En familie fra Bergen har redusert sine månedlige matutgifter betraktelig ved å endre sine handlevaner. Etter å ha brukt nesten 15 000 kroner på mat i løpet av en ferie, bestemte Linn Gripne Venjum og hennes familie seg for å handle kun én gang i måneden.
Dette har spart dem for tid og penger, samtidig som de har kunnet finansiere feriereiser ved hjelp av Trumf-poeng. Forbrukerøkonom Magne Gundersen er imponert, men påpeker at dette er en ekstrem tilnærming og anbefaler ukeshandling som et mer moderat alternativ.
Linns TikTok-video av handlelisten hennes fikk stor oppmerksomhet, og hun deler sine beste tips for å handle smartere, inkludert å planlegge måltider, kjøpe basisvarer og ha oversikt over utløpsdatoer.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
Linn Gripne Venjum og familien hennes har begynt å storhandle mat én gang i måneden, noe som har ført til bedre organisering, redusert matsvinn og økt økonomisk kontroll. Hun deler sine erfaringer og tips på TikTok, der hun har fått stor respons. Økonomisk rådgiver Lene Drange støtter strategien og anbefaler å dra nytte av tilbud og kundeklubber. Familien bruker også bonuspoeng fra dagligvarehandel til å finansiere reiser, men advarer mot bruk av kredittkort uten god økonomisk kontroll, spesielt for unge mennesker.
2 måneder siden
En familie på fem har funnet en måte å spare mellom 10.000 og 15.000 kroner i måneden ved hjelp av kunstig intelligens (KI). Shamina-Elén Belegu (22) forteller at familien tidligere hadde lite penger igjen mot slutten av måneden. Ved å bruke ChatGPT til å sette opp budsjett, ukesmenyer og handlelister, har de fått bedre oversikt over økonomien og kuttet unødvendige utgifter. KI hjelper også med å lage matplaner som passer familiens ulike behov og budsjett. Morten Goodwin, KI-ekspert ved Universitetet i Agder, mener flere bør bruke KI til å automatisere kjedelige oppgaver og få bedre oversikt over egen økonomi. Familien sparer nå til hus og har fått kjøpt bil.
4 måneder siden
En familie har redusert julegavekostnadene ved å innføre en ordning der én person administrerer gavekjøpene og hver person får én gave til en fastsatt pris. Dette har ført til mindre sløseri og mer gjennomtenkte gaver. Økonomirådgivere oppfordrer til å planlegge juleutgifter og snakke om gavebudsjett. Det advares mot å bruke kreditt til julehandelen, og det oppfordres til å redusere matsvinn i julen. Naturvernforbundet råder folk til å planlegge måltidene og ikke bake for mye.
2 måneder siden
Matformidler Mari Hult utfordret seg selv til å bruke under 1000 kroner på mat i januar, noe som resulterte i økt matglede og kreativitet. Hun ryddet i kjøkkenskapene, brukte opp rester og planla måltider for å unngå unødvendige innkjøp. Hult delte sine erfaringer på bloggen, noe som engasjerte mange følgere. Samtidig melder SSB om økte matpriser, og en app for nedsatte matpriser har opplevd økt popularitet. Dette tyder på at flere tar grep for å redusere matsvinn og spare penger. Hult endte opp med å bruke kun 750 kroner på mat i januar.
3 måneder siden
Artikkelen gir en rekke konkrete tips for å forbedre privatøkonomien og potensielt spare 100.000 kroner i året. Den anbefaler å gjennomgå faste utgifter, opprette en kontostruktur for bedre kontroll, unngå impulskjøp, handle smartere, benytte seg av delingsøkonomi og bruke naturen. Eksperter som Elisabeth Landsverk og Rune Kaino Nikolaisen deler råd om alt fra å sjekke strømavtaler til å bruke naturen for å spare penger. Ved å følge disse rådene kan man oppnå betydelige besparelser og øke sin økonomiske handlefrihet. Artikkelen gir også konkrete eksempler på hvor mye man kan spare på ulike områder.
4 måneder siden
Silje Dahl og Elias Øyjord solgte alt de eide, inkludert huset i Skiptvedt, for å realisere drømmen om et minimalistisk liv på veien. Sammen med sine to barn og hund reiser de nå rundt i Europa i en ombygd Mercedes-Benz Vario. Familien opplevde et hektisk hverdagsliv med tidsklemme før de tok det drastiske valget. De lever nå på oppsparte midler med et budsjett på 400.000 kroner for ett år. De opplever at de har mer tid med barna og mindre stress. En spareøkonom gir tips om hvordan man kan nå sparemål ved å kutte unødvendige utgifter og tenke kreativt.
3 dager siden
Mange nordmenn har økende forbruksgjeld før sommeren. Økonomer gir tips om hvordan man kan spare penger og få kontroll.
3 måneder siden
Forbrukerrådet mener mange nordmenn kan spare betydelige summer ved å fokusere på faste utgifter som boliglån, forbrukslån, strøm og pensjonssparing. De antyder at man kan 'tjene' opptil 10.000 kroner i timen ved å ta tak i disse utgiftspostene. Viktige tiltak inkluderer å forhandle renter på lån, sammenligne priser på lån og strøm, samt redusere gebyrer på pensjonssparing. Forbrukerrådet understreker også at små, unødvendige utgifter kan summere seg til store beløp over tid, men at endring av vaner krever konkrete mål.
2 måneder siden
Vinterferien kan bli en dyr affære for mange familier på grunn av høye priser i skibakkene. Prisene på dagskort og sesongkort i alpinanleggene har økt betraktelig, og en familie kan fort bruke flere tusen kroner på en dag. Forbrukerøkonom Elisabeth Landsverk i SpareBank 1 Østlandet påpeker at mange kan bli overrasket over prisnivået, spesielt i en tid med økte levekostnader og rentehevinger. Hun anbefaler å undersøke muligheter for rabatter, billigere alternativer eller familiebilletter for å redusere kostnadene. Det er også viktig å snakke med barna om økonomi før man drar i bakken for å unngå unødvendig kjøpepress.
1 måned siden
En familie som nylig flyttet fra Danmark til Norge, har opplevd en markant økning i matvarekostnader, med en dobling av det månedlige matbudsjettet. De stiller spørsmål ved de høye prisene i Norge, spesielt i Nord-Norge sammenlignet med Nord-Sverige, og kritiserer mangelen på konkurranse i det norske markedet. Artikkelforfatteren savner lavpriskjeder som Lidl, som kan bidra til å presse ned prisene. Fremskrittspartiet (FrP) ønsker å redusere momsen på matvarer, men frykter at matvarebransjen vil beholde overskuddet. Det argumenteres for at Stortinget må regulere markedet bedre og åpne for økt konkurranse for å redusere matvareprisene.