Sykepleier Amanpreet Kaur ved Akershus Universitetssykehus fikk tilrettelagt turnusen sin etter at hun ble mor, noe som hindret sykemelding. Seksjonssjef Cathrine Enger Lunde understreker betydningen av tilpassede turnuser, spesielt i et kvinnedominert yrke hvor mange opplever et dobbeltpress.
Ved å prioritere fleksibilitet, faglig utvikling og frivillige ordninger har avdelingen redusert sykefraværet.
Helse Bergen jobber også med å redusere sykefraværet ved å fokusere på trivsel og fjerne belastende vaktsystemer med hyppige skift.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 måneder siden
Sykefraværet i helsesektoren er et økende problem, spesielt blant kvinnelige sykepleiere i 30-årene. Ved St. Olavs Hospital har denne gruppen opplevd en økning på 42 prosent de siste fem årene. Helseminister Jan Christian Vestre har nå gitt helseforetakene i oppdrag å redusere sykefraværet til førpandeminivå. Årsakene til det høye fraværet er sammensatte, men inkluderer tungt arbeid, høyt arbeidspress, ugunstige turnuser, manglende oppfølging og psykiske lidelser. Kommunene opplever også høyt sykefravær, noe som fører til økt bruk av vikarer og overtid, og skaper en ond sirkel med økt belastning på de ansatte som er på jobb.
1 måned siden
Norlandia Øvre Sædal barnehage i Bergen har redusert sykefraværet betraktelig ved å innføre en ordning der syke ansatte må ringe lederen to ganger om dagen for å oppdatere om situasjonen. Tiltaket gir barnehagen bedre mulighet til å skaffe vikarer og omorganisere vaktene. Lederen understreker viktigheten av fleksibilitet, tilrettelegging og et godt arbeidsmiljø, inkludert tettere oppfølging av sykemeldte og regelmessige fraværssamtaler. Barnehagen fokuserer også på å skape en kultur der tilstedeværelse verdsettes, noe som gir trygghet for barna og øker kvaliteten i barnehagen. Målet er å skape en arbeidsplass der ansatte føler eierskap og tilhørighet.
3 måneder siden
Birkenes sykehjem har redusert sykefraværet betydelig ved å innføre en 52-ukers kalenderturnus. Ansatte får selv velge arbeidstider, inkludert lengre vakter og friperioder. Dette har ført til økt trivsel, færre vikarer og mer kontinuitet for beboerne. Sykefraværet har sunket fra over 14 prosent til et gjennomsnitt på 6,1 prosent, og var nede i 3 prosent i oktober. Ordningen med langvakter er populær blant de ansatte, og utvides nå til ukedagene. Flere kommuner tester lignende ordninger med positive resultater, noe som tyder på en trend bort fra tradisjonelle turnuser.
2 måneder siden
En sykepleier med leddgikt klarte å komme tilbake i full jobb etter tre år med tilrettelegging fra arbeidsgiver. Dette står i kontrast til Nav-tall som viser at kun to av ti langtidssykmeldte er tilbake i full jobb etter ett år. Stadig flere mister retten til sykepenger og går over på andre ytelser som arbeidsavklaringspenger eller blir uføre. Høyre mener leger oftere bør skrive ut gradert sykmelding, og Revmatikerforbundet reiser rundt med en koffert med enkle grep for arbeidsgivere for å tilrettelegge for ansatte med kroniske sykdommer. Arbeids- og inkluderingsministeren mener også at legene må bli flinkere til å vurdere gradert sykmelding.
3 måneder siden
Helseminister Jan Christian Vestre (Ap) er bekymret over det høye sykefraværet blant sykehusansatte og har satt som mål å redusere det til 2019-nivå. Han mener dette vil frigjøre 1500 årsverk og lette presset på de ansatte. Sykefraværet har økt i alle helseregioner siden 2019, med Helse nord som den regionen med høyest fravær. Vestre understreker at det er viktig å fokusere på tiltak som fungerer, som systematisk oppfølging av sykmeldte, fleksibel turnus og bedre ledelse. Han vil følge utviklingen månedlig og rapportere i juni. Vestre presenterte også sine forventninger til helsesektoren i sin første «Helsetale».
3 måneder siden
Sykepleieren Emilie Ripnes (35) var utslitt og nær sykemelding på grunn av en krevende jobb. Hun tok kontakt med en helseveileder og startet med lavterskel trening og gradvis endring av kostholdet. Emilie begynte med korte styrkeøkter og gåturer, og byttet ut søtsaker med sunnere alternativer. Hun unngikk slankekur og fokuserte på å endre vaner. Fysisk aktivitet har nå blitt en naturlig del av hverdagen hennes, og hun opplever mer overskudd, bedre humør og søvn. Emilie understreker viktigheten av å starte med små endringer og jobbe gradvis mot et sunnere liv, og anbefaler å ikke lete etter en rask løsning.
2 måneder siden
Sykepleierforbundet advarer om at økende mangel på sykepleiere kan føre til sentralisering av helsetjenester, spesielt i distriktene. Leder Lill Sverresdatter Larsen peker på lav lønn som en viktig årsak til at sykepleiere velger andre yrker, og viser til at kommuner sliter med å oppfylle lovpålagte oppgaver. Hun mener lønnsøkning er et effektivt virkemiddel, og viser til et eksempel der en kommune fylte opp ledige stillinger ved å øke lønningene. Larsen etterlyser også en langsiktig helseplan for å sikre rekruttering og bedre arbeidsforhold for sykepleiere, samt en førstelinjeledelsesreform.
1 måned siden
Sykepleier Charlotte Hermansen i Vågan kommune reagerer på at ferievikarer får bedre betalt enn fast ansatte. Kommunen betaler vikarer, som sykepleiere, vernepleiere og medisinstudenter, en timelønn på 400 kroner, mens en erfaren sykepleier tjener 315 kroner timen. Kommunalsjefen forklarer at dette er nødvendig for å rekruttere vikarer i konkurranse med andre kommuner, etter å ha slitt med å finne kvalifisert arbeidskraft. Norsk Sykepleierforbund mener dette er urimelig overfor fast ansatte, og at det er viktig å satse på dem. Hovedtillitsvalgt i Vågan understreker at ordningen ikke kan fortsette og ønsker å øke grunnbemanningen for å redusere behovet for vikarer.
1 måned siden
Kronprinsesse Mette-Marit er tilbake på jobb fredag etter å ha avlyst et oppdrag torsdag på grunn av behov for hvile. Hun deltar på kvinnenes lagstafett sammen med kronprins Haakon, og bekrefter overfor TV 2 at alt er bra. Kongehuset understreker at de vil tilrettelegge hennes program fremover, da hennes helsetilstand kan føre til hyppigere endringer i hennes offisielle program.
22 dager siden
Hattfjelldal kommune innfører en rotasjonsordning, også kalt «nordsjøturnus», for å sikre legetjenester. Leger jobber redusert tid mot en årslønn på 1,3 millioner kroner for en 60 prosent stilling. En lege fra Oslo ser frem til å kombinere jobb med friluftsliv i distriktet. Ordningen innebærer at leger jobber i perioder, for eksempel to uker på og fire uker av. En studie bekrefter at flere kommuner har tatt i bruk denne typen turnus for å rekruttere og beholde leger, spesielt i mindre sentrale strøk. Forskere forventer økt bruk av slike ordninger, men understreker behovet for et tydelig regelverk. Kommunenes Sentralforbund (KS) påpeker at dette fører til økte kostnader for kommunene.