Sjøfartsdirektoratet har foreslått å endre flere maritime uttrykk til kjønnsnøytrale alternativer. Blant annet skal «sjømann» endres til «sjøfolk», og «mann over bord» til «person over bord».
Forslagene er nå ute på høring. Susanne Mortensen, som tidligere jobbet i fiskeribransjen, er skeptisk til om endringene vil ha noen reell effekt på holdningene i bransjen.
Hun tror de tradisjonelle uttrykkene vil fortsette å bli brukt, selv om de nye ordene blir innført. Mortensen har imidlertid hørt at det har blitt bedre for kvinner i bransjen siden hun sluttet i 2023, med mer bevissthet rundt likestilling.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
Sjøfartsdirektoratet ønsker å erstatte flere ord med kjønnsnøytrale alternativer, inkludert titler som «styrmann» og «sjømann», som foreslås endret til henholdsvis «dekksoffiser» og «sjøfolk eller arbeidstaker». Subjekt-redaktør Danby Choi mener noen av endringene er fornuftige, mens andre er unødvendige. Han påpeker at det ofte er statusyrker som prioriteres i slike endringer. Trygve Svensson fra Tankesmien Agenda mener det er naturlig at språket endrer seg, spesielt for stillingstitler, men er usikker på om alle endringsforslagene er like gode. Han nevner «mann over bord» som et eksempel på et uttrykk som kanskje bør beholdes. Både Choi og Svensson er enige om at ordene ikke var ment å være kjønnsdiskriminerende i utgangspunktet, men at endringene kan bidra til likestilling.
2 måneder siden
Sjøfartsdirektoratet ønsker å innføre kjønnsnøytrale uttrykk i maritimt språk, og foreslår blant annet å endre «sjømann» til et mer inkluderende alternativ. Dette har møtt motstand fra 21 år gamle Adrianne Eide, som mener at endringene er unødvendige og kan skape forvirring i nødsituasjoner. Hun vil fortsette å bruke tittelen «styrmann» og ikke «dekksoffiser». Språkforsker Merete Kristiansen støtter intensjonen, men advarer mot for lange og omstendelige uttrykk. Sjøfartsdirektoratet forsvarer forslagene som et ledd i en større likestillingsstrategi, og avviser at de utgjør en sikkerhetsrisiko.
3 måneder siden
Antall kvinnelige fiskere i Norge har doblet seg de siste ti årene, med en markant økning i Finnmark. Aili Johansen (24) er en av de som driver egen fiskebåt og mener at moderne teknologi gjør yrket mer tilgjengelig for kvinner. Ordføreren i Nesseby påpeker at det er en tradisjon for kvinnelige fiskere i området og ser positivt på at yrket tiltrekker kvinner. Selv om fiskeryrket fortsatt er mannsdominert, utgjør kvinner nå 11 prosent av heltidsfiskerne i Finnmark. Denne økningen skjer samtidig som det har vært mye oppmerksomhet rundt hets og trakassering av kvinnelige fiskere.
3 måneder siden
Høyre har endret sin posisjon og støtter nå forslag om å innføre nullfiskeområder i deler av Oslofjorden for å beskytte det marine livet. Dette skjer etter at forskere har advart om at torskebestanden er i fare for å kollapse, noe som kan føre til en økologisk krise. De foreslåtte områdene for fiskeforbud er Indre Oslofjord, Hvaler og Færder nasjonalparker. Arbeiderpartiet er imidlertid skeptiske til et totalforbud og er bekymret for yrkesfiskernes levebrød. De ønsker å se på mer bærekraftige fiskemetoder. Nærings- og fiskeridepartementet jobber med å forberede en høringsprosess for nye tiltak.
6 dager siden
Regjeringen har mottatt 139 innspill etter høringen om et forslag om fiskeforbud i tre områder i Indre Oslofjord, inkludert et stort område i Ytre Hvaler nasjonalpark. Forslaget innebærer et tiårig forbud mot fiske for å beskytte havbunnen og økosystemet. Yrkesfiskere som Ola Iversen og hans bestefar frykter at forbudet vil ødelegge arbeidsmulighetene deres og true en kulturarv som har vart i flere hundre år. Fiskeriforskeren Odd Aksel Bergstad mener at forbudet trolig ikke vil løse problemene i fjorden, da rekrutteringssvikt skyldes klimafaktorer og ikke fiske. Fiskeriminister Marianne Sivertsen Næss lover å vurdere innspillene nøye for å finne en balanse mellom vern og fiskerinæringens behov. Norges Fiskarlag advarer om at over 1000 arbeidsplasser og en milliard kroner i verdiskaping kan gå tapt hvis forbudet blir vedtatt.
2 måneder siden
Fiskere i Oslofjorden er bekymret for et foreslått fiskestopp, da de frykter for sitt levebrød. Klimaministeren har mottatt rapporter om fjordens dårlige tilstand og lansert forslaget. En fiskeriforsker er skeptisk og mener klimaendringer og forurensning er større problemer. En HI-forsker mener et fiskestopp kan avgjøre om fisket faktisk ødelegger fjorden, mens fiskeriministeren understreker at forslaget er på høring og at innspill vil bli vurdert før en endelig beslutning tas.
4 måneder siden
Norgesgruppen og deres datterselskap Kiwi har foretatt endringer i sine styrer for å møte nye lovkrav om kjønnsbalanse. Lovendringen, som trer i kraft i 2025, krever at selskaper med over 100 millioner i inntekter skal ha minst 40 prosent av hvert kjønn i styret. Kiwi, som tidligere kun hadde menn i styret, har nå endret sammensetningen. Norgesgruppen ser positivt på endringene og anser det som en mulighet for kompetanseutvikling. I 2028 vil kravene utvides til å gjelde for enda flere selskaper.
3 dager siden
Nye jobbtitler erstatter tradisjonelle navn i Norge. Artikkelen utforsker endringene og forfatterens frustrasjon over språkjåleri.
4 måneder siden
Gullsmedkjeden David-Andersen, som har et styre bestående av kun kvinner, må endre sin styresammensetning på grunn av en ny lov om kjønnsbalanse. Loven krever at selskaper med over 100 millioner kroner i inntekt skal ha minst 40 prosent av hvert kjønn i styret. Styreleder Kristin Gjelseth uttrykker bekymring for å miste viktig kompetanse og mener loven rammer små selskaper uforholdsmessig hardt. Hun understreker at de har valgt styremedlemmer basert på kompetanse, ikke kjønn, og er åpne for å inkludere menn når det er relevant. De ser imidlertid en potensiell fordel i å få inn menn som kan bidra til å øke herresmykkebruken.
4 måneder siden
Nye lovkrav om kjønnsbalanse i styrer tvinger mange norske selskaper til å gjøre endringer før 2025. Norgesgruppen har omstrukturert styrene i 99 selskaper for å møte kravet om minst 40 prosent av hvert kjønn. En undersøkelse viser at mange selskaper manglet kjønnsbalanse i desember, men flere kan ha gjort endringer i ettertid. Norgesgruppen brukte lovendringen som en mulighet til å rekruttere kvinnelige ansatte til styreverv. Også Reitan AS og BAMA gruppen har gjort eller planlegger endringer for å oppfylle kravene innen fristen.