Faktisk.no har undersøkt nettverket rundt borgerverngruppen «pedojegerne». Kartleggingen viser utbredt bruk av høyreradikale symboler i videoer.
Artikkelen handler om Faktisk. no sin kartlegging av det digitale miljøet rundt borgerverngruppen «pedojegerne». Undersøkelsen av rundt 40 TikTok-profiler og 370 videoer viser utbredt bruk av høyreradikale og høyreekstreme symboler og budskap. Nesten halvparten av profilene og over 200 videoer deler slikt innhold.
Symboler som keltiske kors nazistiske lydklipp og referanser til Maxim «Tesak» Martsinkevich går igjen. Politiet ved PST og Kripos har tidligere uttrykt bekymring for mulige koblinger til høyreekstreme miljøer. Eksperter bekrefter at symbolbruken tydelig hører hjemme i ytre høyre.
En hendelse hvor en mann ble ydmyket og tvunget til å spise vannmelon etterforskes av Innlandet politidistrikt hvor fem personer er siktet. Politiet i flere distrikter etterforsker «pedojakt»-hendelser. PST peker på at sosiale medier er digitale motorveier for radikalisering av unge.
Caroline Iwarsson
Guro Skjerve
Siv Beate Slettebråten
Katherine Ann Kondor
Øyvind Bugge Solheim
Faktisk.no
pedojegerne
PST
Kripos
TikTok
Norge
Tyskland
USA
Danmark
Sverige
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 måned siden
Flere anonyme kontoer på TikTok misbruker Fremskrittspartiets logo og merkevare for å spre høyreradikalt innhold. Kontoen «alt.fornorge» er blant de største, og deler både offisielt Frp-materiell og videoer med rasistisk innhold. En medieforsker mener kontoene spiller på rasisme. Frp sentralt har ingen tilstedeværelse på TikTok og reagerer sterkt på misbruken av deres profil, og krever at TikTok fjerner innholdet. En ung mann fra Vestlandet står bak en av kontoene, og sier hensikten er å nå et yngre publikum og fremme Frps politikk.
1 måned siden
Artikkelen undersøker hvordan ytre høyre-ideologi vinner terreng i digitale rom, både nasjonalt og internasjonalt. Sosiale medier muliggjør rask spredning av konspirasjonsteorier og myndighetskritikk. En studie viser at brukere av alternative medier oftere støtter innvandringsmotstand og antidemokratiske holdninger, og at disse mediene dekker temaer som tradisjonelle medier overser, noe som gir dem økt synlighet. Lav tillit til etablerte institusjoner er et kjennetegn ved mange av disse brukerne, og sosiale medier forsterker spredningen av budskapet.
13 dager siden
Artikkelen omhandler en økende bekymring for at yngre barn eksponeres for voldelig og radikaliserende innhold på internett. En fransk tolvåring er dømt for å ha lagret jihadistvideoer, og PST bekrefter at norske barn i 12–13-årsalderen viser interesse for ekstremisme. Europeiske sikkerhetsmyndigheter ser en økning i unge terrormistenkte. Terrorforskere advarer om at ekstreme grupper rekrutterer ungdommer på nett, og at eksponering for voldsvideoer kan normalisere vold. PST understreker viktigheten av forebyggende arbeid og samarbeid med familier for å beskytte unge mot farlig innhold.
27 dager siden
Artikkelen omhandler seksuell utpressing av gutter og menn, hvor kriminelle lurer dem til å sende nakenbilder og deretter truer med å offentliggjøre dem hvis de ikke betaler. Kripos har analysert et stort antall saker og funnet at ofrene ofte er unge, og at utpresserne opererer fra utlandet. Konsekvensene for ofrene kan være alvorlige, inkludert psykiske problemer og selvmordstanker. Politiet oppfordrer ofre til å ikke betale og anmelde forholdet, og etterlyser større engasjement fra sosiale medier og betalingsformidlere for å forebygge denne type kriminalitet.
1 måned siden
Artikkelen omhandler en økning av rasistiske holdninger blant unge, som kommer til uttrykk gjennom bruk av kodeord på TikTok. Uskyldige fraser som «Stem Frp» og «boller og brus» benyttes for å skjule rasistiske budskap. Forfatterne understreker at rasisme er tillært, og foreslår tiltak som kunnskapsløft i skolen, økt tilstedeværelse på sosiale medier og tilrettelegging for åpne diskusjoner. Målet er å endre holdninger, fremme respekt og gi ungdom verktøy for å håndtere diskriminering, samt sikre at de som opplever rasisme ikke føler skyld.
2 måneder siden
En analyse av Faktisk.no og VG ser på «Stem Frp»-kommentarene på TikTok. Studien kartlegger hvem som mottar flest slike kommentarer.
2 måneder siden
VG og Faktisk.no har undersøkt forekomsten av «Stem Frp»-kommentarer på norske TikTok-kontoer. Utvalget består av 147 kontoer, inkludert influensere med varierende følgerskare, medieplattformer som VG og TV 2, samt politikere. Kontoene er kategorisert etter kjønn, antall følgere og bakgrunn for å sikre et bredt representativt utvalg. Undersøkelsen analyserte over 2,6 millioner kommentarer, og fant totalt 10.035 tilfeller av «Stem Frp»-kommentarer.
3 måneder siden
Artikkelen diskuterer hvordan medier og myndigheter håndterer informasjon om gjerningsmenns etnisitet i kriminalsaker, spesielt i forbindelse med en gruppevoldtekt i Nordfjord. Forfatteren hevder at tilbakeholdelse av slik informasjon undergraver tilliten til tradisjonelle medier og myndigheter, og at dette bidrar til å styrke ytre høyre. Artikkelen viser til flere eksempler på kriminalitet i Europa hvor gjerningsmenn har minoritetsbakgrunn, og argumenterer for at man må ta tak i de reelle problemene som ytre høyre vokser på, i stedet for å forsøke å skjule dem. Forfatteren mener at Vær Varsom-plakatens punkt 4.3 bør revurderes.
2 måneder siden
Artikkelen omhandler den økende kvinnefiendtligheten som spres på internett, spesielt gjennom høyreekstreme miljøer. Den argumenterer for at Trumps normalisering av kvinnehat har bidratt til en global spredning av disse holdningene. Unge menn eksponeres for kvinnefiendtlige ideologier og konspirasjonsteorier på nett. Forfatteren mener Norge må vurdere digitaliseringens innvirkning på samfunnet for å unngå å gjenskape et samfunn preget av slike holdninger.
2 måneder siden
Politiets nettpatrulje advarer om skadelige lenker som spres på sosiale medier, spesielt blant ungdom. Disse lenkene kan aktivere kameraet på enheten din og ta bilde av deg, som deretter deles i ulike grupper uten ditt samtykke. Lenkene kamufleres ofte som meldinger fra populære plattformer som Snapchat, Instagram eller TikTok for å lure brukere til å klikke. Politiet oppfordrer sterkt til å unngå å klikke på ukjente lenker. Tidligere har lignende hendelser funnet sted, hvor bilder er tatt og delt uten tillatelse, noe som potensielt kan føre til utpressing og misbruk.