En studie viser at tilsetning av krillmel i laksefôr kan redusere lakselus med 23 prosent og forbedre fiskens skinnhelse. Oppdrettere ser på dette som et potensielt tiltak for å redusere medisinbruk og avlusing.
Krillen fiskes i Sørishavet, og det hevdes at uttaket ikke påvirker bestanden. En forsker uttrykker imidlertid skepsis og frykter at lusa vil utvikle resistens.
Oppdretter Roger Hofseth understreker viktigheten av å bekjempe lakselus for både oppdretts- og villaks, og fremhever at det er nødvendig med flere tiltak, inkludert lukkede anlegg.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
NORCE gjennomfører et forskningsprosjekt i Nidelva i Arendal, der de fester lakselus på 1000 laksesmolt for å undersøke hvor mye lus smolten tåler. Elveeigarlaget er kritisk til prosjektet, da de frykter det vil redusere laksebestanden og at de ikke har blitt tilstrekkelig involvert i planleggingen. Statsforvaltaren beklager mangelen på involvering og lover forbedring. NORCE mener Nidelva er et ideelt sted for prosjektet på grunn av lite oppdrett og nærhet til nødvendige fasiliteter. Resultatene vil først være klare når laksen kommer tilbake for å gyte.
1 måned siden
En ny rapport fra Veterinærinstituttet viser en nedgang i fiskedødeligheten i norsk oppdrettsnæring for første gang på tre år, til 15,4 prosent i 2024. Nedgangen er størst på Vestlandet. Høye sjøtemperaturer skaper imidlertid nye utfordringer, som økt lakselus og spredning av bakteriesykdommer som piscirickettsiose nordover. Infeksjonssykdommer og skader etter lusebehandling er de viktigste årsakene til dødelighet. Veterinærinstituttet understreker behovet for å forebygge smitte og nøye vurdere fiskenes helsetilstand før lusebehandling. Det kommer også en egen rapport om villaks.
2 måneder siden
En rapport fra Havforskingsinstituttet antyder at redusert forekomst av perlesnormanet kan ha bidratt til lavere dødelighet blant oppdrettslaks i 2024. I 2023 forårsaket en invasjon av denne manetarten betydelig tap i oppdrettsanlegg. Selv om dette er positivt, understreker forskere at den generelle dødeligheten fortsatt er høy. Det er usikkert i hvilken grad nedgangen skyldes oppdretternes egne tiltak eller naturlige svingninger. Samtidig viser statistikken en økning i destruksjon av syk fisk, noe som delvis kamuflerer de faktiske tapstallene og gjør det vanskelig å vurdere den reelle fiskevelferden.
19 dager siden
Regjeringen har presentert en ny havbruksmelding som erstatter trafikklysordningen med et omsettelig kvotesystem for lakselus. Målet er å fremme bedre fiskehelse, dyrevelferd og redusere miljøpåvirkningen. Oppdrettsanlegg som presterer godt med lite luseutslipp, vil kunne øke produksjonen. I tillegg vurderer regjeringen å innføre en avgift på tap av fisk. Under fremleggelsen demonstrerte aktivister for lukkede oppdrettsanlegg, men fiskeriministeren avviste kravet, selv om hun anerkjente viktigheten av engasjementet for villaksen.
1 måned siden
SV krever strengere regler for lakseoppdrett og vil at all oppdrett skal foregå i lukkede merder. Kari Elisabeth Kaski i SV kritiserer manglende konsekvenser for oppdrettere som bryter lakselusreglene, og mener dagens situasjon truer villaksen. Hun påpeker at lakselusbehandlingene som brukes i dag ikke løser problemet, og at lukkede merder er nødvendig. SV vil fremme krav om lukkede merder i Stortinget og mener oppdrettsnæringen selv må dekke kostnadene. Frykten er at manglende handling vil skade omdømmet til norsk laks internasjonalt.
2 måneder siden
Havforskningsinstituttets rapport viser en forverring av lakselusproblemet for villaks i 2024, og fremhever dårlig dyrevelferd som en stor utfordring for oppdrettsnæringen. Rømmingen av oppdrettslaks øker igjen i 2025 etter en nedgang, noe som øker risikoen for smittespredning til villfisk. Bekymring reises også rundt bruken av nye miljøgifter som tralopyril, et PFAS-stoff som erstatter kobber og potensielt kan tas opp i laks og blåskjell.
1 måned siden
Sjømat Norge avviser krav om lukkede oppdrettsanlegg som urealistisk, og peker på utfordringer knyttet til slamhåndtering, energibehov og synlighet. De hevder at slamutslipp kan sammenlignes med å gjødsle en åker, mens Havforskningsinstituttet ser det som en miljøutfordring. Sjømat Norge mener oppdretterne tar ansvar når lakselusgrensen overskrides, til tross for få bøteleggelser. De understreker at næringen jobber med nye metoder for å håndtere lus, samtidig som de balanserer lønnsomhet og fiskevelferd.
1 måned siden
En ny undersøkelse viser at et stort flertall av nordmenn støtter et fiskeforbud i Oslofjorden, i tråd med anbefalinger fra fagmiljøene som har erklært krisetilstand. Undersøkelsen avdekker samtidig at tilliten til politikernes evne til å rydde opp er lav. Årsakene til fjordens dårlige tilstand er sammensatte, inkludert forurensning, utbygging i strandsonen og overfiske. Regjeringen har foreslått fiskestopp, men møter motstand fra rekefiskere. Forskere understreker behovet for tiltak for å redde torskebestanden og den økologiske balansen. Klima- og miljøministeren understreker at alle må bidra og at regjeringen vil ta vare på både fisk og fiskeriavhengige samfunn.
2 måneder siden
Lerøy planlegger å bruke rester fra kyllingproduksjon i fiskefôret for å gjøre oppdrettslaksen mer bærekraftig. Produksjonen starter til våren og skal redusere klimagassutslippene fra fôret betraktelig. Selskapet anslår en potensiell reduksjon på 600.000 tonn CO₂ for hele bransjen innen 2030. Miljøstiftelsen Bellona støtter initiativet, mens Lerøy understreker at råvarene er nøye testet og sikrer god fiskehelse og produktkvalitet. Tidligere har bekymringer for forbrukeraksept hindret bruken av kyllingmel, men nå ser selskapet et stort potensial i sirkulærøkonomi.
19 dager siden
Regjeringen presenterer en stortingsmelding om fiskeoppdrett med nye regler for å løse utfordringer knyttet til miljø og fiskevelferd. De foreslår å erstatte dagens trafikklyssystem med et omsettelig kvotesystem og innføre en avgift på tapt fisk for å belønne nullutslipp og bedre fiskevelferden. SV mener tiltakene ikke er tilstrekkelige og ønsker lukkede anlegg, mens Høyre er usikker på avgiftsordningen. Næringen har fått kritikk for høy dødelighet, rømming, sykdom og lus, samt negativ påvirkning på villaksen.