Kartverket har kartlagt det mest øde punktet i hver kommune i Norge, definert som det punktet som er lengst unna hus, vei og regulerte vann. Det mest øde punktet i Norge ligger i Lebesby i Finnmark, hele 14 kilometer fra nærmeste inngrep.
Klepp i Rogaland har det minst øde punktet, kun 290 meter fra nærmeste inngrep. Kartleggingen viser at bygg og vei er de vanligste inngrepene nær disse øde stedene.
Kartverket planlegger ny kartlegging i 2026 for å overvåke endringer i naturen.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 måned siden
Kartverket har kartlagt det mest øde punktet i hver kommune i Norge, definert som det punktet lengst unna hus, vei og regulerte vann. Det mest øde punktet i Norge ligger i Lebesby, Finnmark, 14 kilometer fra nærmeste inngrep, mens Klepp i Rogaland har det minst øde, kun 290 meter fra et inngrep. Kartverket understreker at listen kan være et referansepunkt for å følge med på endringer i naturen, og planlegger en ny kartlegging i 2026.
1 måned siden
Kartverket har kartlagt det mest øde punktet i hver kommune i Norge, definert som det punktet som er lengst unna menneskelige inngrep som hus, vei og regulerte vann. Det mest øde punktet i Norge ligger i Lebesby i Finnmark, 14 kilometer fra nærmeste inngrep, mens Klepp i Rogaland har det minst øde punktet med kun 290 meter til nærmeste inngrep. Kartleggingen skal oppdateres i 2026 og kan brukes til å overvåke endringer i naturen over tid. Ideen kom etter en henvendelse om å finne de mest øde stedene i et par kommuner, og Kartverket understreker at definisjonen av «inngrep» kan diskuteres.
1 måned siden
Kartverket har lansert en tjeneste som viser det mest øde punktet i hver kommune i Norge. Et «øde punkt» er definert som det stedet som ligger lengst unna menneskelige inngrep som hus, veier og hytter. Initiativet kom etter en henvendelse til Kartverkets kundesenter, og også som en respons på økende fokus på nedbygging av natur. Kartleggingen viser at Lebesby i Finnmark har det mest øde punktet, mens Klepp i Rogaland har det minst øde. Kartverket planlegger å oppdatere kartleggingen årlig, slik at man kan følge med på hvordan avstanden til nærmeste naturinngrep endrer seg over tid, og hvordan for eksempel nye hyttefelt eller vindmølleparker påvirker de øde punktene.
3 måneder siden
Et nytt naturkart er lansert som viser hvor det finnes naturskog i Norge. Dette er første gang en slik kartlegging er gjort, og kartet er tilgjengelig for alle. Klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen mener kartet kan bidra til å unngå konflikter. 167 forskere har tidligere bedt om at naturskogen kartfestes innen 2025. Kartet er utviklet av Miljødirektoratet med 50 millioner i støtte. Det er basert på satellittbilder, laserskanning og eksisterende data. Kartet skal gi informasjon til utbyggere og skogeiere, og er ikke ment som et forbudskart. WWF mener skogeiere burde juble over kartet, da det gir dem oversikt over hvor naturskogen befinner seg.
3 måneder siden
En rekke utbyggere i Norge har hogd skog før det er gjennomført naturkartlegging, og dermed omgått kravene i Plan- og bygningsloven. Dette skjer ved å utnytte et smutthull i Skogbruksloven, som tillater hogst uten forhåndsgodkjenning. Flere biologer og kommuner melder om at verdifull natur går tapt før den rekker å bli kartlagt. Statsforvalteren har i flere tilfeller måttet trekke innsigelser mot utbyggingsprosjekter fordi skogen allerede er hogd. Både skogbransjen og kommuner etterlyser bedre kommunikasjon og samordning mellom de to lovverkene. Regjeringen mener imidlertid at dagens lovverk er tilstrekkelig.
12 timer siden
Ny kartlegging viser at store områder med verdifull naturskog er truet av utbyggingsplaner. Hyttebygging er en hovedårsak til at over 300 kvadratkilometer skog kan forsvinne.
2 måneder siden
NRK avslører omfattende nedbygging av strandsonen i Norge, tilsvarende fire fotballbaner daglig de siste 20 årene. Statistikken viser at 64 millioner kvadratmeter er bebygd. Klima- og miljøministeren ønsker strengere håndtering av dispensasjoner, mens Statsforvalteren i Agder innrømmer mangelfull oppfølging av regelverket. Selv om utbyggingstempoet har avtatt noe, fortsetter nedbyggingen i et alarmerende tempo. Lokalpolitikere sliter med vanskelige avveininger mellom vern og private interesser, noe som fører til mange dispensasjoner.
1 måned siden
En ny rapport fra Nkom avdekker sårbarheter i den digitale infrastrukturen i Buskerud og Innlandet, spesielt knyttet til fiberkabler som er utsatt for ekstremvær og sabotasje. Under ekstremværet «Hans» ble Ål hardt rammet, og manglende dekning hindret varsling av innbyggere. Digitaliseringsministeren understreker viktigheten av robust infrastruktur i dagens sikkerhetspolitiske situasjon. Nkom påpeker at selskapene selv må iverksette tiltak, og at en bransjestandard for fiberkabler vil bli etablert. Rapporten foreslår 18 tiltak for å redusere sårbarheten, men disse holdes hemmelig av sikkerhetsmessige årsaker.
3 måneder siden
Kartverket melder om rekordhøye havnivåer langs norskekysten i 2024, med nye rekorder fra Mandal til Ålesund og på Andenes. Hammerfest opplevde også en svært høy vannstand i januar, nesten på rekordnivå. Ifølge en rapport utarbeidet av Norsk klimaservicesenter, forventes det flere rekorder i fremtiden, særlig i områder med lav landhevning. Vannstandsmåleren i Hammerfest, som er viktig for samfunnsberedskapen, ble reparert rett før en storm og leverte data i sanntid.
1 måned siden
En ny rapport viser at oppdrettslaks som rømte fra anlegg ved Hitra og Frøya i fjor, spredte seg til elver over store deler av norskekysten. Forskere fant rømt laks mer enn 400 km unna rømmingsstedet, og utelukker ikke smitte av bakteriell nyresykdom til villaks. Overvåkingen viste at fisken fra Lerøys anlegg spredte seg vidt, mens ingen av oppdrettslaksene fra Mowis rømming ble påvist i elvene. Forskerne advarer om at Mowi-laksen kan komme tilbake til elvene i 2025, og anbefaler økt overvåking. Rømming av oppdrettsfisk er en trussel mot villaksbestanden.