Linn Gripne Venjum og familien hennes har begynt å storhandle mat én gang i måneden, noe som har ført til bedre organisering, redusert matsvinn og økt økonomisk kontroll. Hun deler sine erfaringer og tips på TikTok, der hun har fått stor respons.
Økonomisk rådgiver Lene Drange støtter strategien og anbefaler å dra nytte av tilbud og kundeklubber.
Familien bruker også bonuspoeng fra dagligvarehandel til å finansiere reiser, men advarer mot bruk av kredittkort uten god økonomisk kontroll, spesielt for unge mennesker.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
En familie fra Bergen har redusert sine månedlige matutgifter betraktelig ved å endre sine handlevaner. Etter å ha brukt nesten 15 000 kroner på mat i løpet av en ferie, bestemte Linn Gripne Venjum og hennes familie seg for å handle kun én gang i måneden. Dette har spart dem for tid og penger, samtidig som de har kunnet finansiere feriereiser ved hjelp av Trumf-poeng. Forbrukerøkonom Magne Gundersen er imponert, men påpeker at dette er en ekstrem tilnærming og anbefaler ukeshandling som et mer moderat alternativ. Linns TikTok-video av handlelisten hennes fikk stor oppmerksomhet, og hun deler sine beste tips for å handle smartere, inkludert å planlegge måltider, kjøpe basisvarer og ha oversikt over utløpsdatoer.
4 måneder siden
En familie har redusert julegavekostnadene ved å innføre en ordning der én person administrerer gavekjøpene og hver person får én gave til en fastsatt pris. Dette har ført til mindre sløseri og mer gjennomtenkte gaver. Økonomirådgivere oppfordrer til å planlegge juleutgifter og snakke om gavebudsjett. Det advares mot å bruke kreditt til julehandelen, og det oppfordres til å redusere matsvinn i julen. Naturvernforbundet råder folk til å planlegge måltidene og ikke bake for mye.
2 måneder siden
Matformidler Mari Hult utfordret seg selv til å bruke under 1000 kroner på mat i januar, noe som resulterte i økt matglede og kreativitet. Hun ryddet i kjøkkenskapene, brukte opp rester og planla måltider for å unngå unødvendige innkjøp. Hult delte sine erfaringer på bloggen, noe som engasjerte mange følgere. Samtidig melder SSB om økte matpriser, og en app for nedsatte matpriser har opplevd økt popularitet. Dette tyder på at flere tar grep for å redusere matsvinn og spare penger. Hult endte opp med å bruke kun 750 kroner på mat i januar.
2 måneder siden
En familie på fem har funnet en måte å spare mellom 10.000 og 15.000 kroner i måneden ved hjelp av kunstig intelligens (KI). Shamina-Elén Belegu (22) forteller at familien tidligere hadde lite penger igjen mot slutten av måneden. Ved å bruke ChatGPT til å sette opp budsjett, ukesmenyer og handlelister, har de fått bedre oversikt over økonomien og kuttet unødvendige utgifter. KI hjelper også med å lage matplaner som passer familiens ulike behov og budsjett. Morten Goodwin, KI-ekspert ved Universitetet i Agder, mener flere bør bruke KI til å automatisere kjedelige oppgaver og få bedre oversikt over egen økonomi. Familien sparer nå til hus og har fått kjøpt bil.
3 måneder siden
Artikkelen gir en rekke konkrete tips for å forbedre privatøkonomien og potensielt spare 100.000 kroner i året. Den anbefaler å gjennomgå faste utgifter, opprette en kontostruktur for bedre kontroll, unngå impulskjøp, handle smartere, benytte seg av delingsøkonomi og bruke naturen. Eksperter som Elisabeth Landsverk og Rune Kaino Nikolaisen deler råd om alt fra å sjekke strømavtaler til å bruke naturen for å spare penger. Ved å følge disse rådene kan man oppnå betydelige besparelser og øke sin økonomiske handlefrihet. Artikkelen gir også konkrete eksempler på hvor mye man kan spare på ulike områder.
4 måneder siden
Artikkelen belyser hvordan unge voksne i Norge har endret sine sparevaner, drevet av økonomisk åpenhet i sosiale medier og vaner fra pandemien. Mange opplever et press om å ha god økonomi, men har ulike tilnærminger til sparing. Trenden «No spend challenge» har blitt populær, der man kun bruker penger på nødvendigheter. Maria Sofie Holtet er et eksempel på en som har lykkes med denne metoden, og nedbetalte all gjeld på 2,5 måneder. Tall fra DNB viser også en markant økning i antall unge som sparer i fond, noe som indikerer en økt bevissthet rundt økonomi.
1 måned siden
Matprisene har steget, og matinfluenser Kristoffer Kaayne Kaalsaas, kjent som KaayneLagermat, opplever stor interesse for sine rimelige oppskrifter. Økonom Kornelia Minsaas råder forbrukere til å fokusere på kilopriser og tilbud, samt å utnytte lokale butikker for bedre priser. Planlegging av måltider, bruk av rester og bevissthet rundt prisvariasjoner på faste varer er også viktige grep for å spare penger. Kaalsaas har selv byttet ut dyrere matvarer med billigere alternativer for å redusere kostnadene.
1 måned siden
Ernæringsfysiolog Tine Sundfør har funnet en løsning for å sikre at datteren spiser nok fisk etter at hun flyttet hjemmefra. Hun Vippser datteren penger til å kjøpe fisk, noe som har ført til økt konsum. Sundfør oppfordrer dagligvarebransjen til å redusere prisene og forbedre plasseringen av sunne matvarer i butikkene, og mener butikkene bør vurdere plasseringen av usunne varer. Hun har liten tro på momsfritak, men etterlyser flere priskampanjer på fisk og bedre utnyttelse av tilbud på frossenfisk.
1 måned siden
Tobias Tverberg (24) fra Sandefjord investerte én million kroner i et fond etter å ha spart penger fra panting og deltidsjobber siden 2022. Han startet med flaskepanting og småjobber for å bygge kapital. En TikTok-video der han viser hvordan han tjener 60.000-100.000 kroner ekstra i måneden gjennom investeringer, ble svært populær. Tverberg deler sine tips om investering og understreker viktigheten av å starte i det små og ikke investere mer enn man har råd til å tape. Økonom Lene Drange roser Tverbergs initiativ, men anbefaler å spre risikoen ved å investere i ulike markeder, inkludert bolig.
19 dager siden
Ellinor (18) fra Horten finansierer russetiden med lån fra foreldrene etter å ha sluttet i jobben for å fokusere på skolen. Russefeiringen har blitt dyrere enn forventet, og hun spekulerer på inntekten ved å selge klær og vaske. Forbrukerøkonom Hallgeir Kvadsheim anbefaler åpenhet om økonomi med foreldre, men unner alle russ en fin feiring. Ellinor delte sine økonomiske utfordringer på TikTok, noe som resulterte i blandede tilbakemeldinger.