Artikkelen kritiserer Norges passive forvaltning av Oljefondet og manglende satsing på fremtidig verdiskaping. Den hevder at Norge, til tross for å ha verdens største statlige investeringsfond, ikke har tatt nødvendige grep for å møte langsiktige utfordringer.
Artikkelen argumenterer for at Norge må gå fra passiv forvaltning til aktiv verdiskaping gjennom strategiske investeringer i teknologi og bærekraft. Det foreslås å etablere et Private Equity-fond under Norges Bank Investment Management (NBIM) med en kapitalbase på 340 milliarder USD, samt å ta Equinor av børs og slå det sammen med Ørsted og Statkraft for å skape en verdensledende aktør innen fornybar energi.
Artikkelen foreslår også å kjøpe EQT for å få rask tilgang til en plattform for aktiv verdiskaping.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 måneder siden
Artikkelen argumenterer for at Norge bør gå fra passiv kapitalforvaltning til aktiv verdiskaping gjennom et strategisk partnerskap med svenske Investor AB. Dette partnerskapet kan kombinere norsk kapital med svensk ekspertise for å utvikle globale ledere innen teknologi, helse og fornybar energi. Artikkelen foreslår at Norge kan ta en ledende rolle gjennom oppkjøp eller majoritetseierskap, og etablere et PE-fond for å investere i vekstselskaper. Dette vil markere et skifte til en offensiv investeringsmodell, og posisjonere Norge som en viktig aktør i den globale økonomien.
1 måned siden
Artikkelen argumenterer for at Oljefondet bør unngå investeringer i unoterte aksjer (Private Equity). Selv om Nicolai Tangen argumenterer for meravkastning og porteføljekonsentrasjon, er det lite empirisk grunnlag for å plassere pensjonsmidler i et investeringsunivers kjent for høye gebyrer og kreativ finansakrobatikk. PE gir en illusjon av stabil avkastning ved å unngå å rapportere midlertidige verdifall, og markedet er preget av høy konkurranse. PE har også en enda høyere eksponering mot teknologiselskaper enn det børsnoterte markedet. Artikkelen foreslår alternative måter for Oljefondet å oppnå diversifisering og høyere avkastning.
1 måned siden
Artikkelen argumenterer for at Norge bør satse på batterifabrikker og andre grønne næringer for å sikre fremtidig velferd og konkurransedyktighet. Forfatteren fremhever Corvus Energy som et eksempel på en norsk bedrift som lykkes innen batteriteknologi, samtidig som det advares mot å la Kina dominere markedet. Det kritiseres at Norge investerer mer i fossil energi enn fornybar, noe som gjør landet til en potensiell klimasinke. Forfatteren mener en plan for utfasing av oljen er nødvendig for å frigjøre ressurser til satsing på fremtidens næringer som havvind, solceller og batterier, og understreker at dette vil bidra til å redusere klimagassutslipp.
1 måned siden
Equinor får kritikk for å redusere sine ambisjoner innen fornybar energi og øke investeringene i olje og gass. Kritikken kommer fra både aksjonærer og miljøorganisasjoner, som mener selskapet ikke tar klimakrisen på alvor. En kapitalforvalter har solgt seg ut av selskapet på grunn av manglende omstilling. Equinor-sjefen begrunner endringene med behovet for å skape aksjonærverdier. Regjeringen kritiseres for å være for passiv og ikke bruke sin eiermakt til å styre selskapet i en mer bærekraftig retning. Det foreslås at Equinor bytter navn tilbake til Statoil for å slutte med grønnvasking.
4 måneder siden
Professor emeritus Torger Reve foreslår at en større del av Oljefondets forvaltning flyttes til Norge for å bygge en industriell base rundt kapitalforvaltning. Han peker på at fondet, som nylig passerte 20.000 milliarder kroner, forvaltes hovedsakelig fra utlandet, og mener dette er en tapt mulighet for Norge. Reve trekker paralleller til suksessfulle næringsklynger innen shipping og energi, og mener finansnæringen kan bli en verdiskapende sektor. Han etterlyser strategisk tenkning og foreslår at oljefondssjef Nicolai Tangen kan lede en slik satsing. Oljefondet har valgt å ikke kommentere saken.
4 måneder siden
Artikkelen argumenterer for at Norges nåværende politiske kurs er skadelig for verdiskaping og norsk eierskap. Den kritiserer økte eierskatter, spesielt formuesskatten på arbeidende kapital, som rammer norskeide bedrifter. Artikkelen fremhever viktigheten av norsk eierskap for å opprettholde hovedkontor og beslutningsmyndighet i Norge, og frykter at landet vil sakke akterut uten et sterkt privat næringsliv. Det hevdes at skattesystemet favoriserer passive investorer og at det er behov for en ny politisk kurs med lavere skatter og mindre byråkrati for å sikre fremtidig velferd og vekst.
1 måned siden
Artikkelen kritiserer Jens Stoltenbergs videreføring av Trygve Slagsvold Vedums finanspolitikk som finansminister, og hevder den hemmer gründeraktivitet, stopper investeringer og fører til kapitalflukt på grunn av høy formuesskatt. Det argumenteres for betydelige skattekutt og en mer effektiv bruk av statens ressurser, med henvisning til at Norge bruker store summer på skole og helse uten å oppnå resultater i verdensklasse. Kritikken rettes også mot Stoltenbergs manglende evne til å redusere inflasjonen og endre Arbeiderpartiets pengebruk.
3 måneder siden
Artikkelen diskuterer Norges manglende evne til å skape store, innovative selskaper, såkalte enhjørninger, til tross for at landet er gode på idrett. Norge har kun to selskaper blant de 30 største børsnoterte i Norden, og ingen nye har kommet til de siste 15 årene. Artikkelen peker på at Norges oljerikdom har gjort landet mindre avhengig av innovasjon, i motsetning til Sverige og Danmark. En rapport fra EU, ledet av Mario Draghi, viser at Europa generelt sliter med konkurranseevne og innovasjon. Rapporten anbefaler økte investeringer i forskning og utvikling (FoU), noe Norge ikke følger opp. Artikkelen konkluderer med at Norge må investere mer i FoU og bygge et bedre økosystem for innovasjon for å konkurrere globalt.
4 måneder siden
En artikkel i E24 diskuterer finansnæringens betydning for Norge etter oljealderen. Arctic-partner Jon Gunnar Pedersen mener spørsmålet er hva staten skal leve av, ikke Norge, og peker på finansnæringens potensial. Han kritiserer Finansdepartementets rollekonflikt og understreker at finansnæringen, sammen med havbruk, er de som bidrar mest i skatt etter oljesektoren. Nordea-leder Erlend Engh Brekke bekrefter dette med et skattebidrag på over 20 milliarder kroner i fjor. Pedersen understreker at finansnæringen trenger kompetanse og nettverk, og at strenge reguleringer kan hindre utvikling. Han mener Norge kan lære av Sverige og Danmark, som har større forståelse for finansnæringens betydning for nasjonal selvstendighet.
3 måneder siden
Artikkelen kritiserer regjeringen for manglende handlekraft i møte med de høye strømprisene. Det hevdes at utenlandskablene til Storbritannia og Tyskland har ført til prissmitte fra Europa, og at Norge burde forhandle med EU om dette. Det argumenteres for at Norge, som en stor gassleverandør, har et forhandlingskort og bør stå opp for egne interesser. Artikkelen mener at regjeringen har vært for passiv og at Norge bør opptre som en likeverdig partner i møte med EU.