Det er en markant økning i antall unge gründere i Norge, med en økning på 14 prosent i aldersgruppen 16-24 år fra 2022 til 2023. Guro Berntzen-Haziri (27) er en av disse, som etter å ha opplevd fødselsdepresjoner, startet nettbutikken Lykkesjel og en fysisk smykkebutikk i Sarpsborg.
Hun selger «evighetsarmbånd», en trend hun har hentet fra utlandet. Innovasjon Norge ser positivt på denne utviklingen, da Norge har hatt færre unge gründere enn andre sammenlignbare land.
Sosiale medier spiller en viktig rolle i å forenkle prosessen for unge gründere, ved å dele tips og triks.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 måneder siden
En ny studie fra SSB viser en økning i antall unge gründere, spesielt blant kvinner. Aurora, Astri og Malene, tre unge kvinner, driver bruktbutikken Dilla i Oslo. De opplever utfordringer som høy konkurranse og moms på bruktklær. Jentene startet butikken med egne midler, drevet av en drøm og inspirert av Auroras mormor. De mener flere unge ønsker å ta sjanser og bestemme over egen karriere. Professor Thomas Hoholm ved BI ser en økende interesse for gründerskap blant unge, men påpeker at vekst krever kompetanse og investeringer. Innovasjon Norge understreker viktigheten av å støtte unge gründere og gi dem rom til å feile, da dette gir verdifull læring.
4 måneder siden
Artikkelen belyser hvordan unge voksne i Norge har endret sine sparevaner, drevet av økonomisk åpenhet i sosiale medier og vaner fra pandemien. Mange opplever et press om å ha god økonomi, men har ulike tilnærminger til sparing. Trenden «No spend challenge» har blitt populær, der man kun bruker penger på nødvendigheter. Maria Sofie Holtet er et eksempel på en som har lykkes med denne metoden, og nedbetalte all gjeld på 2,5 måneder. Tall fra DNB viser også en markant økning i antall unge som sparer i fond, noe som indikerer en økt bevissthet rundt økonomi.
3 måneder siden
Nye låneregler har ført til en markant økning i antall lånesøknader, spesielt blant unge, med opptil 70 prosent økning i finansieringsbevis hos enkelte banker. Til tross for at det kreves mindre egenkapital, opplever mange at det er vanskelig å komme inn på boligmarkedet på grunn av stor konkurranse og høye priser. Bankene ser en økning i søknader og innvilgede lån, men understreker at betjeningsevne fortsatt er avgjørende. Samtidig er boligbyggingen i Norge på et historisk lavt nivå, noe som bidrar til økte boligpriser. Eiendom Norge forventer en betydelig prisvekst i 2025.
2 måneder siden
Artikkelen omhandler en markant økning i salget av kiwi og bakepoteter hos flere dagligvarekjeder i Norge. Sosiale medier, spesielt TikTok, har skapt trender som fører til økt etterspørsel etter disse produktene. Norgesgruppen melder om over 100 prosent økning i salget av kiwi, grunnet påstander om at frukten kan forbedre søvn. Salget av bakepotet har også økt, inspirert av «Potetmannen98» på TikTok. Coop og Rema 1000 bekrefter også økt salg av bakepoteter, og Rema 1000 ser positivt på trenden som fremmer grønnsaker. Dagligvarekjedene jobber for å holde tritt med den plutselige etterspørselen.
2 måneder siden
Artikkelen omhandler en økning i uføretrygdede i Norge, særlig blant unge i Vestfold og Telemark. Samtidig jobber flere som mottar uføretrygd ved siden av, noe som anses som positivt for å unngå utenforskap. Madelén Samuelsen, en ung ufør, bidrar som frivillig i Røde Kors og opplever glede og mestring gjennom dette. Røde Kors fremhever betydningen av tilrettelegging og tilpasning for å inkludere uføre i arbeidslivet og understreker at frivillige som Madelén er avgjørende for å opprettholde tilbudet til ungdom.
4 måneder siden
Artikkelen omhandler den økende populariteten til ultraløping blant unge, med fokus på profiler som Mia Walsøe Lehn og Synne Myhre som deler sine løp på sosiale medier. Disse utøverne inspirerer andre til å prøve seg på lange distanser, og de bruker mye tid på trening. Medisinprofessor Jan Helgerud påpeker at ultraløp ikke er den mest effektive måten å oppnå helsegevinster, men anerkjenner at trening generelt er bra. Interessen for ultraløp har økt betydelig, med en 35% økning i antall startende i år sammenlignet med i fjor. Flere ultraløp selger ut startplassene raskt, som Bislett24 som solgte ut på 13 minutter.
1 måned siden
Aldri før har så mange unge nordmenn mottatt uføretrygd. Ved utgangen av 2024 mottok 22 400 personer mellom 18 og 29 år uføretrygd, en økning fra året før. Psykiske lidelser er en vanlig årsak, men utviklingsforstyrrelser er de vanligste diagnosene. En ung ufør mener høyt press i arbeidslivet bidrar til økningen, og etterlyser bedre tilrettelegging. Hun forteller at det er skambelagt å være ung og ufør, og at stønadene ligger på fattigdomsgrensen. Likevel forsøker hun å jobbe tilpasset sin helsetilstand, som mange andre uføre gjør.
2 måneder siden
Nye tall fra SSB viser at antall leietakere i Norge har passert én million i 2024, en økning på 130.000 siden 2015. Leieandelen har økt i de fleste aldersgrupper, særlig blant unge. Andelen leietakere er mer enn dobbelt så høy blant innvandrere sammenlignet med den øvrige befolkningen. Økningen i leieandel henger sammen med at husholdningene blir mindre og at flere bor alene, ifølge SSB.
20 dager siden
Artikkelen belyser den økte interessen for aksjehandel blant unge investorer (18-29 år) under det nylige børsfallet. Nordnet rapporterer om en betydelig økning i både antall transaksjoner og nye kunder i denne aldersgruppen. De unge lar seg ikke avskrekke av markedsuroen, men ser heller muligheter i de store svingningene. Flertallet av investorene er menn, og mange benytter anledningen til å kjøpe aksjer i selskaper som DNB, Vår Energi og Norwegian. I tillegg påvirker nedgangen i oljeprisen handelen med olje- og gassaksjer.
3 måneder siden
Antall kvinnelige fiskere i Norge har doblet seg de siste ti årene, med en markant økning i Finnmark. Aili Johansen (24) er en av de som driver egen fiskebåt og mener at moderne teknologi gjør yrket mer tilgjengelig for kvinner. Ordføreren i Nesseby påpeker at det er en tradisjon for kvinnelige fiskere i området og ser positivt på at yrket tiltrekker kvinner. Selv om fiskeryrket fortsatt er mannsdominert, utgjør kvinner nå 11 prosent av heltidsfiskerne i Finnmark. Denne økningen skjer samtidig som det har vært mye oppmerksomhet rundt hets og trakassering av kvinnelige fiskere.