Lerøy planlegger å bruke rester fra kyllingproduksjon i fiskefôret for å gjøre oppdrettslaksen mer bærekraftig. Produksjonen starter til våren og skal redusere klimagassutslippene fra fôret betraktelig.
Selskapet anslår en potensiell reduksjon på 600. 000 tonn CO₂ for hele bransjen innen 2030.
Miljøstiftelsen Bellona støtter initiativet, mens Lerøy understreker at råvarene er nøye testet og sikrer god fiskehelse og produktkvalitet. Tidligere har bekymringer for forbrukeraksept hindret bruken av kyllingmel, men nå ser selskapet et stort potensial i sirkulærøkonomi.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
11 dager siden
Bauta Fishfarms forbereder en satsing på lukkede oppdrettsanlegg i nedlagte verft langs kysten, drevet av nye reguleringer for lakseproduksjon. Selskapet ønsker å bruke eksisterende verft til å bygge lukkede stålmerder i stor skala, som et alternativ til åpne merder med store luseproblemer. Lukkede anlegg forhindrer lakselus og samler opp slam for videre bruk, men krever mer strøm, selv om Bautas teknologi hevdes å være mer energieffektiv enn landbasert oppdrett. Selskapet venter på endelige avklaringer rundt Havbruksmeldingen og ser også mot internasjonale markedet der åpen oppdrett begrenses.
4 måneder siden
Regjeringen sender et forslag på høring som tillater lakseoppdrettere å bruke sin tidligere nedjusterte kapasitet dersom de investerer i anlegg med nullutslippsteknologi. Dette kommer etter press fra Stortinget og er ment å belønne oppdrettere som satser på miljøvennlig teknologi. Forslaget er en del av en større plan for å legge til rette for økt verdiskapning, lavere miljøpåvirkning og bedre fiskevelferd. Dagens høye dødelighet i oppdrettsnæringen har vært en bekymring, og regjeringen ser på nye produksjonsmetoder som en løsning. Det vurderes om fokus bør skifte fra hvor mye til hvordan oppdrett drives, med hensyn til miljø, biosikkerhet og velferd.
3 måneder siden
Selskapet OceanFarm planlegger å bygge oppdrettsanlegg langt til havs ved hjelp av teknologi fra oljebransjen. Anleggene skal være robuste og kunne heves og senkes for å gi bedre forhold for fisken og de ansatte. Havforskere og Miljødirektoratet er bekymret for at denne typen oppdrett kan skade villaksbestanden, og mener det er behov for mer kunnskap før man setter i gang. SjømatNorge ser derimot store muligheter for verdiskaping og arbeidsplasser med havbruk til havs, og mener Norge har gode forutsetninger for å lykkes med dette.
1 måned siden
Salmars initiativ Salmon Living Lab, et kunnskapssenter for bedre dyrevelferd innen oppdrett, er fortsatt i planleggingsfasen ett år etter lanseringen. Selv om 500 millioner kroner er avsatt i samarbeid med Cargill, er innholdet i senteret og dets plassering fortsatt uavklart. Det første prosjektet omhandler hvorfor stillehavslaks er mer motstandsdyktig mot lakselus, men detaljer er ikke offentliggjort. NMBU er en rådgivende partner, men konkrete prosjekter og finansiering gjenstår å avklare. Målet er å fremskynde forskningsresultater og implementere dem raskere i oppdrettsnæringen.
3 måneder siden
En studie viser at tilsetning av krillmel i laksefôr kan redusere lakselus med 23 prosent og forbedre fiskens skinnhelse. Oppdrettere ser på dette som et potensielt tiltak for å redusere medisinbruk og avlusing. Krillen fiskes i Sørishavet, og det hevdes at uttaket ikke påvirker bestanden. En forsker uttrykker imidlertid skepsis og frykter at lusa vil utvikle resistens. Oppdretter Roger Hofseth understreker viktigheten av å bekjempe lakselus for både oppdretts- og villaks, og fremhever at det er nødvendig med flere tiltak, inkludert lukkede anlegg.
3 måneder siden
En dansk matvarekjede har lansert en ny type kjøttdeig bestående av 50% oksekjøtt og 50% kyllingkjøtt, med mål om å redusere CO2-avtrykket. Produktet er tilgjengelig i flere butikker i Danmark. Den nye deigen møter skepsis fra kokk Jan Henrik Syversen, som mener det er et økonomisk grep og ikke et kvalitetsprodukt. Norske dagligvarekjeder har foreløpig ingen planer om å lansere lignende produkter, men fokuserer på andre klimasmarte alternativer. Norske kjøttprodusenter fremhever også at norsk kjøtt har lavere utslipp enn internasjonalt gjennomsnitt.
4 måneder siden
Regjeringen har for første gang foreslått en egen matsvinnlov som nå sendes ut på høring. Loven har som mål å halvere matsvinn innen 2030 og skal gjelde både offentlige og private aktører i matsektoren. Forslaget inkluderer tiltak som donasjon av overskuddsmat til veldedige organisasjoner, nedprising av matvarer med kort holdbarhet og tilsyn med virksomhetene. Anja Bakken Riise fra Framtiden i våre hender roser initiativet, mens landbruks- og matminister Geir Pollestad og klima- og miljøminister Tore O. Sandvik understreker lovens betydning for økonomi, klima og ressursutnyttelse. Forslaget er et resultat av ti måneders arbeid.
19 dager siden
Regjeringen har presentert en ny havbruksmelding som erstatter trafikklysordningen med et omsettelig kvotesystem for lakselus. Målet er å fremme bedre fiskehelse, dyrevelferd og redusere miljøpåvirkningen. Oppdrettsanlegg som presterer godt med lite luseutslipp, vil kunne øke produksjonen. I tillegg vurderer regjeringen å innføre en avgift på tap av fisk. Under fremleggelsen demonstrerte aktivister for lukkede oppdrettsanlegg, men fiskeriministeren avviste kravet, selv om hun anerkjente viktigheten av engasjementet for villaksen.
16 dager siden
Klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen og fiskeri- og havminister Marianne Sivertsen Næss varsler tiltak for å redde Oslofjorden. Fjorden er truet av avrenning, utslipp og fiskeri, noe som har ført til at torsken er truet og sjøstjerner spiser blåskjell. Regjeringen vurderer nullfiskesoner, men vil unngå yrkesforbud for fiskerne. 20 millioner kroner er bevilget til prosjekter for å bedre vannmiljøet. Funn av sildeegg og børstemark gir håp om at tilstanden i fjorden kan bedres.
19 dager siden
Norske eggprodusenter ønsker å øke levealderen for verpehøns til 90-100 uker, fra dagens 75-80 uker. Tiltaket skal bidra til en mer bærekraftig produksjon og redusere behovet for import av egg. Etter perioder med overskudd og underskudd av egg, satser man nå på å stabilisere produksjonen med 31 nye produsenter og en økning i hønenes levealder. Produsenten som først når målet om 100-ukers høner, vil bli feiret med et telegram.