Brage Walsøe (21) fra Lakselv sparer penger ved å kjøpe og selge sjeldne kosmetiske gjenstander, kalt «skins», i spillet Counter Strike. Etter oppdateringen til CS2 i 2023 økte etterspørselen og prisene på skins betydelig. Brage leter etter sjeldne mønstre og selger disse til samlere, noe som kan gi ham opptil 15.
000 kroner i måneden. Han bruker skins som en sparemetode ved å binde opp penger i gjenstandene, noe som gjør det vanskelig å bruke pengene impulsivt. Spareøkonom Else Sundfør advarer om at markedet er risikabelt og kun drives av tilbud og etterspørsel, og anbefaler at skins kun utgjør en liten del av en investeringsportefølje.
Brage har også erfart tap, blant annet da verdien på enkelte skins falt kraftig etter en oppdatering i 2021. Likevel ser både han og Sundfør at unge investerer i utradisjonelle objekter de kjenner til, som skins og Pokémon-kort, fremfor mer tradisjonelle investeringer.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 måned siden
Markus Arnesen (22) investerer alle sparepengene sine i kryptovaluta for å realisere boligdrømmen, og kjøpte sin første bolig som 19-åring etter å ha investert konfirmasjonspenger i Bitcoin. Flere eksperter, inkludert Finanstilsynet, advarer mot denne sparemetoden på grunn av høy risiko og kriminell aktivitet. Arnesen selv er ikke redd for å tape pengene, da han mener han har tid til å ta risiko. Kryptoentusiast Torbjørn Bull Jensen tror flere unge vil følge etter, fordi boligprisene stiger raskere enn tradisjonell sparing. Ekspertene er enige om at boligprisveksten er et problem, men anbefaler forsiktighet og understreker at man risikerer å miste alt.
1 måned siden
Tobias Tverberg (24) fra Sandefjord investerte én million kroner i et fond etter å ha spart penger fra panting og deltidsjobber siden 2022. Han startet med flaskepanting og småjobber for å bygge kapital. En TikTok-video der han viser hvordan han tjener 60.000-100.000 kroner ekstra i måneden gjennom investeringer, ble svært populær. Tverberg deler sine tips om investering og understreker viktigheten av å starte i det små og ikke investere mer enn man har råd til å tape. Økonom Lene Drange roser Tverbergs initiativ, men anbefaler å spre risikoen ved å investere i ulike markeder, inkludert bolig.
16 dager siden
Artikkelen belyser den økte interessen for aksjehandel blant unge investorer (18-29 år) under det nylige børsfallet. Nordnet rapporterer om en betydelig økning i både antall transaksjoner og nye kunder i denne aldersgruppen. De unge lar seg ikke avskrekke av markedsuroen, men ser heller muligheter i de store svingningene. Flertallet av investorene er menn, og mange benytter anledningen til å kjøpe aksjer i selskaper som DNB, Vår Energi og Norwegian. I tillegg påvirker nedgangen i oljeprisen handelen med olje- og gassaksjer.
22 dager siden
Artikkelen omhandler hvordan uro i markedet, forårsaket av blant annet Trumps tollmurer, påvirker unge som sparer i fond og aksjer. Karoline Borgø (25) har sett et fall i sine fondspenger og planlegger å redusere fondssparingen. Oscar Sletteng (23) er pessimistisk og frykter at børsuroen vil forsinke hans boligkjøp. Forbrukerøkonom Hallgeir Kvadsheim anbefaler unge med kort sparehorisont å redusere risikoen og vurdere tryggere spareprodukter som rentefond eller globale indeksfond.
1 dag siden
Handelskrig og toll har skapt usikkerhet i verdens aksjemarkeder, noe som har ført til økt interesse for gull som investeringsobjekt. Gullprisen har nylig nådd rekordnivåer, med en unse gull priset til over 3500 dollar, tilsvarende omtrent 1160 kroner per gram. Kjell William Riibe, som har drevet med kjøp og salg av gull i over 40 år, merker at flere, inkludert kvinner og unge, nå kjøper gull som en tryggere investering enn aksjer. Professor Are Oust ved NTNU forklarer at gull ofte fungerer som en trygg havn i usikre tider, men advarer mot å anbefale gullinvestering til vanlige folk på grunn av prisusikkerhet og tilgjengelige bankgarantier. Spareøkonom Else Sundfør fra Nordnet bekrefter en femdobling i kjøp av gullrelaterte produkter, og forklarer at man kan investere i gull fysisk eller gjennom fond, aksjer og ETF-er som følger gullprisen. Investering i gull krever kunnskap, spesielt ved bruk av mer komplekse finansielle produkter.
1 måned siden
Artikkelen omhandler sparing til barn og hvordan unngå de vanligste fellene. Økonomirådgiver Lene Drange anbefaler å starte tidlig med sparing, selv med små beløp, og viser hvordan selv 100 kroner i måneden kan vokse over tid. Globale indeksfond anbefales for langsiktig sparing, da det gir bedre avkastning enn en vanlig bankkonto. Hun fraråder å spare i barnets navn på grunn av risikoen for manglende impulskontroll når barnet blir myndig. Artikkelen tar også for seg problemstillinger rundt sparing ved samlivsbrudd, samt råd om BSU-sparing. Drange understreker at det viktigste er å dekke grunnleggende behov og ikke stresse for mye med sparingen hvis man ikke har mulighet.
3 måneder siden
En endring i utlånsforskriften, som senket kravet til egenkapital for boliglån fra 15 til 10 prosent, har ført til økt aktivitet i boligmarkedet. Flere banker melder om en markant økning i søknader om finansieringsbevis, spesielt fra unge førstegangskjøpere. En 23 år gammel student, Even André Seierstad, benyttet seg av de nye reglene til å kjøpe sin første leilighet. Samtidig har det vært stor interesse for boliger i Oslo, med salg over prisantydning. Økonomer advarer om at den økte etterspørselen kan føre til prisstigning. Til tross for økningen i søknader, understrekes det at de generelle lånevilkårene fortsatt gjelder, inkludert krav om stresstest og begrensning på lånebeløp.
4 måneder siden
En 18-åring uttrykker bekymring for at mange unge følger investeringsråd fra uautoriserte «finance bros» på sosiale medier, i stedet for å lære økonomi i skolen. Forfatteren argumenterer for at mangel på økonomisk kunnskap gjør unge sårbare for dårlige råd, og at økonomi-influensere ofte har skjulte agendaer og tjener penger på visninger. Det advares mot investeringsråd som kan føre til gjeldsproblemer. Forfatteren støtter forslaget om å erstatte sidemål med et obligatorisk økonomifag fra 8. klasse for å gi unge bedre økonomisk forståelse.
4 måneder siden
Det er en markant økning i antall unge gründere i Norge, med en økning på 14 prosent i aldersgruppen 16-24 år fra 2022 til 2023. Guro Berntzen-Haziri (27) er en av disse, som etter å ha opplevd fødselsdepresjoner, startet nettbutikken Lykkesjel og en fysisk smykkebutikk i Sarpsborg. Hun selger «evighetsarmbånd», en trend hun har hentet fra utlandet. Innovasjon Norge ser positivt på denne utviklingen, da Norge har hatt færre unge gründere enn andre sammenlignbare land. Sosiale medier spiller en viktig rolle i å forenkle prosessen for unge gründere, ved å dele tips og triks.
24 dager siden
Artikkelen undersøker unges forhold til pengebruk og forbruk, og introduserer «mindful spending» som en metode for å bli mer bevisst. Studenten Ella Rief prioriterer kaffe og vintage, og jobber for å opprettholde sin livsstil. Kjøpestopp og «mindful spending» presenteres som verktøy for å redusere unødvendig forbruk. Spareøkonom Kornelia Minsaas deltar i en «no-spend challenge» for å bevisstgjøre seg eget forbruk. Artikkelen oppfordrer unge til å reflektere over sine prioriteringer og nyte livet, samtidig som de tar vare på tid, helse og penger.