Professor emeritus Torger Reve foreslår at en større del av Oljefondets forvaltning flyttes til Norge for å bygge en industriell base rundt kapitalforvaltning. Han peker på at fondet, som nylig passerte 20.
000 milliarder kroner, forvaltes hovedsakelig fra utlandet, og mener dette er en tapt mulighet for Norge. Reve trekker paralleller til suksessfulle næringsklynger innen shipping og energi, og mener finansnæringen kan bli en verdiskapende sektor.
Han etterlyser strategisk tenkning og foreslår at oljefondssjef Nicolai Tangen kan lede en slik satsing. Oljefondet har valgt å ikke kommentere saken.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 måneder siden
Oljefondssjef Nicolai Tangen mener Norge har potensial til å utvikle en stor finansindustri, og ser på kapitalforvaltning som en ny «sokkel» for landet. Han argumenterer for at Oslo kan bli et senter for kapitalforvaltning, og at Norge har de nødvendige ressursene og kompetansen. Tangen understreker at Oljefondet ikke vil favorisere norske forvaltere, men at de ønsker å bidra til å utvikle et sterkt fagmiljø i Norge. Han peker på at Oljefondet allerede har økt sin tilstedeværelse i Oslo, samarbeider med utdanningsinstitusjoner, og deler kompetanse med andre kapitalforvaltere. Tangen mener det er viktig å dele kunnskap og erfaringer for å skape en sterkere finansnæring i Norge.
3 måneder siden
Artikkelen kritiserer Norges passive forvaltning av Oljefondet og manglende satsing på fremtidig verdiskaping. Den hevder at Norge, til tross for å ha verdens største statlige investeringsfond, ikke har tatt nødvendige grep for å møte langsiktige utfordringer. Artikkelen argumenterer for at Norge må gå fra passiv forvaltning til aktiv verdiskaping gjennom strategiske investeringer i teknologi og bærekraft. Det foreslås å etablere et Private Equity-fond under Norges Bank Investment Management (NBIM) med en kapitalbase på 340 milliarder USD, samt å ta Equinor av børs og slå det sammen med Ørsted og Statkraft for å skape en verdensledende aktør innen fornybar energi. Artikkelen foreslår også å kjøpe EQT for å få rask tilgang til en plattform for aktiv verdiskaping.
3 måneder siden
Artikkelen argumenterer for at Norge bør gå fra passiv kapitalforvaltning til aktiv verdiskaping gjennom et strategisk partnerskap med svenske Investor AB. Dette partnerskapet kan kombinere norsk kapital med svensk ekspertise for å utvikle globale ledere innen teknologi, helse og fornybar energi. Artikkelen foreslår at Norge kan ta en ledende rolle gjennom oppkjøp eller majoritetseierskap, og etablere et PE-fond for å investere i vekstselskaper. Dette vil markere et skifte til en offensiv investeringsmodell, og posisjonere Norge som en viktig aktør i den globale økonomien.
4 måneder siden
Finanspolitikere fra flere partier ser et potensial i å utvikle finansbransjen som en vekstnæring i Norge, med særlig fokus på kapitalforvaltning knyttet til Oljefondet. Arbeiderpartiet ønsker å bygge en industri rundt kapitalforvaltning, inspirert av Singapores statlige investeringsfond. Det har blitt etterlyst en strategi for finansbransjen for å hindre utflagging av norske fond og nisjebanker. Høyre påpeker at Europa taper terreng mot USA i finanssektoren, og advarer om at Norge er i ferd med å sakke akterut. Flere aktører mener det er viktig å sikre gode rammevilkår for finansnæringen og vurdere å styrke NBIMs forvaltningsmiljø i Norge.
4 måneder siden
DNB-sjef Kjerstin Braathen argumenterer for at finansbransjen har potensial til å bli en betydelig vekst- og eksportnæring for Norge. Hun mener Oljefondet allerede bidrar til å bygge forvaltningskompetanse i landet og kan fungere som et gravitasjonssenter for å tiltrekke seg internasjonal aktivitet. Braathen støtter ideen om å etablere en næringsklynge rundt Oljefondet og peker på DNBs oppkjøp av Carnegie som et eksempel på satsing på kapitalforvaltning. Hun understreker at finansnæringen er viktig for omstillingen av norsk næringsliv og at det er behov for en strategisk satsing på bransjen.
4 måneder siden
Børsdirektør Øivind Amundsen advarer om at Norge risikerer å tape i konkurransen om kapital og kompetanse på grunn av særnorske regler og uforutsigbare rammevilkår. Han etterlyser politisk vilje for å gjøre Norge mer attraktivt, og mener finansnæringen ikke kan klare dette alene. Flere finanstopper har uttrykt bekymring for at fond og nisjebanker flagger ut, og at Norge sakker akterut i utviklingen av kapitalmarkeder og fintech-miljøer. Amundsen mener Oljefondets størrelse gir en unik mulighet til å utvikle et ledende finanssenter, men at det krever en langsiktig plan og koordinert innsats.
4 måneder siden
En artikkel i E24 diskuterer finansnæringens betydning for Norge etter oljealderen. Arctic-partner Jon Gunnar Pedersen mener spørsmålet er hva staten skal leve av, ikke Norge, og peker på finansnæringens potensial. Han kritiserer Finansdepartementets rollekonflikt og understreker at finansnæringen, sammen med havbruk, er de som bidrar mest i skatt etter oljesektoren. Nordea-leder Erlend Engh Brekke bekrefter dette med et skattebidrag på over 20 milliarder kroner i fjor. Pedersen understreker at finansnæringen trenger kompetanse og nettverk, og at strenge reguleringer kan hindre utvikling. Han mener Norge kan lære av Sverige og Danmark, som har større forståelse for finansnæringens betydning for nasjonal selvstendighet.
4 måneder siden
Investeringsdirektør Pål Ringholm kritiserer norsk skattepolitikk for å skape usikkerhet og kapitalflukt. Han mener at ustabile rammevilkår skremmer bort investorer og talenter, og at Norge risikerer å tape konkurranseevne. Ringholm får støtte fra forvalter Marius Borthen, som også mener at mangel på forutsigbarhet fører til at fond flagger ut. De peker på at nær halvparten av landets rikeste har emigrert, og at mange gründere vurderer å gjøre det samme. Ringholm og Borthen mener Norge bør se til land som Irland, Sverige og Luxembourg for å skape et mer attraktivt investeringsklima. De mener også at Norge bør utnytte kompetansen fra Oljefondet for å bygge et internasjonalt kapitalforvaltningssentrum.
1 måned siden
Artikkelen argumenterer for at Norge bør satse på batterifabrikker og andre grønne næringer for å sikre fremtidig velferd og konkurransedyktighet. Forfatteren fremhever Corvus Energy som et eksempel på en norsk bedrift som lykkes innen batteriteknologi, samtidig som det advares mot å la Kina dominere markedet. Det kritiseres at Norge investerer mer i fossil energi enn fornybar, noe som gjør landet til en potensiell klimasinke. Forfatteren mener en plan for utfasing av oljen er nødvendig for å frigjøre ressurser til satsing på fremtidens næringer som havvind, solceller og batterier, og understreker at dette vil bidra til å redusere klimagassutslipp.
3 måneder siden
Storebrand Asset Management, Norges største fondsforvalter, flytter alle sine norske verdipapirfond til Sverige. Beslutningen kommer etter at flere norske fondsforvaltere har flyttet rentefond ut av landet. Konkurranseulemper i Norge, treg implementering av EU-regler, ulik håndhevelse og norske fonds- og skatteregler trekkes frem som årsaker. Høyre mener dette er tragisk for norsk finansnæring og etterlyser en gjennomgang av rammevilkårene. Finansforbundet holder regjeringen ansvarlig for at konkurranseulemper tvinger norske fond ut av landet, noe som fører til tap av arbeidsplasser og kompetanse. Storebrand begrunner flyttingen med et ønske om å posisjonere seg for videre vekst i det nordiske markedet.