Goldman Sachs har reversert sin tidligere policy om å kreve mangfold i styrene til selskaper de bistår med børsnotering. Tidligere måtte selskapene ha minst to «mangfoldige» styremedlemmer, hvorav minst én måtte være kvinne.
Banken begrunner endringen med juridisk utvikling knyttet til krav om styremangfold. Denne beslutningen følger en trend der flere amerikanske selskaper har redusert sine mangfolds-, likestillings- og inkluderingsprogrammer (DEI), etter at Donald Trump initierte tiltak for å avvikle statlige DEI-programmer.
Oljefondssjef Nicolai Tangen har uttrykt bekymring for denne utviklingen og oppfordrer Norge til å fortsette sitt målrettede arbeid med mangfold.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 måned siden
Artikkelen diskuterer hvordan Donald Trumps beslutning om å avslutte USAs arbeid med diversifisering, likestilling og inkludering (DEI) har påvirket store selskaper, som nå dropper sine mangfoldsmål. Kritikere mener DEI har gått for langt, mens EU står fast på sine verdier og rettigheter. I Norge anser arbeidstakere mangfold og inkludering som viktig, og det bør sees på som et risikoperspektiv snarere enn veldedighet. Spørsmålet er om man er avhengig av inkluderingsmål for å være inkluderende, og konklusjonen er at det hjelper.
3 måneder siden
Oljefondssjef Nicolai Tangen er bekymret for at flere store amerikanske selskaper, som Meta, McDonald’s og Walmart, kutter i sine programmer for mangfold, likhet og inkludering (DEI). Tangen mener det er viktig at Norge ikke følger etter denne trenden. Han påpeker at det skjer et skifte i USA, der DEI-stillinger kuttes og fokuset reduseres. Denne utviklingen ses i sammenheng med politiske og juridiske endringer, samt en økende kritikk mot DEI som en «woke»-agenda. Tangen understreker at inkludering kan være lønnsomt hvis det gjøres riktig, og at det er viktig å ta risiko ved ansettelser. Han bekrefter at dette er et tema i Oljefondet, men ikke hovedtemaet.
2 måneder siden
Tidligere Google Norge-sjef Jan Grønbech reagerer kraftig på at selskapet legger mangfoldstiltak på is, og anklager dem for å «logre for Putins gutter». Bakgrunnen er at Google som føderal leverandør i USA følger Donald Trumps presidentordre om å avslutte tiltak for mangfold, likestilling og inkludering. Google Norge begrunner avgjørelsen med nylige rettsavgjørelser og presidentordre. Flere selskaper som Pepsi, Disney og Meta har gjort lignende endringer, mens andre, som Apple og John Deere, har valgt å ikke etterkomme ordren.
4 måneder siden
Gullsmedkjeden David-Andersen, som har et styre bestående av kun kvinner, må endre sin styresammensetning på grunn av en ny lov om kjønnsbalanse. Loven krever at selskaper med over 100 millioner kroner i inntekt skal ha minst 40 prosent av hvert kjønn i styret. Styreleder Kristin Gjelseth uttrykker bekymring for å miste viktig kompetanse og mener loven rammer små selskaper uforholdsmessig hardt. Hun understreker at de har valgt styremedlemmer basert på kompetanse, ikke kjønn, og er åpne for å inkludere menn når det er relevant. De ser imidlertid en potensiell fordel i å få inn menn som kan bidra til å øke herresmykkebruken.
3 måneder siden
President Donald Trump har beordret permittering av alle føderalt ansatte som jobber med mangfold, likeverd og inkludering, med lønn. Dette skjer etter at Trump signerte en presidentordre som ber om en omfattende avvikling av den føderale administrasjonens mangfolds- og inkluderingsprogrammer. Trump oppfordrer også den private sektoren til å stoppe det han mener er «ulovlig diskriminering». Tiltaket kan berøre alt fra anti-diskrimineringskurs til støtteordninger for minoriteter. Avgjørelsen ble først meldt av NBC News og Reuters.
4 måneder siden
Nye lovkrav om kjønnsbalanse i styrer tvinger mange norske selskaper til å gjøre endringer før 2025. Norgesgruppen har omstrukturert styrene i 99 selskaper for å møte kravet om minst 40 prosent av hvert kjønn. En undersøkelse viser at mange selskaper manglet kjønnsbalanse i desember, men flere kan ha gjort endringer i ettertid. Norgesgruppen brukte lovendringen som en mulighet til å rekruttere kvinnelige ansatte til styreverv. Også Reitan AS og BAMA gruppen har gjort eller planlegger endringer for å oppfylle kravene innen fristen.
3 måneder siden
Flere selskaper eid av Olav Nils Sunde har redusert antall styremedlemmer fra fem til tre for å oppfylle nye krav om kjønnsbalanse. Dette gjøres ved å fjerne to menn fra styret, som i stedet blir varamedlemmer. De nye reglene krever minst 40 prosent kjønnsbalanse i styrer, men ved å redusere styret til tre senkes kravet til 33 prosent. Selv om to menn mister stemmerett, vil de fortsatt delta på styremøter. Flere andre selskaper har også gjort endringer i sine styrer for å møte de nye kravene.
1 måned siden
Artikkelen omhandler konsekvensene av Trump-administrasjonens angrep på mangfolds-, likeverds- og inkluderingsprogrammer (DEI) i USA. Etter at Trump gjorde motstand mot DEI til en valgkampsak og signerte presidentordrer som reverserer myndighetenes arbeid med mangfold, har flere selskaper redusert eller avsluttet sine DEI-programmer. Dette har ført til tap av kontrakter for konsulentselskaper innen DEI, og frykt for at marginaliserte grupper vil rammes hardest. Samtidig mener noen at dette kan være en mulighet til å fremme reell integrering og like rettigheter, og at mange initiativer har vært overfladiske.
24 dager siden
Amerikanske ambassader krever at europeiske bedrifter, inkludert norske, må skrive under på at de ikke driver med mangfolds- og inkluderingsarbeid (DEI) for å fortsette samarbeidet. Dette er i tråd med Donald Trumps politikk om å fjerne DEI-tiltak, som han mener er diskriminerende og sløsing med penger. HR Norge har mottatt et slikt brev, men nekter å signere. Frankrike og Belgia har kritisert kravene. Universitetet i Tromsø (UiT) signerte et kravdokument, men trakk det tilbake umiddelbart da det ble oppdaget.
3 måneder siden
Donald Trump har innført og varslet flere kontroversielle tiltak på sin første dag som president. Han har reversert mange av Joe Bidens presidentordre, og varslet økte tollsatser mot flere land. Trump vil benåde mange som er tiltalt etter stormingen av Kongressen, og fryser amerikansk bistand for en gjennomgang. Han trekker også USA ut av Parisavtalen og Verdens helseorganisasjon. Eksperter mener flere av tiltakene undergraver rettsstaten og demokratiet, og at Trumps politikk kan få store konsekvenser for internasjonal orden.