Professor Janne Haaland Matlary sier til VG at Europa trenger flere år for å bygge en sikkerhetsstyrke i Ukraina uten USA. Europas militære kapasitet er for svak, og de er avhengige av amerikansk støtte, spesielt satellitter og Starlink.
Europa forsøker å lokke Trump tilbake ved å fremheve egne bidrag.
På kort sikt bør Ukraina produsere eget forsvarsmateriell for å kunne avskrekke eller fortsette kampen.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 måned siden
OSSE-sjef Feridun Sinirlioglu tviler på europeiske lands evne og vilje til å sende fredsbevarende styrker til Ukraina, og mener mange land mangler evne i praksis. Professor Janne Haaland Matlary støtter dette, og mener Europa mangler en klar strategi. Hun ser ingen realisme i en europeisk styrke uten amerikansk sikkerhetsgaranti. Matlary mener Europa bør fokusere på å gi Ukraina militærhjelp, og at Ukraina bør få kjernevåpen for å avskrekke Russland.
2 måneder siden
En nederlandsk professor advarer om at Russlands hybrid krigføring mot Europa har eskalert, med mål om å undergrave støtten til Ukraina og europeisk samhold. Han understreker behovet for at europeiske land definerer sine egne «røde linjer» og forbereder seg på å forsvare seg mot russisk aggresjon, spesielt gitt usikkerheten rundt amerikanske sikkerhetsgarantier. Professoren oppfordrer Europa til å øke støtten til Ukraina, styrke forsvarsindustrien og forberede seg på en langvarig konflikt med Russland. Han påpeker at situasjonen krever vanskelige budsjettbeslutninger, men at alternativet er et fremtidig scenario der Europa må beskytte seg mot russisk aggresjon mot EU-land.
2 måneder siden
Europa øker forsvarsbudsjettene, men sliter med mangel på våpen og produksjonskapasitet. Våpenlagrene er tømt etter støtte til Ukraina, og eksperter advarer om at det vil ta år å gjenoppbygge dem. Samtidig signaliserer USA at de ikke lenger vil være Europas sikkerhetsnett, og presser europeiske land til å ta større ansvar for egen sikkerhet. Flere land har varslet økte budsjetter, men selv med penger tilgjengelig, vil det ta tid å øke produksjonen og fylle lagrene.
1 måned siden
Artikkelen argumenterer for at Europa må erstatte USAs støtte til Ukraina etter at USA har stanset sin støtte. Forfatteren mener at Europa har den nødvendige økonomiske og produksjonsmessige kapasiteten, men at det krever politisk vilje og finansiering. Norge kan spille en viktig rolle gjennom økt økonomisk støtte, spesielt rettet mot å øke våpenproduksjonen i Ukraina og Europa. Ukraina er i økende grad i stand til å produsere egne våpen, men er avhengig av finansiering utenfra. Artikkelen understreker at situasjonen haster og at Europa må handle raskt for å sikre Ukrainas sikkerhet og uavhengighet.
2 måneder siden
Artikkelen hevder at Europa må handle etter at USA under Trump har endret sin utenrikspolitikk og nærmet seg Russland. Det foreslås at Jens Stoltenberg leder en bevegelse for å styrke Europa (MEGA – Make Europe Great Again), og at oljefondet brukes til å støtte Ukraina og europeisk forsvarsindustri. Forfatteren argumenterer for at Europa må innse at de er alene og satse på eget forsvar, blant annet ved å kjøpe forsvarsmateriell fra europeiske allierte, selge våpen til Europa og utvikle egen forsvarsindustri, samt utvikle et felles europeisk forsvarssamarbeid innenfor Nato.
1 måned siden
Artikkelen belyser Europas økende ansvar for å støtte Ukraina etter at USA stanset militær støtte. Eksperter understreker at Ukraina nå har størst behov for luftvernsammunisjon og avanserte teknologiske komponenter. Samtidig diskuteres tilstanden til europeiske lands forsvar, deriblant Norges, som beskrives som et «fredstidsforsvar». Artikkelen fremhever også viktigheten av Starlink for Ukraina og overgangen til dronebruk mot Russland, samt synkende russisk intensitet.
1 måned siden
Artikkelen argumenterer for at Europa, inkludert Norge, må ta et større ansvar for å støtte Ukraina militært og økonomisk, spesielt med tanke på usikkerheten rundt USAs fremtidige engasjement. Det foreslås at Europa overtar USAs militære bidrag, inngår mineralavtaler med Ukraina, og fortsetter å kjøpe våpensystemer fra amerikansk industri. Videre understrekes viktigheten av å bygge opp en felles europeisk forsvarsindustri og mobilisere næringslivet for å sikre Ukrainas økonomiske stabilitet og gjenoppbygging. Artikkelen fremhever også at Europa må kontrollere fredsprosessen og sikre inndragning av russiske eiendeler.
1 måned siden
Flere medier melder at USA vurderer å sette militærhjelpen til Ukraina på pause. Forsvarsforsker Ståle Ulriksen mener Europa, inkludert Norge, må øke sin støtte. Han foreslår at Norge umiddelbart bidrar med over 100 milliarder kroner og øker produksjonen. Ulriksen mener at Europa kan kompensere for manglende amerikansk støtte, men understreker at det vil ta tid å øke produksjonen. Den svenske militæreksperten Joakim Paasikivi hevder at USAs våpenstans er et pressmiddel fra Trump for å tvinge Ukraina til å inngå en mineralavtale. Han peker også på at det viktigste systemet USA bidrar med, er kommunikasjonssystemet som brukes til etterretning og målsikting.
3 måneder siden
Jens Stoltenberg, tidligere Nato-sjef, mener europeiske land må øke sine forsvarsutgifter betydelig, og bruke vesentlig mer enn 2 prosent av BNP. Han påpeker at krigen i Ukraina har avslørt en svak forsvarsindustriell base i Europa, og at det er nødvendig å styrke denne gjennom teknologi og innovasjon. Stoltenberg anerkjenner også flere av Donald Trumps tidligere poenger om europeisk forsvarsinvestering, russisk gassavhengighet og Kinas sikkerhetspolitiske rolle. Han fremhever at Norden nå er samlet i Nato, og at han skal møte den nye amerikanske administrasjonen for å diskutere sikkerhetspolitikk.
2 måneder siden
Missilekspert Fabian Hoffmann mener Europa må være klar for krig mot Russland innen 1,5 til 2,5 år. Han hevder Europa mangler militær kapasitet, tydelig lederskap og riktig innstilling for å forsvare seg selv, spesielt med tanke på usikkerheten rundt Donald Trumps presidentskap og potensiell manglende amerikansk støtte. Hoffmann ser for seg et scenario der Russland angriper et mindre europeisk land, for deretter å true med atomvåpen for å lamme NATO. Han understreker behovet for rask europeisk opprustning og økt produksjon av missiler, da dagens beholdninger er utilstrekkelige.