Miljødirektoratet oppdaterer det digitale verktøyet "Rent hav" for å gi en bedre oversikt over hvor marint søppel plukkes i Norge. Strandryddere, både profesjonelle og frivillige, bruker verktøyet for å registrere sine aksjoner og se innsamlet søppel på kart.
Det nye datasettet vil vise informasjon fra 2020 til 2023, og senere år. Havstrømmer fører til at søppel samles på øyer, i havner og strandsoner, spesielt på steder som Smøla, hvor kommunen betaler for profesjonell rydding.
Verktøyet skal gjøre det lettere å se hvor det ryddes mest og hva som finnes i ulike områder.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
Politi og frivillige hjelpeorganisasjoner har testet et nytt digitalt kartverk kalt Faks, som skal effektivisere leteaksjoner. Ved å samle all relevant informasjon på en felles plattform, håper de å forbedre samhandlingen og redusere tiden det tar å finne savnede personer. Under en øvelse i Fana deltok over 90 frivillige fra Røde Kors, Norsk Folkehjelp og Norske Redningshunder, sammen med politiet. En drone med termisk kamera ble også brukt i søket. Tilbakemeldingene fra de som deltok var positive, og politiet vurderer å implementere systemet allerede i februar.
3 måneder siden
Avfallsselskapet Avfall Sør i Kristiansand bytter ut 30.000 søppeldunker på grunn av ny teknologi med databrikker for registrering av tømminger. De gamle dunkene, hvorav mange er i god stand, sendes for det meste til utlandet for resirkulering. Naturvernforbundet og andre miljøorganisasjoner kritiserer utskiftningen som sløseri og lite miljøvennlig, og mener det er mulig å oppgradere de gamle dunkene. Avfall Sør hevder at utskiftningen er nødvendig for å møte nasjonale standarder og for å forbedre arbeidsforholdene for renovatørene. Beboere har reagert på utskiftningen og mener de gamle dunkene er fullt brukbare. Kostnaden for utskiftningen er estimert til mellom 2 og 3 millioner kroner.
2 måneder siden
Bodøbedriften Eagle AI har utviklet et KI-verktøy som bruker satellittdata og maskinlæring for å hjelpe fiskere med å finne fisk raskere og redusere drivstofforbruket. Verktøyet analyserer fangst-, temperatur- og posisjonsdata fra de siste fem årene for å forutsi hvor fisken befinner seg. Fisker Sander Tøllefsen har testet verktøyet og melder om gode fangster. Havforsker Maria Tenningen og marinbiolog Fredrik Myhre i WWF er positive, men understreker behovet for god fiskeriforvaltning og miljøhensyn. Eagle AI har mottatt støtte fra blant annet Innovasjon Norge og sikter mot å få betalende kunder i år.
1 måned siden
Kartverket har lansert en tjeneste som viser det mest øde punktet i hver kommune i Norge. Et «øde punkt» er definert som det stedet som ligger lengst unna menneskelige inngrep som hus, veier og hytter. Initiativet kom etter en henvendelse til Kartverkets kundesenter, og også som en respons på økende fokus på nedbygging av natur. Kartleggingen viser at Lebesby i Finnmark har det mest øde punktet, mens Klepp i Rogaland har det minst øde. Kartverket planlegger å oppdatere kartleggingen årlig, slik at man kan følge med på hvordan avstanden til nærmeste naturinngrep endrer seg over tid, og hvordan for eksempel nye hyttefelt eller vindmølleparker påvirker de øde punktene.
22 dager siden
Sjefen for Sjøforsvaret, kontreadmiral Oliver Berdal, uttrykker bekymring for den økende forsøplingen av havet og langs norskekysten. Han har selv sett hvordan plastmengden har økt betraktelig de siste ti årene, både over og under vann. Kystvakten har allerede erfaring med å rydde plast i utilgjengelige områder, men problemet bare tiltar. Berdal har nå tatt initiativ til at alle ansatte og soldater i Sjøforsvaret skal bruke minst én dag årlig til å rydde plast for å bidra til å bevare Norge.
1 måned siden
Et utslipp av råolje fra Equinor-feltet Njord A har spredt seg til Nordlandskysten. Utslippet skjedde på nyttårsaften, men ble først oppdaget seks uker senere. Miljødirektoratet ser svært alvorlig på hendelsen, da det er første gang et slikt utslipp har nådd land. En omfattende opprydningsaksjon er iverksatt med 180 personer, fem fartøy og 20 droner. Miljødirektoratet frykter konsekvenser for sjøfugl og oter, spesielt i verdensarvområdet Vega, og understreker behovet for rask fjerning av oljen. Equinor samarbeider med NOFO og lokale beredskapsgrupper for å kartlegge og rydde opp, og oppfordrer publikum til å rapportere funn av oljeklumper.
1 måned siden
Etter et oljeutslipp fra Equinors Njord A-plattform nyttårsaften, har oljeklumpar truffet kysten av Trøndelag og Nordland. Kystverket har anmeldt Equinor til politiet for forurensning, og miljøorganisasjoner har gjort det samme. En omfattende oppryddingsaksjon er i gang på Frøya med over 170 personer, fem fartøy og 20 droner. Miljødirektoratet er bekymret for at oljesølet kan skade sårbart fugleliv, spesielt i viktige hekkeområder. Equinor konsentrerer innsatsen om Frøya-området, men det er usikkert hvor lang tid oppryddingen vil ta.
3 måneder siden
Bokmål- og Nynorskordboka lanseres i ny drakt etter en syv år lang revisjon ledet av leksikograf Margunn Rauset. En gruppe på syv personer har gått gjennom ordbøkene fra A til Å, og oppdatert eller opprettet rundt 200.000 artikler. Arbeidet er basert på store digitale skriftsamlinger fra etter 1970, med mål om å dokumentere det mest brukte ordtilfanget. Et eksempel på et nytt ord er «køntri», som er inkludert basert på hyppig bruk i skriftspråket. Rauset bemerker at ordet «tabloid» har fått en negativ betydning. Hun håper den nye nettsiden vil gjøre ordbøkene mer brukervennlige, spesielt for elever.
8 dager siden
Det norske selskapet Airmine har lansert en ny pollenvarselstjeneste som bruker satellittdata og lokal vegetasjonskartlegging for å gi sanntidsvarsler på nabolagsnivå. Tjenesten opplever sterk vekst og får ros for å være moderne og brukervennlig, blant annet fra Landsforeningen for hjerte- og lungesyke (LHL), som har valgt Airmine som samarbeidspartner. Samtidig står Norges astma- og allergiforbund (NAAF) fast på at deres nasjonale pollenvarsling, basert på faktiske daglige målinger og faglig analyse, fortsatt er det mest presise og pålitelige verktøyet. NAAF er åpne for ny teknologi, men understreker at satellittbaserte data foreløpig ikke kan erstatte tradisjonelle metoder. Airmine kombinerer modellbasert varsling med brukernes egne symptomregistreringer for å forbedre nøyaktigheten og gi pollenallergikere bedre informasjon for å planlegge hverdagen utendørs.
2 måneder siden
Norges Fotballforbund (NFF) planlegger to oppgraderinger av VAR-systemet i 2025, under forutsetning av at fotballtinget ønsker å videreføre bruken av VAR. Den første oppgraderingen er kostnadsfri og skal gjøre det lettere å fatte offsideavgjørelser ved å forenkle tegningen av offsidestreker. En påfølgende oppgradering, med en kostnad på opptil 500.000 kroner, vil forbedre verktøyet ytterligere ved å gi dommeren forslag til avgjørelser. Norge er det første landet som tar i bruk denne oppgraderingen. NFF mener at de årlige kostnadene for mållinjeteknologi og sensor i ballen er for høye. VAR-spørsmålet skal behandles på forbundstinget.