Bodøbedriften Eagle AI har utviklet et KI-verktøy som bruker satellittdata og maskinlæring for å hjelpe fiskere med å finne fisk raskere og redusere drivstofforbruket. Verktøyet analyserer fangst-, temperatur- og posisjonsdata fra de siste fem årene for å forutsi hvor fisken befinner seg.
Fisker Sander Tøllefsen har testet verktøyet og melder om gode fangster. Havforsker Maria Tenningen og marinbiolog Fredrik Myhre i WWF er positive, men understreker behovet for god fiskeriforvaltning og miljøhensyn.
Eagle AI har mottatt støtte fra blant annet Innovasjon Norge og sikter mot å få betalende kunder i år.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
Kunstig intelligens (KI) tas i bruk for å bekjempe den økende bestanden av pukkellaks i norske elver. Tre prototyper basert på KI-teknologi skal testes i Finnmarkselver for å skille pukkellaks fra andre fiskearter som laks, sjøørret og sjørøye. Pukkellaksen er en uønsket fremmedart som truer lokale fiskebestander og naturmangfold. Maskinene bruker bildegjenkjenning for å sortere ut pukkellaksen for avliving, mens andre arter får passere. Prosjektet er et samarbeid mellom Statsforvalteren i Troms- og Finnmark og flere leverandører, med en kostnadsramme på 15 millioner kroner. Resultatene fra testingen vil avgjøre om teknologien tas i bruk i flere elver i 2027, da forskere frykter at over en million pukkellaks vil gyte i norske elver.
8 dager siden
Det norske selskapet Airmine har lansert en ny pollenvarselstjeneste som bruker satellittdata og lokal vegetasjonskartlegging for å gi sanntidsvarsler på nabolagsnivå. Tjenesten opplever sterk vekst og får ros for å være moderne og brukervennlig, blant annet fra Landsforeningen for hjerte- og lungesyke (LHL), som har valgt Airmine som samarbeidspartner. Samtidig står Norges astma- og allergiforbund (NAAF) fast på at deres nasjonale pollenvarsling, basert på faktiske daglige målinger og faglig analyse, fortsatt er det mest presise og pålitelige verktøyet. NAAF er åpne for ny teknologi, men understreker at satellittbaserte data foreløpig ikke kan erstatte tradisjonelle metoder. Airmine kombinerer modellbasert varsling med brukernes egne symptomregistreringer for å forbedre nøyaktigheten og gi pollenallergikere bedre informasjon for å planlegge hverdagen utendørs.
4 måneder siden
Norsk Toppfotball har inngått en avtale som gir alle Eliteserieklubber tilgang til Bodø/Glimts dataverktøy for spilleranalyse. Verktøyet, utviklet av selskapet Fokus, bruker kunstig intelligens for å vurdere spilleres verdi basert på deres prestasjoner med ballen, kalt 'on the ball value'. Bodø/Glimt har brukt dette verktøyet siden 2022 med suksess, og det har bidratt til flere vellykkede spillerkjøp og salg, inkludert Faris Moumbagna. I tillegg sporer verktøyet spillere etter salg for å sikre at klubbene får inntekter fra avtalte klausuler. Bodø/Glimt er også deleier i selskapet bak verktøyet.
3 måneder siden
Sjømatforskere har utviklet en teknologi for å måle stress hos rognkjeks ved hjelp av hyperspektrale bilder og kunstig intelligens. Denne teknologien testes nå for å diagnostisere hjernesvulster, spesielt glioblastom, en aggressiv form for hjernekreft. Samarbeidet mellom UiT og Nofima har internasjonale forgreininger. Selv om teknologien potensielt kan gi raskere og mer nøyaktig diagnostisering, understreker en ekspert at det er for tidlig å konkludere om den er bedre enn eksisterende metoder. Forskningen fokuserer på diagnostisering, ikke behandling, men tidlig diagnose kan være avgjørende for å gi riktig behandling. Kreftforeningen er positive, men påpeker behovet for mer forskning.
16 dager siden
Klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen og fiskeri- og havminister Marianne Sivertsen Næss varsler tiltak for å redde Oslofjorden. Fjorden er truet av avrenning, utslipp og fiskeri, noe som har ført til at torsken er truet og sjøstjerner spiser blåskjell. Regjeringen vurderer nullfiskesoner, men vil unngå yrkesforbud for fiskerne. 20 millioner kroner er bevilget til prosjekter for å bedre vannmiljøet. Funn av sildeegg og børstemark gir håp om at tilstanden i fjorden kan bedres.
8 dager siden
Nav, Microsoft og Hemsedal kommune samarbeider om KI-laben, et fire måneder langt prosjekt som skal lære unge voksne kunstig intelligens for å gjøre dem mer attraktive på arbeidsmarkedet. Elisabet Kolstadbråten Solheim (28) var blant de første deltakerne og oppdaget skjult kompetanse som hjalp henne videre i arbeidslivet. Prosjektet har som mål å øke deltakernes KI-kunnskaper med fem prosent, noe som skal gi dem et fortrinn i arbeidsmarkedet. Ordfører Pål Rørby fremhever prosjektets verdigrunnlag og suksess med å sysselsette halvparten av deltakerne. Microsoft støtter initiativet og er villige til å bidra dersom flere kommuner ønsker å delta. Digitaliseringsminister Karianne Tung roser prosjektet som et godt eksempel på samarbeid mellom teknologi, næringsliv og samfunn, og peker på muligheter for offentlig støtte. Elisabet har nå fått jobb i en oppstartsbedrift innen helsedata i Hemsedal, og opplever at prosjektet har gitt henne ny selvtillit og kompetanse.
2 måneder siden
Lerøy planlegger å bruke rester fra kyllingproduksjon i fiskefôret for å gjøre oppdrettslaksen mer bærekraftig. Produksjonen starter til våren og skal redusere klimagassutslippene fra fôret betraktelig. Selskapet anslår en potensiell reduksjon på 600.000 tonn CO₂ for hele bransjen innen 2030. Miljøstiftelsen Bellona støtter initiativet, mens Lerøy understreker at råvarene er nøye testet og sikrer god fiskehelse og produktkvalitet. Tidligere har bekymringer for forbrukeraksept hindret bruken av kyllingmel, men nå ser selskapet et stort potensial i sirkulærøkonomi.
1 måned siden
Elvia, Norges største nettselskap, bruker nå AMS-målere til å oppdage jordfeil i strømnettet. Jordfeil kan føre til overoppheting og brann. Ved hjelp av maskinlæring kan Elvia raskt lokalisere feilen, enten den er i strømnettet eller hos en kunde. Systemet identifiserer også om feilen er permanent eller sporadisk. Kunder med feil varsles via SMS og e-post, slik at de raskt kan rette opp problemet selv. Elvia melder at 1600 feil allerede er utbedret ved hjelp av dette systemet.
4 måneder siden
Miljødirektoratet oppdaterer det digitale verktøyet "Rent hav" for å gi en bedre oversikt over hvor marint søppel plukkes i Norge. Strandryddere, både profesjonelle og frivillige, bruker verktøyet for å registrere sine aksjoner og se innsamlet søppel på kart. Det nye datasettet vil vise informasjon fra 2020 til 2023, og senere år. Havstrømmer fører til at søppel samles på øyer, i havner og strandsoner, spesielt på steder som Smøla, hvor kommunen betaler for profesjonell rydding. Verktøyet skal gjøre det lettere å se hvor det ryddes mest og hva som finnes i ulike områder.
3 måneder siden
Antall kvinnelige fiskere i Norge har doblet seg de siste ti årene, med en markant økning i Finnmark. Aili Johansen (24) er en av de som driver egen fiskebåt og mener at moderne teknologi gjør yrket mer tilgjengelig for kvinner. Ordføreren i Nesseby påpeker at det er en tradisjon for kvinnelige fiskere i området og ser positivt på at yrket tiltrekker kvinner. Selv om fiskeryrket fortsatt er mannsdominert, utgjør kvinner nå 11 prosent av heltidsfiskerne i Finnmark. Denne økningen skjer samtidig som det har vært mye oppmerksomhet rundt hets og trakassering av kvinnelige fiskere.