Subsea 7-eier Kristian Siem forsvarer den foreslåtte fusjonen med italienske Saipem, og argumenterer for at sammenslåingen vil skape en aktør som er i stand til å håndtere stadig større offshore-prosjekter. Avtalen vil skape en oljeservice-gigant med en betydelig ordrereserve og et stort antall ansatte.
Selv om analytikere har uttrykt skepsis, tror Siem at aksjonærene vil forstå fordelene og at konkurransemyndighetene vil godkjenne fusjonen.
Folketrygdfondet og Storebrand vil vurdere fusjonen nøye før de stemmer på generalforsamlingen, men Storebrand ser allerede flere positive elementer i forslaget.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
Subsea 7 og Saipem slår seg sammen til Saipem 7, noe som førte til at Subsea 7-aksjen steg kraftig på Oslo Børs. Siem Industries blir største aksjonær, og Kristian Siem blir styreleder i det nye selskapet. Subsea 7 vil utbetale et ekstraordinært utbytte før sammenslåingen gjennomføres. Analytikere forventer en attraktiv verdsettelse og økt inntjening for det sammenslåtte selskapet. Dof melder om økt driftsresultat og planlegger å starte utbyttebetaling til aksjonærene.
2 måneder siden
Oljeservice-selskapene Subsea 7 og Saipem kunngjorde søndag kveld at de slår seg sammen og danner selskapet Saipem7. Siem Industries, kontrollert av Kristian Siem, blir største aksjonær med 11,8 prosent av aksjene, og Siem selv vil innta rollen som styreleder. Fusjonen innebærer at Subsea 7-aksjonærer vil motta 6,68 Saipem-aksjer for hver aksje de eier i Subsea 7. Selskapene verdsettes likt i fusjonen.
2 måneder siden
Subsea 7-aksjen opplever en kraftig økning etter kunngjøringen om en sammenslåing med italienske Saipem, som vil etablere en ny gigant innen oljeservice. Handelen i aksjen ble midlertidig stoppet, men aksjen steg 10 prosent etter at handelen ble gjenopptatt. I tillegg har offshorerederiet Dof rapportert et økt brutto driftsresultat og forventer å starte utbyttebetalinger til aksjonærene i andre kvartal. Solcelleselskapet Otovo viser forbedring, men har fortsatt et negativt driftsresultat.
3 måneder siden
Selskapet OceanFarm planlegger å bygge oppdrettsanlegg langt til havs ved hjelp av teknologi fra oljebransjen. Anleggene skal være robuste og kunne heves og senkes for å gi bedre forhold for fisken og de ansatte. Havforskere og Miljødirektoratet er bekymret for at denne typen oppdrett kan skade villaksbestanden, og mener det er behov for mer kunnskap før man setter i gang. SjømatNorge ser derimot store muligheter for verdiskaping og arbeidsplasser med havbruk til havs, og mener Norge har gode forutsetninger for å lykkes med dette.
3 måneder siden
Styret i Sea1 Offshore har godkjent et utbytte på 7 kroner per aksje, tilsvarende totalt 1,1 milliarder kroner. Selskapet begrunner utbetalingen med gode resultater, en sterk balanse og en betydelig ordrebok den siste tiden. Investor Christen Sveaas er den største aksjonæren gjennom sitt investeringsselskap Kistefos, som eier over halvparten av aksjene i Sea1. Deler av utbyttet vil bli finansiert med gjeld.
7 dager siden
Equinor-styret oppfordrer eierne til å stemme ned ti aksjonærforslag på generalforsamlingen 14. mai, inkludert flere forslag om å avvikle eller trekke seg ut av vindkraftsatsingen. Styret fremhever havvind som en viktig del av energimiksen og peker på lønnsomhet i eksisterende prosjekter, selv om nye prosjekter møter økonomiske utfordringer som høy inflasjon og leverandørflaskehalser. Styret avviser også forslag om å kutte bonusordninger for ledelsen knyttet til vindkraftvurderinger, og påpeker at slike beslutninger ligger utenfor generalforsamlingens mandat. Flere eiere foreslår strengere klimamål, som absolutte utslippskutt, utskillelse av fornybar energi og unngåelse av nye olje- og gassinvesteringer, men styret anbefaler å stemme ned disse. Equinor viser til sin energiomstillingsplan og mener strategien er forenlig med Parisavtalens mål, men erkjenner at absolutte utslippskutt er utfordrende på grunn av utslipp fra kunders forbrenning av olje og gass. Staten, som største eier med 67 prosent, har avgjørende innflytelse på utfallet av forslagene.
3 måneder siden
Artikkelen kritiserer Norges passive forvaltning av Oljefondet og manglende satsing på fremtidig verdiskaping. Den hevder at Norge, til tross for å ha verdens største statlige investeringsfond, ikke har tatt nødvendige grep for å møte langsiktige utfordringer. Artikkelen argumenterer for at Norge må gå fra passiv forvaltning til aktiv verdiskaping gjennom strategiske investeringer i teknologi og bærekraft. Det foreslås å etablere et Private Equity-fond under Norges Bank Investment Management (NBIM) med en kapitalbase på 340 milliarder USD, samt å ta Equinor av børs og slå det sammen med Ørsted og Statkraft for å skape en verdensledende aktør innen fornybar energi. Artikkelen foreslår også å kjøpe EQT for å få rask tilgang til en plattform for aktiv verdiskaping.
2 måneder siden
Oppdrettsselskapet Nova Sea er solgt til Mowi for 7,4 milliarder kroner, noe som gir ordfører i Alstahaug, Peter Talseth, og hans familie en gevinst på 210 millioner kroner. Salget skaper bekymring for konsekvensene for lokalsamfunnene langs Helgelandskysten, der Nova Sea har vært en viktig arbeidsgiver og samfunnsbygger. Mens noen frykter sentralisering og tap av lokal forankring, mener andre at oppkjøpet kan være nødvendig for å henge med i utviklingen. Det er også uenighet om dette vil føre til en oppkjøpsbølge i oppdrettsnæringen, men flere eksperter understreker at fisken fortsatt er i sjøen og at arbeidsplassene i distriktet trolig ikke vil forsvinne.
1 måned siden
Et flertall i Modalen stemte nei til å bygge Norges største vindkraftanlegg, noe som har ført til bekymring for fremtidig energimangel. Unge Venstre mener dette kan bety slutten for vindkraft på land i Norge, og ønsker å fjerne kommunenes vetorett. Zero foreslår å gi kommunene inntekter tidligere i utbyggingsprosessen for å øke aksepten for vindkraft. Venstre støtter kommunal vetorett, men mener staten må kunne overstyre kommunens ja dersom det går utover nasjonale verneverdier. Utbygger Norsk Vind avventer nå kommunestyrets endelige avgjørelse i saken.
2 måneder siden
Aker Carbon Capture foreslår å utbetale et ekstraordinært utbytte på 3,5 milliarder kroner til sine aksjonærer, tilsvarende 5,8 kroner per aksje. Forslaget kommer etter en sammenslåing av selskapets virksomhet innen CO₂-fangst og lagring med SLB, som resulterte i en gevinst på 4,9 milliarder kroner. Styreleder Kristian Røkke omtaler selskapet som en suksess og er fornøyd med å returnere kapital til eierne. Utbetalingen skal godkjennes på en ekstraordinær generalforsamling 7. mars. Styret foreslår også å redusere aksjekapitalen i selskapet med 98 prosent for å tilpasse den til dagens drift.