Markus Arnesen (22) investerer alle sparepengene sine i kryptovaluta for å realisere boligdrømmen, og kjøpte sin første bolig som 19-åring etter å ha investert konfirmasjonspenger i Bitcoin. Flere eksperter, inkludert Finanstilsynet, advarer mot denne sparemetoden på grunn av høy risiko og kriminell aktivitet.
Arnesen selv er ikke redd for å tape pengene, da han mener han har tid til å ta risiko. Kryptoentusiast Torbjørn Bull Jensen tror flere unge vil følge etter, fordi boligprisene stiger raskere enn tradisjonell sparing.
Ekspertene er enige om at boligprisveksten er et problem, men anbefaler forsiktighet og understreker at man risikerer å miste alt.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
5 dager siden
Brage Walsøe (21) fra Lakselv sparer penger ved å kjøpe og selge sjeldne kosmetiske gjenstander, kalt «skins», i spillet Counter Strike. Etter oppdateringen til CS2 i 2023 økte etterspørselen og prisene på skins betydelig. Brage leter etter sjeldne mønstre og selger disse til samlere, noe som kan gi ham opptil 15.000 kroner i måneden. Han bruker skins som en sparemetode ved å binde opp penger i gjenstandene, noe som gjør det vanskelig å bruke pengene impulsivt. Spareøkonom Else Sundfør advarer om at markedet er risikabelt og kun drives av tilbud og etterspørsel, og anbefaler at skins kun utgjør en liten del av en investeringsportefølje. Brage har også erfart tap, blant annet da verdien på enkelte skins falt kraftig etter en oppdatering i 2021. Likevel ser både han og Sundfør at unge investerer i utradisjonelle objekter de kjenner til, som skins og Pokémon-kort, fremfor mer tradisjonelle investeringer.
1 måned siden
Tobias Tverberg (24) fra Sandefjord investerte én million kroner i et fond etter å ha spart penger fra panting og deltidsjobber siden 2022. Han startet med flaskepanting og småjobber for å bygge kapital. En TikTok-video der han viser hvordan han tjener 60.000-100.000 kroner ekstra i måneden gjennom investeringer, ble svært populær. Tverberg deler sine tips om investering og understreker viktigheten av å starte i det små og ikke investere mer enn man har råd til å tape. Økonom Lene Drange roser Tverbergs initiativ, men anbefaler å spre risikoen ved å investere i ulike markeder, inkludert bolig.
4 måneder siden
Flere forbrukerøkonomer har delt sine råd om hvordan man kan bruke 10.000 kroner for å oppnå best mulig avkastning. Derya Incedursun anbefaler først å betale ned gjeld med høye renter, deretter vurdere høyrentekonto eller globalt indeksfond for tryggere avkastning. Hallgeir Kvadsheim foreslår bufferkonto eller pengemarkedsfond for lav risiko, men nevner også muligheten for enkeltaksjer eller kryptovaluta for høyere risiko og potensiell dobling av beløpet. Silje Sandmæl oppfordrer til å finne beste rente via Finansportalen og vurderer BSU for unge under 34 år. Valg av strategi avhenger av risikovilje og tidshorisont.
3 måneder siden
Oljefondet investerer indirekte i kryptovaluta gjennom aksjer i selskaper som Coinbase og MicroStrategy, selv om de ikke kan kjøpe kryptovaluta direkte. Finansprofessor Dagfinn Rime advarer mot dette, og mener kryptovaluta er spekulativt og ikke egnet for fondet. Han viser til «greater fools»-teorien og mener at bobler sprekker når det ikke er flere som vil kjøpe til høyere priser. Rime er overrasket over at Oljefondet eier aksjer i MicroStrategy, som har en stor beholdning av bitcoin. Bitcoin-entusiast Svein Ølnes er usikker på om Oljefondet bør eie bitcoin, men ønsker en opplyst debatt om temaet. Oljefondet følger en indeks og har ingen aktiv kryptostrategi, men er likevel eksponert mot kryptovaluta gjennom sine investeringer.
3 måneder siden
En endring i utlånsforskriften, som senket kravet til egenkapital for boliglån fra 15 til 10 prosent, har ført til økt aktivitet i boligmarkedet. Flere banker melder om en markant økning i søknader om finansieringsbevis, spesielt fra unge førstegangskjøpere. En 23 år gammel student, Even André Seierstad, benyttet seg av de nye reglene til å kjøpe sin første leilighet. Samtidig har det vært stor interesse for boliger i Oslo, med salg over prisantydning. Økonomer advarer om at den økte etterspørselen kan føre til prisstigning. Til tross for økningen i søknader, understrekes det at de generelle lånevilkårene fortsatt gjelder, inkludert krav om stresstest og begrensning på lånebeløp.
25 dager siden
Artikkelen omhandler hvordan uro i markedet, forårsaket av blant annet Trumps tollmurer, påvirker unge som sparer i fond og aksjer. Karoline Borgø (25) har sett et fall i sine fondspenger og planlegger å redusere fondssparingen. Oscar Sletteng (23) er pessimistisk og frykter at børsuroen vil forsinke hans boligkjøp. Forbrukerøkonom Hallgeir Kvadsheim anbefaler unge med kort sparehorisont å redusere risikoen og vurdere tryggere spareprodukter som rentefond eller globale indeksfond.
2 måneder siden
Maren Nymoen Hansen (27) solgte rekkehuset sitt på Vøyenenga i Bærum for 5,05 millioner kroner, 660.000 kroner over prisantydning, gjennom et boligkupp. Fire interessenter var involvert, hvorav to presset prisen opp i en budrunde. Hansen og samboeren flytter til et større hus på Vøyenenga grunnet familieforøkelse. Megler Andreas Fostad Loeng bekrefter at rimeligere boliger er populære blant førstegangskjøpere, og at boligkupp blir vanligere. Han understreker at boligkupp kan være risikabelt for selger, men at det i dette tilfellet ga en god gevinst. Trenden med boligkupp sprer seg fra Oslo til Asker og Bærum.
19 dager siden
Artikkelen tar for seg viktigheten av å vurdere risikoen i sin innskuddspensjon. Eksperter anbefaler generelt høyere risiko, spesielt for yngre, da historisk avkastning viser at en større aksjeandel kan gi betydelig mer pensjon over tid. Det understrekes at man bør tilpasse risikoen til egen situasjon og tidshorisont, og at det er viktig å være klar over at markedet svinger. Selv om økonomisk turbulens kan skape bekymring, oppfordres det til å ha tro på at markedet vil rette seg, og at nedgangstider kan være et gunstig tidspunkt for å øke risikoen. Artikkelen understreker at det ikke finnes noen garanti for fremtidig avkastning.
2 måneder siden
Oljefondet har oppnådd en betydelig gevinst gjennom sin indirekte investering i Bitcoin via MicroStrategy. Denne strategien innebærer imidlertid høy risiko, da MicroStrategy er sterkt belånt og dermed sårbar for prisfall i Bitcoin. Kritikere mener investeringen kan omgå Oljefondets mandat og retningslinjer, ettersom MicroStrategys kjernevirksomhet er liten sammenlignet med selskapets Bitcoin-beholdning. Det foreslås at Oljefondet vurderer en mer direkte og kontrollert investering i Bitcoin, med tydelige rammer for å sikre ansvarlig forvaltning og unngå store tap. Fondet har tidligere uttrykt uenighet med selskapets ledelse og stemte blant annet mot økning av preferansekapital.
2 måneder siden
Artikkelen tar for seg boligmarkedets utfordringer for unge, spesielt i Oslo, der høye priser og egenkapitalkrav gjør det vanskelig å realisere boligdrømmen. Unge mennesker tyr til kreative løsninger som å spise knekkebrød for å spare og bruke Tinder for å finne en partner å kjøpe bolig med. Hovedproblemet er mangel på boliger grunnet kostnadsdrivende og tidkrevende byggeprosesser. Regjeringens reduksjon i skattefradraget på BSU kritiseres, mens Høyre foreslår tiltak for å forenkle bygging og styrke BSU-ordningen. Artikkelen konkluderer med at boligmarkedet må bli mer tilgjengelig, slik at alle har en rettferdig sjanse til å eie sitt eget hjem, uavhengig av sivilstatus eller økonomisk bakgrunn.