NRK avslører omfattende nedbygging av strandsonen i Norge, tilsvarende fire fotballbaner daglig de siste 20 årene. Statistikken viser at 64 millioner kvadratmeter er bebygd.
Klima- og miljøministeren ønsker strengere håndtering av dispensasjoner, mens Statsforvalteren i Agder innrømmer mangelfull oppfølging av regelverket. Selv om utbyggingstempoet har avtatt noe, fortsetter nedbyggingen i et alarmerende tempo.
Lokalpolitikere sliter med vanskelige avveininger mellom vern og private interesser, noe som fører til mange dispensasjoner.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
8 timer siden
Ny kartlegging viser at store områder med verdifull naturskog er truet av utbyggingsplaner. Hyttebygging er en hovedårsak til at over 300 kvadratkilometer skog kan forsvinne.
3 måneder siden
Artikkelen omhandler den økende bekymringen rundt utbygging av gondolbaner i norsk natur, spesielt i lys av en pågående naturkrise. Flere kommuner har foreslått gondolbaner i verdifulle naturområder, noe som har ført til protester. En konkret sak i Sula, der statsforvalteren har fremmet innsigelse, skal nå vurderes av kommunal- og distriktsminister Erling Sande. Denne saken blir sett på som en test for regjeringens forpliktelse til å stanse naturtapet innen 2030. Artikkelen understreker at nedbygging av natur skjer i et alarmerende tempo, og at det er behov for prioriteringer som setter naturvern foran fornøyelsesformål. Befolkningen støtter også sterkere tiltak for å bevare naturen.
3 måneder siden
NRK har avslørt alvorlige lovbrudd i forbindelse med 100 store naturinngrep i perioden 2017-2022. Kommunal- og distriktsminister Erling Sande (Sp) har forsvart kommunene og avvist sanksjoner, noe som har ført til sterk kritikk fra opposisjonen. MDG og Rødt anklager ministeren for ansvarsfraskrivelse og manglende oppfølging av lovbruddene. De krever at ministeren redegjør for situasjonen i Stortinget. Flere politikere mener at kommunene mangler ressurser og kunnskap, og etterlyser strengere krav til konsekvensutredninger. Det er også foreslått å styrke statsforvalterens rolle for å sikre bedre naturvern. Regjeringens naturmangfoldmelding kritiseres for å ikke være tilstrekkelig.
3 måneder siden
En rekke utbyggere i Norge har hogd skog før det er gjennomført naturkartlegging, og dermed omgått kravene i Plan- og bygningsloven. Dette skjer ved å utnytte et smutthull i Skogbruksloven, som tillater hogst uten forhåndsgodkjenning. Flere biologer og kommuner melder om at verdifull natur går tapt før den rekker å bli kartlagt. Statsforvalteren har i flere tilfeller måttet trekke innsigelser mot utbyggingsprosjekter fordi skogen allerede er hogd. Både skogbransjen og kommuner etterlyser bedre kommunikasjon og samordning mellom de to lovverkene. Regjeringen mener imidlertid at dagens lovverk er tilstrekkelig.
3 måneder siden
Naturmeldingen, regjeringens plan for å stoppe tap av natur, har møtt kritikk fra flere hold. Rødt mener meldingen gir tillatelse til mer utbygging, mens Høyre savner konkrete tiltak og foreslår et kart over grå arealer for å styre utbygging dit. NRK har avslørt et stort antall naturinngrep de siste årene, ofte vedtatt uten tilstrekkelig oversikt. Regjeringen har som mål å bevare 30 prosent av landarealet innen 2030, men det er uenighet om meldingen er tilstrekkelig for å nå dette målet. Naturmeldingen skal behandles i Stortinget 30. januar.
1 måned siden
En gjennomgang utført av NRK avslører at stadig flere kommuner opplever økonomiske vanskeligheter, med et samlet underskudd på nesten 4 milliarder kroner i 2024. Flere ordførere beskriver situasjonen som krevende og understreker behovet for omstilling og effektivisering. I Melhus vurderte politikerne å ta opp lån for å sikre lønnsutbetaling, mens Harstad har vært nødt til å redusere i helse- og velferdstjenester. Kommunenes sektororganisasjon (KS) påpeker at presset på tjenestene er større enn befolkningsveksten skulle tilsi, og at dette representerer en langsiktig utfordring for kommunesektoren.
22 dager siden
Mange kunstgressbaner i Norge er i så dårlig stand at de er farlige å spille på, noe som fører til avlysninger og flytting av kamper. En undersøkelse viser at nærmere 400 baner trenger rehabilitering, men et kommende EU-forbud mot gummigranulat skaper usikkerhet om hvilke løsninger som skal velges. Norges Fotballforbund venter på regjeringens plan for utfasing av gummigranulat, mens klubber og kretser sliter med å opprettholde aktiviteten. I Nordland har banemangel ført til at mange kamper er flyttet og turneringer avlyst, noe som går utover tilbudet til barn og unge.
4 måneder siden
Norges Fotballforbund (NFF) har bedt regjeringen om 1,2 milliarder kroner for å rehabilitere 400 kunstgressbaner som har akutt behov for utskifting. Dette er en del av en større omstilling for å fase ut gummigranulat i fotballbaner, som blir forbudt i Europa fra 2031. NFF anslår at den totale kostnaden for omstillingen vil være 7,35 milliarder kroner over de neste tolv årene. Forbundet ber også om fullfinansiering av merkostnaden for å bytte til gummigranulatfrie systemer. Regjeringen er i gang med å utarbeide en handlingsplan for omstillingen, som forventes å være klar innen utgangen av 2024.
4 måneder siden
Statsforvaltere over hele landet har varslet om en anstrengt ressurssituasjon, med «underfinansiering» og «svært urovekkende» som gjengangere. Dette kommer frem i en gjennomgang av årsrapportene for 2023 og intervjuer med flere statsforvaltere. Valgerd Svarstad Haugland gikk av som statsforvalter i Østfold, Buskerud, Oslo og Akershus etter at det ble avdekket alvorlige avvik i behandlingen av klager på tvangsmedisinering. 114 pasienter har fått feilaktig henlagt sine klager. Statsforvalterne frykter at den pressede situasjonen går utover rettssikkerheten til befolkningen. Digitaliserings- og forvaltningsminister Karianne Tung understreker at manglende ressurser ikke er en unnskyldning for å ikke behandle saker.
4 måneder siden
Norges Fotballforbund (NFF) har bedt regjeringen om 1,2 milliarder kroner for å rehabilitere 400 kunstgressbaner med akutt behov. Dette er en del av en større omstilling bort fra gummigranulat, som er forbudt i Europa fra 2031. NFF anslår at det vil koste 3,6 milliarder kroner å rehabilitere de 400 banene, og ber om at staten dekker en tredjedel. I tillegg ber de om fullfinansiering av merkostnadene ved å bytte til gummigranulatfrie systemer, estimert til 1,3 milliarder kroner over 13 år. Totalt er omstillingskostnadene beregnet til 7,35 milliarder kroner over tolv år. NFF understreker behovet for en økonomisk støttepakke for å opprettholde dagens aktivitetsnivå. Regjeringen jobber med en handlingsplan for omstillingen, som er planlagt ferdig i 2024.