Tobias Tverberg (24) fra Sandefjord investerte én million kroner i et fond etter å ha spart penger fra panting og deltidsjobber siden 2022. Han startet med flaskepanting og småjobber for å bygge kapital. En TikTok-video der han viser hvordan han tjener 60.
000-100. 000 kroner ekstra i måneden gjennom investeringer, ble svært populær.
Tverberg deler sine tips om investering og understreker viktigheten av å starte i det små og ikke investere mer enn man har råd til å tape. Økonom Lene Drange roser Tverbergs initiativ, men anbefaler å spre risikoen ved å investere i ulike markeder, inkludert bolig.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 måned siden
Tobias Clausen (25) har siden januar 2024 investert i 14 leiligheter i Kristiansund, som han anser som et av de beste stedene i Norge for utleieboliger. Lave boligpriser kombinert med et sterkt utleiemarked gir god avkastning. Flere investorer utenbys har fått øynene opp for Kristiansund, noe som ifølge en lokal banksjef skyldes forventninger om boligprisvekst. En eiendomsmegler bekrefter at avkastningen er svært god sammenlignet med andre byer, og at økt konkurranse bidrar til å holde leieprisene nede. Clausen studerer siviløkonomi og har årlige leieinntekter på 1,6 millioner kroner.
4 måneder siden
Marja Folcke, en 34-åring fra Sverige, ble millionær på kort tid ved å handle aksjer. Hun startet med 30.000 kroner og utviklet en strategi for å investere i volatile aksjer i små svenske selskaper. Etter å ha investert ytterligere 100.000 kroner, lot hun renters rente gjøre jobben. Som 29-åring hadde hun en million kroner. I dag lever hun av avkastningen fra sine investeringer, men er bevisst på pengebruk. Hennes mål er å bli økonomisk fri rundt 45-årsalderen. Forbrukerøkonom Hallgeir Kvadsheim råder unge til å starte med små investeringer og være langsiktige.
5 dager siden
Brage Walsøe (21) fra Lakselv sparer penger ved å kjøpe og selge sjeldne kosmetiske gjenstander, kalt «skins», i spillet Counter Strike. Etter oppdateringen til CS2 i 2023 økte etterspørselen og prisene på skins betydelig. Brage leter etter sjeldne mønstre og selger disse til samlere, noe som kan gi ham opptil 15.000 kroner i måneden. Han bruker skins som en sparemetode ved å binde opp penger i gjenstandene, noe som gjør det vanskelig å bruke pengene impulsivt. Spareøkonom Else Sundfør advarer om at markedet er risikabelt og kun drives av tilbud og etterspørsel, og anbefaler at skins kun utgjør en liten del av en investeringsportefølje. Brage har også erfart tap, blant annet da verdien på enkelte skins falt kraftig etter en oppdatering i 2021. Likevel ser både han og Sundfør at unge investerer i utradisjonelle objekter de kjenner til, som skins og Pokémon-kort, fremfor mer tradisjonelle investeringer.
1 måned siden
Markus Arnesen (22) investerer alle sparepengene sine i kryptovaluta for å realisere boligdrømmen, og kjøpte sin første bolig som 19-åring etter å ha investert konfirmasjonspenger i Bitcoin. Flere eksperter, inkludert Finanstilsynet, advarer mot denne sparemetoden på grunn av høy risiko og kriminell aktivitet. Arnesen selv er ikke redd for å tape pengene, da han mener han har tid til å ta risiko. Kryptoentusiast Torbjørn Bull Jensen tror flere unge vil følge etter, fordi boligprisene stiger raskere enn tradisjonell sparing. Ekspertene er enige om at boligprisveksten er et problem, men anbefaler forsiktighet og understreker at man risikerer å miste alt.
3 måneder siden
Hugo Miguel de Castro-Syrstad (43) har oppnådd stor suksess med utbytteaksjer. Han startet med 30.000 kroner i 2020 og har siden mottatt to millioner kroner i utbytte. Han investerer 10 prosent av månedlig inntekt i aksjer og har nå en portefølje på fire millioner kroner sammen med sin kone. Castro-Syrstad understreker viktigheten av en strategi og tålmodighet. Utbytteaksjer har blitt mer populært, men eksperter advarer om at det fortsatt innebærer risiko. Det anbefales å spre investeringene på ulike sektorer og reinvestere utbytte.
2 måneder siden
Joakim Jørgensen (27) har byttet bakerjobben med utleie og nordlysturisme, og tjener nå millioner. Han leier ut boliger for andre og deler inntektene, og har tjent store summer på korttidsleie av en enkelt leilighet. I tillegg har han startet et guideselskap for nordlysturisme som raskt har blitt stort i Tromsø. Kommunen vurderer nå å regulere markedet for korttidsutleie, men Jørgensen er positiv til gründerlivet og mener det fyller et behov.
4 måneder siden
Flere forbrukerøkonomer har delt sine råd om hvordan man kan bruke 10.000 kroner for å oppnå best mulig avkastning. Derya Incedursun anbefaler først å betale ned gjeld med høye renter, deretter vurdere høyrentekonto eller globalt indeksfond for tryggere avkastning. Hallgeir Kvadsheim foreslår bufferkonto eller pengemarkedsfond for lav risiko, men nevner også muligheten for enkeltaksjer eller kryptovaluta for høyere risiko og potensiell dobling av beløpet. Silje Sandmæl oppfordrer til å finne beste rente via Finansportalen og vurderer BSU for unge under 34 år. Valg av strategi avhenger av risikovilje og tidshorisont.
2 måneder siden
Joakim Jørgensen (28) har skapt en suksessfull virksomhet innen turistnæringen ved å utnytte Airbnb og nordlyssafari. Han startet med å leie ut sin egen leilighet og administrerer nå en portefølje på 10 leiligheter, i tillegg til å drive nordlyssafari med to minibusser. Jørgensen har omsatt for to millioner kroner på en måned med nordlyssafari og mener at han har knekt koden for å tjene penger på turister. Han har lært seg det meste gjennom YouTube og podcaster, og mener at formell utdanning er unødvendig. Jørgensen planlegger nå å ta et friår og ønsker å gi tilbake til samfunnet etter å ha tjent gode penger. Reiselivsforsker Åsa Helen Grahn påpeker at korttidsutleie kan skape problemer for lokalbefolkningen, men at Jørgensens entreprenørskap også har positive ringvirkninger.
2 måneder siden
Thomas spør Hallgeir Kvadsheim om råd for å oppnå økonomisk uavhengighet. Han har en årsinntekt på 1 million kroner og en gjeld på 2,7 millioner kroner. Thomas lurer på om han bør prioritere å betale ned boliglånet raskt eller spare i globale indeksfond for å få best mulig avkastning. Han ønsker å finne en balanse mellom sparing og livskvalitet i 20- og 30-årene, og spør om hvor mye han bør spare hver måned.
1 måned siden
Artikkelen omhandler sparing til barn og hvordan unngå de vanligste fellene. Økonomirådgiver Lene Drange anbefaler å starte tidlig med sparing, selv med små beløp, og viser hvordan selv 100 kroner i måneden kan vokse over tid. Globale indeksfond anbefales for langsiktig sparing, da det gir bedre avkastning enn en vanlig bankkonto. Hun fraråder å spare i barnets navn på grunn av risikoen for manglende impulskontroll når barnet blir myndig. Artikkelen tar også for seg problemstillinger rundt sparing ved samlivsbrudd, samt råd om BSU-sparing. Drange understreker at det viktigste er å dekke grunnleggende behov og ikke stresse for mye med sparingen hvis man ikke har mulighet.