OSSE-sjef Feridun Sinirlioglu tviler på europeiske lands evne og vilje til å sende fredsbevarende styrker til Ukraina, og mener mange land mangler evne i praksis. Professor Janne Haaland Matlary støtter dette, og mener Europa mangler en klar strategi.
Hun ser ingen realisme i en europeisk styrke uten amerikansk sikkerhetsgaranti.
Matlary mener Europa bør fokusere på å gi Ukraina militærhjelp, og at Ukraina bør få kjernevåpen for å avskrekke Russland.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 måned siden
Professor Janne Haaland Matlary sier til VG at Europa trenger flere år for å bygge en sikkerhetsstyrke i Ukraina uten USA. Europas militære kapasitet er for svak, og de er avhengige av amerikansk støtte, spesielt satellitter og Starlink. Europa forsøker å lokke Trump tilbake ved å fremheve egne bidrag. På kort sikt bør Ukraina produsere eget forsvarsmateriell for å kunne avskrekke eller fortsette kampen.
2 måneder siden
Artikkelen omhandler utfordringene knyttet til en potensiell europeisk fredsstyrke i Ukraina. Russland avviser NATO-styrker, og eksperter som Tormod Heier påpeker at det vil være urealistisk. USA har henvendt seg til Europa for å diskutere ressurser til en fredsavtale, men det er usikkerhet rundt hvordan en slik styrke skal kunne operere nøytralt. Norge befinner seg i en vanskelig situasjon, der landet må balansere mellom å vise solidaritet og å ivareta eget forsvar, som allerede sliter med mangler. Mulige norske bidrag kan være etterretningssoldater eller spesialstyrker, men dette er foreløpig hypotetisk.
4 måneder siden
En ukrainsk tenketankleder, Lesia Ogryzko, mener en fredsavtale med Russland er usannsynlig uten sterke sikkerhetsgarantier. Hun nevner atomvåpen som en mulig, men dårlig løsning for Ukraina, og understreker at tidligere avtaler med Russland ikke har ført til fred. Jurij Buhaj, som jobber i det ukrainske forsvarsdepartementet, påpeker at Ukraina er utslitt etter langvarig krig, og at et NATO-medlemskap er ønskelig for å sikre landets fremtid. Han mener også at Vestens frykt for eskalering har hindret tilstrekkelig støtte til Ukraina. Ogryzko understreker at krigen ikke lenger er en isolert konflikt, da Russland får støtte fra flere land.
1 måned siden
Storbritannia og Frankrike diskuterer en europeisk fredsplan for Ukraina, men den norske eks-diplomaten Knut Hauge er skeptisk. Han mener planen virker urealistisk etter møtet mellom Zelenskyj og Trump, og understreker at Russland fortsatt ønsker kontroll over de okkuperte områdene. Hauge påpeker at en fredsplan krever en sterk amerikansk garanti og en europeisk styrke som er villig til å konfrontere Russland militært. Han tviler på at en slik koalisjon kan dannes uten å involvere NATO, noe Russland neppe vil akseptere, og mener Polen og Tyskland er lite villige til å bidra militært.
15 dager siden
Litauens tidligere utenriksminister, Gabrielius Landsbergis, kritiserer europeiske land for manglende engasjement og handlekraft i støtten til Ukraina. Han mener Europa sløser tid på planlegging av en fremtidig sikkerhetsstyrke, og at svært få land vurderer å delta reelt. Norge er med i «Koalisjonen av de villige», men Landsbergis fremhever at kun Frankrike har signalisert klar vilje til å delta i et oppdrag uten Russlands godkjennelse. Forsvarsminister Tore O. Sandvik forstår utålmodigheten, men understreker at Europa bidrar med betydelig utstyr og støtte. USA oppfordrer Europa til å ta et større ansvar for egen sikkerhet, mens Landsbergis etterlyser økt finansiering til Ukraina.
2 måneder siden
En nederlandsk professor advarer om at Russlands hybrid krigføring mot Europa har eskalert, med mål om å undergrave støtten til Ukraina og europeisk samhold. Han understreker behovet for at europeiske land definerer sine egne «røde linjer» og forbereder seg på å forsvare seg mot russisk aggresjon, spesielt gitt usikkerheten rundt amerikanske sikkerhetsgarantier. Professoren oppfordrer Europa til å øke støtten til Ukraina, styrke forsvarsindustrien og forberede seg på en langvarig konflikt med Russland. Han påpeker at situasjonen krever vanskelige budsjettbeslutninger, men at alternativet er et fremtidig scenario der Europa må beskytte seg mot russisk aggresjon mot EU-land.
1 måned siden
Europeiske statsledere møttes i London for å diskutere økt støtte til Ukraina, inkludert våpen og en fredsplan. Eksperter som Sverre Diesen og Tor Bukkvoll uttrykker skepsis til om Europa alene kan fylle tomrommet etter USA, spesielt med tanke på USAs manglende sikkerhetsgarantier og Trumps holdning til NATO. Bukkvoll understreker viktigheten av rask militær støtte for å styrke Ukrainas forhandlingsposisjon, mens Diesen mener europeisk opprustning vil ta for lang tid og ikke nødvendigvis vil avskrekke Putin. Møtet konkluderte med forsterket militær støtte fra Europa for å hindre russisk seier.
2 måneder siden
Artikkelen omhandler bekymringer rundt Donald Trumps mulige fredsavtale mellom Russland og Ukraina, uten involvering av Europa. Under sikkerhetskonferansen i München kom det frem at Europa ikke er ønsket rundt bordet når det kommer til kampen videre i Ukraina. Ine Eriksen Søreide (H) mener en slik avtale kan gi Russland en mulighet til å styrke seg. Kristian Berg Harpviken fra Nobelinstituttet tror Trumps forsøk kan mislykkes, og peker på store forskjeller fra Trumps tidligere administrasjon. Samtidig understrekes viktigheten av europeisk samarbeid og forholdet mellom Europa og USA i Ukraina-konflikten.
2 måneder siden
I forbindelse med sikkerhetskonferansen i München møtte statsminister Jonas Gahr Støre Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj. Professor Janne Haaland Matlary mener Norge og Europa må øke sin støtte til Ukraina, særlig på grunn av usikkerhet rundt USAs engasjement. Kritikken mot Norges støtte har økt, sett i lys av landets inntekter fra høye gasspriser. Opposisjonen, anført av Høyre og Venstre, krever økt finansiell støtte og bedre europeisk samarbeid. Støre vurderer økt bistand, men understreker at det er viktig å omsette penger til våpen og øke produksjonskapasiteten. USAs Ukraina-utsending uttalte at Europa ikke får delta i fredssamtalene.
3 måneder siden
Norges militærattaché i Kyiv, Sten Richard Larsen, mener at Vesten ikke gir Ukraina nok støtte til å vinne krigen mot Russland. Han påpeker at Ukraina mangler våpen for å angripe russiske mål i dybden, og at de ikke kan svare på Russlands angrep med samme mynt. Larsen uttrykker bekymring for den økende krigstrettheten i Ukraina, hvor befolkningen sliter med energimangel og mistillit til myndighetene. Han understreker at det er behov for en ny strategi fra Vesten, og at Ukraina trenger våpen som kan ramme russiske styrker bak fronten. Han mener også at Ukraina må få hjelp til å produsere egne våpen. Stortinget har bevilget 22,5 milliarder kroner i militær støtte til Ukraina i 2025.