Selskapet OceanFarm planlegger å bygge oppdrettsanlegg langt til havs ved hjelp av teknologi fra oljebransjen. Anleggene skal være robuste og kunne heves og senkes for å gi bedre forhold for fisken og de ansatte.
Havforskere og Miljødirektoratet er bekymret for at denne typen oppdrett kan skade villaksbestanden, og mener det er behov for mer kunnskap før man setter i gang.
SjømatNorge ser derimot store muligheter for verdiskaping og arbeidsplasser med havbruk til havs, og mener Norge har gode forutsetninger for å lykkes med dette.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
11 dager siden
Bauta Fishfarms forbereder en satsing på lukkede oppdrettsanlegg i nedlagte verft langs kysten, drevet av nye reguleringer for lakseproduksjon. Selskapet ønsker å bruke eksisterende verft til å bygge lukkede stålmerder i stor skala, som et alternativ til åpne merder med store luseproblemer. Lukkede anlegg forhindrer lakselus og samler opp slam for videre bruk, men krever mer strøm, selv om Bautas teknologi hevdes å være mer energieffektiv enn landbasert oppdrett. Selskapet venter på endelige avklaringer rundt Havbruksmeldingen og ser også mot internasjonale markedet der åpen oppdrett begrenses.
4 måneder siden
Regjeringen sender et forslag på høring som tillater lakseoppdrettere å bruke sin tidligere nedjusterte kapasitet dersom de investerer i anlegg med nullutslippsteknologi. Dette kommer etter press fra Stortinget og er ment å belønne oppdrettere som satser på miljøvennlig teknologi. Forslaget er en del av en større plan for å legge til rette for økt verdiskapning, lavere miljøpåvirkning og bedre fiskevelferd. Dagens høye dødelighet i oppdrettsnæringen har vært en bekymring, og regjeringen ser på nye produksjonsmetoder som en løsning. Det vurderes om fokus bør skifte fra hvor mye til hvordan oppdrett drives, med hensyn til miljø, biosikkerhet og velferd.
2 måneder siden
Ocean-Power planlegger å bygge et flytende gasskraftverk ved Kråkøya i Nærøysund. Kraftverket skal forsyne oljeplattformer på Haltenbanken med strøm ved hjelp av CO2-fangst og lagring. SV støtter prosjektet fordi det reduserer klimagassutslipp uten å øke strømprisene på fastlandet, og vil fremme saken i Stortinget. Ordføreren i Nærøysund ser store muligheter for lokalt næringsliv og arbeidsplasser. NVE må godkjenne prosjektet før bygging kan starte, med mål om produksjon i 2029. Anlegget er ett av fire planlagte gasskraftverk langs kysten.
4 måneder siden
En kartlegging viser at 29 oppdrettsselskaper i Norge satser på landbasert oppdrett som svar på miljøutfordringer i sjøbasert oppdrett. Rømming og lakselus er hovedårsaker til denne trenden. Bue Salmon har fått godkjent en konsesjon for et anlegg på 50 000 tonn, som vil være et av de største i landet. Flere selskaper planlegger store anlegg, men mangler finansiering. Landbasert oppdrett krever store arealer og medfører inngrep i naturen, noe som bekymrer miljøorganisasjoner. Totalt er det delt ut konsesjoner for over 300.000 tonn landbasert oppdrett i Norge.
2 måneder siden
Oppdrettsselskapet Nova Sea er solgt til Mowi for 7,4 milliarder kroner, noe som gir ordfører i Alstahaug, Peter Talseth, og hans familie en gevinst på 210 millioner kroner. Salget skaper bekymring for konsekvensene for lokalsamfunnene langs Helgelandskysten, der Nova Sea har vært en viktig arbeidsgiver og samfunnsbygger. Mens noen frykter sentralisering og tap av lokal forankring, mener andre at oppkjøpet kan være nødvendig for å henge med i utviklingen. Det er også uenighet om dette vil føre til en oppkjøpsbølge i oppdrettsnæringen, men flere eksperter understreker at fisken fortsatt er i sjøen og at arbeidsplassene i distriktet trolig ikke vil forsvinne.
1 måned siden
Salmars initiativ Salmon Living Lab, et kunnskapssenter for bedre dyrevelferd innen oppdrett, er fortsatt i planleggingsfasen ett år etter lanseringen. Selv om 500 millioner kroner er avsatt i samarbeid med Cargill, er innholdet i senteret og dets plassering fortsatt uavklart. Det første prosjektet omhandler hvorfor stillehavslaks er mer motstandsdyktig mot lakselus, men detaljer er ikke offentliggjort. NMBU er en rådgivende partner, men konkrete prosjekter og finansiering gjenstår å avklare. Målet er å fremskynde forskningsresultater og implementere dem raskere i oppdrettsnæringen.
2 måneder siden
Lerøy planlegger å bruke rester fra kyllingproduksjon i fiskefôret for å gjøre oppdrettslaksen mer bærekraftig. Produksjonen starter til våren og skal redusere klimagassutslippene fra fôret betraktelig. Selskapet anslår en potensiell reduksjon på 600.000 tonn CO₂ for hele bransjen innen 2030. Miljøstiftelsen Bellona støtter initiativet, mens Lerøy understreker at råvarene er nøye testet og sikrer god fiskehelse og produktkvalitet. Tidligere har bekymringer for forbrukeraksept hindret bruken av kyllingmel, men nå ser selskapet et stort potensial i sirkulærøkonomi.
1 måned siden
Sjømat Norge avviser krav om lukkede oppdrettsanlegg som urealistisk, og peker på utfordringer knyttet til slamhåndtering, energibehov og synlighet. De hevder at slamutslipp kan sammenlignes med å gjødsle en åker, mens Havforskningsinstituttet ser det som en miljøutfordring. Sjømat Norge mener oppdretterne tar ansvar når lakselusgrensen overskrides, til tross for få bøteleggelser. De understreker at næringen jobber med nye metoder for å håndtere lus, samtidig som de balanserer lønnsomhet og fiskevelferd.
2 måneder siden
Subsea 7-eier Kristian Siem forsvarer den foreslåtte fusjonen med italienske Saipem, og argumenterer for at sammenslåingen vil skape en aktør som er i stand til å håndtere stadig større offshore-prosjekter. Avtalen vil skape en oljeservice-gigant med en betydelig ordrereserve og et stort antall ansatte. Selv om analytikere har uttrykt skepsis, tror Siem at aksjonærene vil forstå fordelene og at konkurransemyndighetene vil godkjenne fusjonen. Folketrygdfondet og Storebrand vil vurdere fusjonen nøye før de stemmer på generalforsamlingen, men Storebrand ser allerede flere positive elementer i forslaget.
18 dager siden
Regjeringens havbruksmelding møter kritikk fra flere hold, inkludert havbruksnæringen, miljøvernorganisasjoner og opposisjonen. Meldingen foreslår å erstatte det eksisterende trafikklyssystemet med et nytt kvotesystem for lakselus og en avgift for død fisk. Sjømat Norge uttrykker bekymring for at dette vil ramme investeringer og utviklingsmuligheter, mens Sjømatbedriftene savner konkrete tiltak for å redusere utslipp. Naturvernorganisasjoner mener tiltakene er utilstrekkelige og krever en rask overgang til lukkede anlegg. Eide Fjordbruk er derimot positiv og mener meldingen premierer bærekraft og innovasjon.