Sjøfartsdirektoratet ønsker å erstatte flere ord med kjønnsnøytrale alternativer, inkludert titler som «styrmann» og «sjømann», som foreslås endret til henholdsvis «dekksoffiser» og «sjøfolk eller arbeidstaker». Subjekt-redaktør Danby Choi mener noen av endringene er fornuftige, mens andre er unødvendige.
Han påpeker at det ofte er statusyrker som prioriteres i slike endringer. Trygve Svensson fra Tankesmien Agenda mener det er naturlig at språket endrer seg, spesielt for stillingstitler, men er usikker på om alle endringsforslagene er like gode.
Han nevner «mann over bord» som et eksempel på et uttrykk som kanskje bør beholdes. Både Choi og Svensson er enige om at ordene ikke var ment å være kjønnsdiskriminerende i utgangspunktet, men at endringene kan bidra til likestilling.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 måneder siden
Sjøfartsdirektoratet har foreslått å endre flere maritime uttrykk til kjønnsnøytrale alternativer. Blant annet skal «sjømann» endres til «sjøfolk», og «mann over bord» til «person over bord». Forslagene er nå ute på høring. Susanne Mortensen, som tidligere jobbet i fiskeribransjen, er skeptisk til om endringene vil ha noen reell effekt på holdningene i bransjen. Hun tror de tradisjonelle uttrykkene vil fortsette å bli brukt, selv om de nye ordene blir innført. Mortensen har imidlertid hørt at det har blitt bedre for kvinner i bransjen siden hun sluttet i 2023, med mer bevissthet rundt likestilling.
2 måneder siden
Sjøfartsdirektoratet ønsker å innføre kjønnsnøytrale uttrykk i maritimt språk, og foreslår blant annet å endre «sjømann» til et mer inkluderende alternativ. Dette har møtt motstand fra 21 år gamle Adrianne Eide, som mener at endringene er unødvendige og kan skape forvirring i nødsituasjoner. Hun vil fortsette å bruke tittelen «styrmann» og ikke «dekksoffiser». Språkforsker Merete Kristiansen støtter intensjonen, men advarer mot for lange og omstendelige uttrykk. Sjøfartsdirektoratet forsvarer forslagene som et ledd i en større likestillingsstrategi, og avviser at de utgjør en sikkerhetsrisiko.
3 dager siden
Nye jobbtitler erstatter tradisjonelle navn i Norge. Artikkelen utforsker endringene og forfatterens frustrasjon over språkjåleri.
4 måneder siden
Gullsmedkjeden David-Andersen, som har et styre bestående av kun kvinner, må endre sin styresammensetning på grunn av en ny lov om kjønnsbalanse. Loven krever at selskaper med over 100 millioner kroner i inntekt skal ha minst 40 prosent av hvert kjønn i styret. Styreleder Kristin Gjelseth uttrykker bekymring for å miste viktig kompetanse og mener loven rammer små selskaper uforholdsmessig hardt. Hun understreker at de har valgt styremedlemmer basert på kompetanse, ikke kjønn, og er åpne for å inkludere menn når det er relevant. De ser imidlertid en potensiell fordel i å få inn menn som kan bidra til å øke herresmykkebruken.
4 måneder siden
Norgesgruppen og deres datterselskap Kiwi har foretatt endringer i sine styrer for å møte nye lovkrav om kjønnsbalanse. Lovendringen, som trer i kraft i 2025, krever at selskaper med over 100 millioner i inntekter skal ha minst 40 prosent av hvert kjønn i styret. Kiwi, som tidligere kun hadde menn i styret, har nå endret sammensetningen. Norgesgruppen ser positivt på endringene og anser det som en mulighet for kompetanseutvikling. I 2028 vil kravene utvides til å gjelde for enda flere selskaper.
4 måneder siden
Nye lovkrav om kjønnsbalanse i styrer tvinger mange norske selskaper til å gjøre endringer før 2025. Norgesgruppen har omstrukturert styrene i 99 selskaper for å møte kravet om minst 40 prosent av hvert kjønn. En undersøkelse viser at mange selskaper manglet kjønnsbalanse i desember, men flere kan ha gjort endringer i ettertid. Norgesgruppen brukte lovendringen som en mulighet til å rekruttere kvinnelige ansatte til styreverv. Også Reitan AS og BAMA gruppen har gjort eller planlegger endringer for å oppfylle kravene innen fristen.
4 måneder siden
Sokkeldirektoratet bestilte en rapport om miljøkonsekvenser av gruvedrift på havbunnen fra Akvaplan-niva. Ifølge VG ønsket direktoratet å endre rapporten ved å fjerne deler av fagfolkenes kartlegging, legge til forbehold og tone ned språket. WWF kritiserer dette som uredelig og mener viktig miljøinformasjon er utelatt. Sokkeldirektoratet forsvarer endringene som en normal del av kvalitetssikringen, og understreker at Miljødirektoratet var involvert. Forfatterne av rapporten står bak konklusjonene, men bekrefter at det har vært dialog med Sokkeldirektoratet underveis i prosessen.
5 dager siden
Fastlegeyrket i Norge har lenge vært mannsdominert, men nå nærmer kjønnsbalansen seg likhet, og kvinner er i ferd med å bli i flertall. Ifølge lederen i Allmennlegeforeningen, Nils Kristian Kleiv, vil kvinner snart utgjøre flertallet blant fastlegene, støttet av at 7 av 10 medisinstudenter nå er kvinner. Helsedirektoratets tall viser at kvinnelege fastleger har færre pasienter på venteliste enn mannlige, noe som kan henge sammen med at mange kvinner foretrekker lege av samme kjønn, særlig ved sensitive undersøkelser som celleprøver. Flere tiltak, som mulighet for kvinneleg helsepersonell til stede og egne celleprøvekvelder, bidrar til å trygge kvinnelige pasienter. Selv om kjønnsbalansen bedres, er det fortsatt for få fastleger i Norge, og rundt 136 000 innbyggere mangler fastlege. Det er viktig at pasientene har reelt valg av fastlege, både med tanke på kjønn og personlighet, for å sikre god kommunikasjon og trygghet i legebesøkene.
2 måneder siden
Avgangselever i Østfold tar initiativ til å endre russetiden for å fremme inkludering. De ønsker å fjerne ordet «russ» og heller fokusere på en avgangsmarkering som omfatter alle, uavhengig av gruppetilhørighet. Kunnskapsministeren roser initiativet og har invitert elevene til Stortinget. Elevene ønsker et felles samlingssted for å unngå ekskludering knyttet til russebusser. Østfold fylkeskommune støtter tiltaket, men har foreløpig ikke satt av midler til formålet, selv om muligheten vurderes i neste års budsjett.
3 måneder siden
LO-leder Peggy Hessen Følsvik signaliserer åpenhet for å utrede sykelønnsordningen og ønsker dialog med NHO for å gjenoppta forhandlingene etter bruddet i IA-avtalen. Hun ser en positiv endring i tonen fra NHO-leder Ole Erik Almlid og mener det er grunnlag for å gjenoppta samarbeidet. Følsvik understreker at et bredt forlik er nødvendig for å endre sykelønnsordningen, og at LO ikke vil akseptere svekkelser. Hun mener erfaringer viser at kutt i sykelønn ikke nødvendigvis reduserer sykefraværet. LO er villig til å se på alle sider av sykelønnsordningen, inkludert sosiale konsekvenser, og inviterer NHO til å samarbeide for å redusere sykefraværet.