelenskyj.
1 måned siden
Artikkelen kritiserer statsminister Jonas Gahr Støre for angivelig for lav Ukraina-støtte siden 2022, og hevder han konsekvent har gått imot råd fra fagmilitære, økonomer og politikere. Det argumenteres for at økt støtte tidligere kunne ha endret krigens gang, og at Norge nå må øke støtten betydelig for å sikre europeisk og norsk sikkerhet. Artikkelen antyder at Støres handlekraft vurderes, og åpner for en mulig samlingsregjering ledet av for eksempel Erna Solberg eller Jens Stoltenberg dersom situasjonen ikke bedres. Torsdagens forslag til Stortinget blir sett på som en siste sjanse for Støre til å rette opp situasjonen.
2 måneder siden
Norge samarbeider med de nordiske og baltiske landene for å etablere og utstyre en ny ukrainsk brigade på opptil 5000 soldater. Norge leder den praktiske planleggingen av opptreningen, som antakeligvis vil finne sted utenfor Ukraina. Norge bidrar også med materiell fra egen reservestruktur og gjennom innkjøp fra ukrainsk forsvarsindustri. Brigaden opprettes på anmodning fra Ukraina, som stiller med soldater. De deltakende landene er nå i gang med å kartlegge hva de kan bidra med.