Ocean-Power planlegger å bygge et flytende gasskraftverk ved Kråkøya i Nærøysund. Kraftverket skal forsyne oljeplattformer på Haltenbanken med strøm ved hjelp av CO2-fangst og lagring.
SV støtter prosjektet fordi det reduserer klimagassutslipp uten å øke strømprisene på fastlandet, og vil fremme saken i Stortinget. Ordføreren i Nærøysund ser store muligheter for lokalt næringsliv og arbeidsplasser.
NVE må godkjenne prosjektet før bygging kan starte, med mål om produksjon i 2029. Anlegget er ett av fire planlagte gasskraftverk langs kysten.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
4 måneder siden
Equinor har vurdert gasskraftverk med karbonfangst som et alternativ til elektrifisering av Melkøya, men har konkludert med at det ikke er økonomisk forsvarlig. Elektrifisering, som vil spare selskapet over 31 milliarder kroner, møter sterk motstand fra SV og Frp. De frykter økte strømpriser, naturinngrep og press på reindriften. Opposisjonen og lokalpolitikere mener gasskraft med karbonfangst ville være en bedre løsning. Regjeringen står fast på elektrifiseringsplanene og mener kraftløftet for Finnmark vil gi positive ringvirkninger. Sametinget har saksøkt staten på grunn av tillatelsen til elektrifisering.
4 måneder siden
Vårgrønn og Flotation Energy har sikret seg støtte fra britiske myndigheter for å bygge et 560 megawatt flytende havvindprosjekt kalt Green Volt. Prosjektet forventes å generere betydelige private investeringer og skape tusenvis av arbeidsplasser. For å planlegge prosjektet har de inngått avtaler med to konsortier: Aker Solutions og ABB, samt Aibel og Hitachi Energy. Disse selskapene skal utarbeide planer for offshore transformatorstasjoner og strømkabler. Storbritannia garanterer en strømpris på 2,70 kr/kWh for 400 MW av prosjektets kapasitet. Green Volt skal levere strøm både til land og til olje- og gassinstallasjoner på britisk sokkel.
4 måneder siden
Equinor har vurdert et gasskraftverk med karbonfangst og -lagring for å øke krafttilgangen til Melkøya-anlegget i Hammerfest. Interne dokumenter viser at selskapet undersøkte alternative løsninger etter at de tidligere hadde avvist karbonfangst på grunn av kostnader. Prosjektet var ment å levere strøm til Equinors anlegg og oljefelt, men ikke til strømnettet. Equinor har konkludert med at løsningen ikke er økonomisk forsvarlig og har avsluttet arbeidet. Selskapet bekrefter at elektrifiseringen av Melkøya fortsetter som planlagt, noe som vil gi betydelige kostnadsbesparelser for dem, men potensielt økte kostnader for andre.
1 måned siden
Norsk Kjernekraft planlegger å bygge et kjernekraftverk i Halden, som potensielt kan bli Norges største kraftverk med en årlig produksjon på 10 TWh. Selskapet har offentliggjort visualiseringer av anlegget og tilpasset designet for å redusere visuell påvirkning på omgivelsene. Selv om leverandør av reaktorene ennå ikke er valgt, er selskapet trygge på at prosjektet kan realiseres. Samtidig viser flere politiske partier, inkludert Høyre, en økende interesse for kjernekraft, og det pågår en nasjonal utredning om kjernekraft i Norge.
3 måneder siden
Selskapet OceanFarm planlegger å bygge oppdrettsanlegg langt til havs ved hjelp av teknologi fra oljebransjen. Anleggene skal være robuste og kunne heves og senkes for å gi bedre forhold for fisken og de ansatte. Havforskere og Miljødirektoratet er bekymret for at denne typen oppdrett kan skade villaksbestanden, og mener det er behov for mer kunnskap før man setter i gang. SjømatNorge ser derimot store muligheter for verdiskaping og arbeidsplasser med havbruk til havs, og mener Norge har gode forutsetninger for å lykkes med dette.
2 måneder siden
Kraftselskapet Lyse hevder at oppgraderte kraftverk i Røldal-Suldal kunne halvert strømprisen i Sørvest-Norge (NO2) i januar. Prosjektet til 7–8 milliarder kroner møter motstand på grunn av bekymringer for villrein. Lyse mener utbyggingen vil fjerne barrierer for villreinen. Eksperter støtter Lyse og mener økt effekt i vannkraften kan redusere pristoppene. Norsk Industri fremhever behovet for mer effekt for å beskytte industrien mot høye strømpriser. Statkraft planlegger også oppgraderinger for å øke effekten i sine anlegg.
3 måneder siden
Equinor har vurdert alternative kraftløsninger for gassanlegget på Melkøya, inkludert et gasskraftverk med karbonfangst. Energiminister Terje Aasland avkrefter at dette var et initiativ fra departementet, og understreker at Equinor har vurdert dette uavhengig. Aasland tar ikke stilling til prosjektet, men åpner for kommersiell utbygging av gasskraftverk med CO₂-rensing. Equinor selv anser imidlertid ikke dette som kommersielt interessant. Elektrifisering av Melkøya kan spare Equinor for minst 31 milliarder kroner, men kraftanalytikere mener dette vil koste andre bedrifter og forbrukere.
4 måneder siden
Statkraft vurderer å oppgradere Mår kraftverk i Tinn, Telemark, med et pumpekraftverk som kan pumpe vann fra Tinnsjøen opp til Kalhovdfjorden på Hardangervidda. Dette vil kunne lagre energi ved å pumpe vann opp når kraftprisene er lave. Prosjektet, som er anslått å koste over 4 milliarder kroner og ferdigstilles i 2034, er et av flere alternativer som utredes. De eksisterende dammene ved Kalhovd skal fornyes innen 2031. Statkraft understreker at miljøaspekter knyttet til fisk og villrein må vurderes nøye, men at løsningen kan stabilisere strømforsyningen og dempe flom.
3 måneder siden
Aker Solutions har fått en milliardkontrakt for å bygge et karbonfangstanlegg ved Hafslund Celsios forbrenningsanlegg på Klemetsrud i Oslo. Anlegget skal fange CO₂ fra avfallsforbrenning og er en del av det nasjonale Langskip-prosjektet. Prosjektet ble satt på vent i 2023 på grunn av budsjettoverskridelser, men er nå gjenopptatt med en kostnadsramme på 9,5 milliarder kroner. Staten bidrar med 4,4 milliarder kroner i støtte. Anlegget forventes å fange 350.000 tonn CO₂ årlig og skal være i drift innen tredje kvartal 2029. Prosjektet er viktig for å redusere Oslos klimagassutslipp og har stor demonstrasjonsverdi for karbonfangst fra avfallsforbrenning.
2 måneder siden
Det er ny strid om elektrifiseringen av gassanlegget på Melkøya. Et flertall på Stortinget er skeptisk til prosjektet og vurderer å stanse det. Senterpartiet vil la dagens gasskraftverk fortsette driften, mens andre partier foreslår alternative løsninger som gasskraftverk med rensing. Equinor har allerede investert milliarder i prosjektet, og det er usikkerhet rundt kostnader og erstatningskrav dersom prosjektet endres. SV foreslår en løsning med flytende gasskraftverk i tillegg til elektrifisering. Energiministeren mener det er uklokt å snu etter at prosjektet er godkjent.