Ellinor (18) fra Horten finansierer russetiden med lån fra foreldrene etter å ha sluttet i jobben for å fokusere på skolen. Russefeiringen har blitt dyrere enn forventet, og hun spekulerer på inntekten ved å selge klær og vaske.
Forbrukerøkonom Hallgeir Kvadsheim anbefaler åpenhet om økonomi med foreldre, men unner alle russ en fin feiring.
Ellinor delte sine økonomiske utfordringer på TikTok, noe som resulterte i blandede tilbakemeldinger.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
4 måneder siden
Artikkelen belyser hvordan unge voksne i Norge har endret sine sparevaner, drevet av økonomisk åpenhet i sosiale medier og vaner fra pandemien. Mange opplever et press om å ha god økonomi, men har ulike tilnærminger til sparing. Trenden «No spend challenge» har blitt populær, der man kun bruker penger på nødvendigheter. Maria Sofie Holtet er et eksempel på en som har lykkes med denne metoden, og nedbetalte all gjeld på 2,5 måneder. Tall fra DNB viser også en markant økning i antall unge som sparer i fond, noe som indikerer en økt bevissthet rundt økonomi.
2 måneder siden
Linn Gripne Venjum og familien hennes har begynt å storhandle mat én gang i måneden, noe som har ført til bedre organisering, redusert matsvinn og økt økonomisk kontroll. Hun deler sine erfaringer og tips på TikTok, der hun har fått stor respons. Økonomisk rådgiver Lene Drange støtter strategien og anbefaler å dra nytte av tilbud og kundeklubber. Familien bruker også bonuspoeng fra dagligvarehandel til å finansiere reiser, men advarer mot bruk av kredittkort uten god økonomisk kontroll, spesielt for unge mennesker.
4 måneder siden
En 18-åring uttrykker bekymring for at mange unge følger investeringsråd fra uautoriserte «finance bros» på sosiale medier, i stedet for å lære økonomi i skolen. Forfatteren argumenterer for at mangel på økonomisk kunnskap gjør unge sårbare for dårlige råd, og at økonomi-influensere ofte har skjulte agendaer og tjener penger på visninger. Det advares mot investeringsråd som kan føre til gjeldsproblemer. Forfatteren støtter forslaget om å erstatte sidemål med et obligatorisk økonomifag fra 8. klasse for å gi unge bedre økonomisk forståelse.
27 dager siden
Artikkelen undersøker unges forhold til pengebruk og forbruk, og introduserer «mindful spending» som en metode for å bli mer bevisst. Studenten Ella Rief prioriterer kaffe og vintage, og jobber for å opprettholde sin livsstil. Kjøpestopp og «mindful spending» presenteres som verktøy for å redusere unødvendig forbruk. Spareøkonom Kornelia Minsaas deltar i en «no-spend challenge» for å bevisstgjøre seg eget forbruk. Artikkelen oppfordrer unge til å reflektere over sine prioriteringer og nyte livet, samtidig som de tar vare på tid, helse og penger.
1 måned siden
Kathrine Haugholt har solgt huset sitt på Nøtterøy etter ni måneder på markedet, og er nå på utkikk etter ny bolig. Hun tar boligjakten med ro, og vurderer å leie eller flytte hjem til foreldrene midlertidig. Haugholt opplever boligmarkedet som utfordrende med mange interessenter på visninger og varierende priser. Privatøkonom Elisabeth Landsverk i Sparebank 1 understreker at det er fordeler og ulemper ved å selge før man kjøper, og anbefaler å vurdere egen situasjon og markedet. I forbindelse med salget har Haugholt brukt Boligmappa for å dokumentere oppgraderinger, noe som er viktig for å unngå verditap.
1 måned siden
Rogaland fylkeskommune har foreslått å flytte russefeiringen til en uke inn i sommerferien, etter skoleslutt. Opplæringsutvalget skal behandle forslaget. Hilde Blesvik fra fylkeskommunen sier at hensikten er å ta tilbake kontrollen over russefeiringen fra kommersielle aktører, og ønsker en feiring uten russebusser og økonomisk press. Russetiden i Rogaland starter i dag 11. april og varer i fem uker.
4 måneder siden
Artikkelen omhandler foreldres hjelp til barnas boligkjøp, og advarer mot å gå i 'kvotefellen' der foreldres egen låneevne begrenses. Fra 2025 senkes egenkapitalkravet, men det er fortsatt en grense på fem ganger inntekt for lån. Foreldre kan hjelpe som medlånetaker eller realkausjonist, men det påvirker deres egen økonomi og fleksibilitet. Renter kan også påvirkes av belåningsgrad. Artikkelen anbefaler å sjekke med flere banker, få oversikt over egen økonomi og snakke åpent om forventninger og muligheter med barna.
2 måneder siden
Ingrid Lovise Anvik Hellenes (27) opplevde å få avslag på boliglån, men snudde situasjonen ved å studere finans og tilegne seg bedre økonomisk forståelse. Hun innså at banken anså henne som en usikker kandidat på grunn av en usikker yrkesvei og manglende kunnskap om finans. Gjennom finansstudier lærte hun å kommunisere effektivt med banken og presentere en tryggere økonomisk profil. Privatøkonom Elisabeth Landsverk i SpareBank 1 Østlandet fremhever viktigheten av økonomisk kontroll og dokumenterte sparevaner. Hun påpeker også at bankene nå har større fleksibilitet til å vurdere låntakere individuelt, basert på dokumentert forbruk og fremtidige inntektsutsikter.
2 måneder siden
Avgangselever i Østfold tar initiativ til å endre russetiden for å fremme inkludering. De ønsker å fjerne ordet «russ» og heller fokusere på en avgangsmarkering som omfatter alle, uavhengig av gruppetilhørighet. Kunnskapsministeren roser initiativet og har invitert elevene til Stortinget. Elevene ønsker et felles samlingssted for å unngå ekskludering knyttet til russebusser. Østfold fylkeskommune støtter tiltaket, men har foreløpig ikke satt av midler til formålet, selv om muligheten vurderes i neste års budsjett.
29 dager siden
Artikkelen belyser den store etterspørselen etter billetter til 17. mai-feiringer på serveringssteder, der prisen for bordreservasjoner kan være svært høy. Til tross for kostnadene er dette en populær måte å feire nasjonaldagen på, særlig blant unge. Forbrukerøkonom Linda Tofteng Eliassen forklarer at nordmenns høye disponible inntekt og press fra sosiale medier bidrar til et ønske om en perfekt feiring. Hun oppfordrer til åpenhet rundt økonomi og mer økonomisk ansvarlige feiringer, da forbruksgjelden øker, spesielt blant de under 30 år.