Helene Systad (32) byttet fra blomsterdekoratør til prosessoperatør, noe som resulterte i en dobling av lønnen. Hun jobber nå i Nedre Romerike vann- og avløpsselskap (NRVA).
Systad forteller at hun ønsket nye utfordringer og bedre lønnsvilkår, og at hun alltid har hatt interesse for kjemi og industri. Hun opplevde mangel på rådgivning for de som allerede har fagbrev og ønsket å omskolere seg.
Selv om teknologi- og industrifag er mannsdominert, oppfordrer hun flere kvinner til å vurdere bransjen. Etter at hun delte sin historie har hun fått mange henvendelser fra folk som ønsker råd om karrierebytte.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
Helene Systad (32) byttet fra blomsterdekoratør til prosessoperatør i et avløpsrenseanlegg, et valg hun ikke angrer på. Hun forteller at mange rynker på nesen når de hører hva hun jobber med, men Systad stortrives med varierte arbeidsoppgaver og en betydelig lønnsøkning. Hun oppfordrer andre, spesielt kvinner, til å vurdere yrkesfag og understreker at det er mange muligheter for de som tør å satse. Systad fremhever også viktigheten av å velge et yrke man trives med og å være åpen for nye utfordringer.
26 dager siden
Jonette Vaagland (29) byttet karriere fra lærer til UX-designer etter å ha opplevd at læreryrket var preget av "brannslukking" og ga lite rom for faglig engasjement. Overgangen ga henne betydelig bedre startlønn. Rekrutteringsekspert Henrik Andersson anbefaler å vurdere karrierebytte tidlig, men understreker viktigheten av å tenke gjennom den økonomiske usikkerheten det kan medføre. Organisasjonspsykolog Gunhild Bjaalid fremhever at mistrivsel og endringer i livssituasjon kan være viktige faktorer for å vurdere et karriereskifte, og at motivasjon er avgjørende for å lykkes.
2 måneder siden
Victoria Rummelhoff (27) er prosesstekniker for Equinor med en årslønn på rundt én million kroner. Hun ønsker å inspirere flere kvinner til å velge en karriere i oljebransjen, en bransje hun selv valgte som 15-åring. Hun jobber offshore i en turnus som gir god balanse mellom jobb og fritid. For å oppmuntre andre jenter til å satse på tekniske fag, bruker hun sin Instagram-konto og besøker ungdomsskoler for å dele sine erfaringer. Hun har også blitt nominert til Jenteprisen for sitt engasjement for likestilling.
2 måneder siden
Jenny Holmenes (32) er pilot i Norwegian og forteller om sin vei inn i yrket. Hun drømte om å bli pilot som barn, men trodde ikke det var en reell mulighet før hun ble oppfordret til å søke flygerutdanning i forsvaret. Selv om hun stortrives i jobben, påpeker hun at startlønnen for piloter ikke er så høy som mange tror, ofte mellom 400 000 og 450 000 kroner. Holmenes mener at mangelen på kvinnelige rollemodeller er en viktig årsak til at det er få kvinner i pilotyrket, men ser positivt på at andelen kvinnelige søkere er økende. Hun jobber i en fast turnus og flyr både innenlands og utenlands.
3 måneder siden
Antall kvinnelige fiskere i Norge har doblet seg de siste ti årene, med en markant økning i Finnmark. Aili Johansen (24) er en av de som driver egen fiskebåt og mener at moderne teknologi gjør yrket mer tilgjengelig for kvinner. Ordføreren i Nesseby påpeker at det er en tradisjon for kvinnelige fiskere i området og ser positivt på at yrket tiltrekker kvinner. Selv om fiskeryrket fortsatt er mannsdominert, utgjør kvinner nå 11 prosent av heltidsfiskerne i Finnmark. Denne økningen skjer samtidig som det har vært mye oppmerksomhet rundt hets og trakassering av kvinnelige fiskere.
4 måneder siden
Amalie Elea Olin Lundstad (29) jobber som prosesstekniker for Equinor på en oljerigg i Nordsjøen. Hun har en bakgrunn med fagbrev i kjemi og prosess, samt en bachelor i gass og energiteknologi. Amalie trives med intensivt arbeid i perioder, etterfulgt av lengre friperioder. Hun jobber to uker på og har fire uker fri, og bruker fritiden på reise og sosiale medier, hvor hun har over 160 000 følgere. Amalie tjener rundt en million i året, men lønnen varierer med overtid. Hun mottar daglig spørsmål og CV-er fra folk som er interessert i hennes jobb, og hun understreker viktigheten av å være klar over at jobben kan innebære å være borte i høytider.
2 måneder siden
Sykepleier Amanpreet Kaur ved Akershus Universitetssykehus fikk tilrettelagt turnusen sin etter at hun ble mor, noe som hindret sykemelding. Seksjonssjef Cathrine Enger Lunde understreker betydningen av tilpassede turnuser, spesielt i et kvinnedominert yrke hvor mange opplever et dobbeltpress. Ved å prioritere fleksibilitet, faglig utvikling og frivillige ordninger har avdelingen redusert sykefraværet. Helse Bergen jobber også med å redusere sykefraværet ved å fokusere på trivsel og fjerne belastende vaktsystemer med hyppige skift.
4 måneder siden
Flere jenter søker seg til teknologi- og industrifag, med rekordmange søkere på Raufoss videregående skole i år. Prosjekter som «Jenter og teknologi» arbeider aktivt for å øke kvinneandelen i teknologifag gjennom arrangementer og informasjon. Selv om kvinneandelen øker, utgjør jenter fortsatt bare 20 prosent av elevene på TAF-linjen på Raufoss og én av seks nasjonalt. Tiltak som å motbevise fordommer og vise frem mulighetene i industrien har bidratt til økt interesse. Næringslivet, inkludert Nammo Raufoss, etterspør flere jenter med denne kompetansen, og understreker viktigheten av mangfold og rekruttering.
1 måned siden
Ingvil Aaen Torpe sluttet som redaktør i Avisa Hordaland for å starte et nytt selskap, og deler sine erfaringer om hvordan lederjobber har gitt henne fleksibilitet og en bedre balanse i hverdagen. Hun oppfordrer kvinner til å gripe muligheten til å bli ledere, fremhever friheten og mulighetene det gir for å kombinere jobb og familieliv. Torpe skal nå bygge opp et nytt selskap med investeringsselskapet Skavl, og ser frem til å styre sin egen tid og ha en mer fleksibel arbeidshverdag. Hun er spent på om dette blir en livsstil hun vil trives med.
1 måned siden
Emily Pedersen (26) arbeider som bybanefører i Bergen og beskriver jobben som en drøm som ble tilfeldig oppdaget via en stillingsannonse. Etter seks ukers opplæring, inkludert kjørepraksis om natten, helsesjekk og prøver, fikk hun uniformen. Arbeidsdagen starter med trafikkoppdateringer og består av å kjøre Bybanen. Hun setter pris på kollegene og den selvstendige jobbhverdagen, men savner høyere lønn og bekymrer seg for ulykker. Uoppmerksomme fotgjengere skaper farlige situasjoner, og bruk av radio er forbudt for å opprettholde fokus. Jobben passer for de som er selvstendige, stresstolerante og tåler kritikk.