Antall kvinnelige fiskere i Norge har doblet seg de siste ti årene, med en markant økning i Finnmark. Aili Johansen (24) er en av de som driver egen fiskebåt og mener at moderne teknologi gjør yrket mer tilgjengelig for kvinner.
Ordføreren i Nesseby påpeker at det er en tradisjon for kvinnelige fiskere i området og ser positivt på at yrket tiltrekker kvinner. Selv om fiskeryrket fortsatt er mannsdominert, utgjør kvinner nå 11 prosent av heltidsfiskerne i Finnmark.
Denne økningen skjer samtidig som det har vært mye oppmerksomhet rundt hets og trakassering av kvinnelige fiskere.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
4 måneder siden
Flere jenter søker seg til teknologi- og industrifag, med rekordmange søkere på Raufoss videregående skole i år. Prosjekter som «Jenter og teknologi» arbeider aktivt for å øke kvinneandelen i teknologifag gjennom arrangementer og informasjon. Selv om kvinneandelen øker, utgjør jenter fortsatt bare 20 prosent av elevene på TAF-linjen på Raufoss og én av seks nasjonalt. Tiltak som å motbevise fordommer og vise frem mulighetene i industrien har bidratt til økt interesse. Næringslivet, inkludert Nammo Raufoss, etterspør flere jenter med denne kompetansen, og understreker viktigheten av mangfold og rekruttering.
5 dager siden
Fastlegeyrket i Norge har lenge vært mannsdominert, men nå nærmer kjønnsbalansen seg likhet, og kvinner er i ferd med å bli i flertall. Ifølge lederen i Allmennlegeforeningen, Nils Kristian Kleiv, vil kvinner snart utgjøre flertallet blant fastlegene, støttet av at 7 av 10 medisinstudenter nå er kvinner. Helsedirektoratets tall viser at kvinnelege fastleger har færre pasienter på venteliste enn mannlige, noe som kan henge sammen med at mange kvinner foretrekker lege av samme kjønn, særlig ved sensitive undersøkelser som celleprøver. Flere tiltak, som mulighet for kvinneleg helsepersonell til stede og egne celleprøvekvelder, bidrar til å trygge kvinnelige pasienter. Selv om kjønnsbalansen bedres, er det fortsatt for få fastleger i Norge, og rundt 136 000 innbyggere mangler fastlege. Det er viktig at pasientene har reelt valg av fastlege, både med tanke på kjønn og personlighet, for å sikre god kommunikasjon og trygghet i legebesøkene.
4 måneder siden
En Nofima-rapport fremhever Finnmark som den store vinneren innen fiskeri, med en betydelig økning i antall sjarker de siste årene. Gunstige særordninger i Nord-Troms og Finnmark tiltrekker fiskere, noe som fører til fraflytting fra andre fiskevær, som Tromvik i Tromsø. Dette har resultert i tap av viktige tjenester som butikk, skole og barnehage. Samtidig mister havfiskefartøy torskekvoter til kystfiskerne, noe som skaper bekymring for fremtiden til fiskerinæringen i andre deler av landet. Enkelte frykter at nye kriseløsninger vil forverre situasjonen ytterligere.
3 måneder siden
Sjøfartsdirektoratet har foreslått å endre flere maritime uttrykk til kjønnsnøytrale alternativer. Blant annet skal «sjømann» endres til «sjøfolk», og «mann over bord» til «person over bord». Forslagene er nå ute på høring. Susanne Mortensen, som tidligere jobbet i fiskeribransjen, er skeptisk til om endringene vil ha noen reell effekt på holdningene i bransjen. Hun tror de tradisjonelle uttrykkene vil fortsette å bli brukt, selv om de nye ordene blir innført. Mortensen har imidlertid hørt at det har blitt bedre for kvinner i bransjen siden hun sluttet i 2023, med mer bevissthet rundt likestilling.
4 måneder siden
Det er en markant økning i antall unge gründere i Norge, med en økning på 14 prosent i aldersgruppen 16-24 år fra 2022 til 2023. Guro Berntzen-Haziri (27) er en av disse, som etter å ha opplevd fødselsdepresjoner, startet nettbutikken Lykkesjel og en fysisk smykkebutikk i Sarpsborg. Hun selger «evighetsarmbånd», en trend hun har hentet fra utlandet. Innovasjon Norge ser positivt på denne utviklingen, da Norge har hatt færre unge gründere enn andre sammenlignbare land. Sosiale medier spiller en viktig rolle i å forenkle prosessen for unge gründere, ved å dele tips og triks.
2 måneder siden
Helene Systad (32) byttet fra blomsterdekoratør til prosessoperatør, noe som resulterte i en dobling av lønnen. Hun jobber nå i Nedre Romerike vann- og avløpsselskap (NRVA). Systad forteller at hun ønsket nye utfordringer og bedre lønnsvilkår, og at hun alltid har hatt interesse for kjemi og industri. Hun opplevde mangel på rådgivning for de som allerede har fagbrev og ønsket å omskolere seg. Selv om teknologi- og industrifag er mannsdominert, oppfordrer hun flere kvinner til å vurdere bransjen. Etter at hun delte sin historie har hun fått mange henvendelser fra folk som ønsker råd om karrierebytte.
4 måneder siden
For første gang er det flere kvinner enn menn som er fondskunder i Nordea, en trend som har utviklet seg siden 2014. Spesielt unge kvinner utmerker seg som aktive sparere. Oslo skiller seg ut med en betydelig overvekt av kvinner som sparer i fond, og også med større verdier totalt. Samtidig viser tall fra Oslo Børs at det for første gang er flere kvinner enn menn blant de nye aksjonærene. Mens flere menn oppretter fondskonto, avslutter også flere innen kort tid. Det spekuleres i at menn i større grad velger høyere risiko investeringer som kryptovaluta, mens kvinner foretrekker langsiktig sparing i fond.
3 måneder siden
Bruken av ADHD-medisiner i Norge har doblet seg på fire år, noe som bekymrer fastleger. En lege nekter å skrive ut resepter uten diagnose fra offentlig helseforetak, og mener for mange får diagnosen uten tilstrekkelig utredning. Folkehelseinstituttet (FHI) ser en økning i diagnoser, spesielt blant unge kvinner, og forklarer det med økt fokus på psykisk helse. Interesseorganisasjonen ADHD-Norge mener økt kunnskap og destigmatisering bidrar til flere henvendelser. Helsedirektoratet understreker behovet for mer kunnskap om utredning og behandling av ADHD, og at medisinering bør være en del av en helhetlig plan. En fastlege er kritisk til svarene fra FHI og Helsedirektoratet, og etterlyser en offentlig utredning.
2 måneder siden
Bodøbedriften Eagle AI har utviklet et KI-verktøy som bruker satellittdata og maskinlæring for å hjelpe fiskere med å finne fisk raskere og redusere drivstofforbruket. Verktøyet analyserer fangst-, temperatur- og posisjonsdata fra de siste fem årene for å forutsi hvor fisken befinner seg. Fisker Sander Tøllefsen har testet verktøyet og melder om gode fangster. Havforsker Maria Tenningen og marinbiolog Fredrik Myhre i WWF er positive, men understreker behovet for god fiskeriforvaltning og miljøhensyn. Eagle AI har mottatt støtte fra blant annet Innovasjon Norge og sikter mot å få betalende kunder i år.
3 måneder siden
En ny studie fra SSB viser en økning i antall unge gründere, spesielt blant kvinner. Aurora, Astri og Malene, tre unge kvinner, driver bruktbutikken Dilla i Oslo. De opplever utfordringer som høy konkurranse og moms på bruktklær. Jentene startet butikken med egne midler, drevet av en drøm og inspirert av Auroras mormor. De mener flere unge ønsker å ta sjanser og bestemme over egen karriere. Professor Thomas Hoholm ved BI ser en økende interesse for gründerskap blant unge, men påpeker at vekst krever kompetanse og investeringer. Innovasjon Norge understreker viktigheten av å støtte unge gründere og gi dem rom til å feile, da dette gir verdifull læring.