Flere selskaper eid av Olav Nils Sunde har redusert antall styremedlemmer fra fem til tre for å oppfylle nye krav om kjønnsbalanse. Dette gjøres ved å fjerne to menn fra styret, som i stedet blir varamedlemmer.
De nye reglene krever minst 40 prosent kjønnsbalanse i styrer, men ved å redusere styret til tre senkes kravet til 33 prosent. Selv om to menn mister stemmerett, vil de fortsatt delta på styremøter.
Flere andre selskaper har også gjort endringer i sine styrer for å møte de nye kravene.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
4 måneder siden
Nye lovkrav om kjønnsbalanse i styrer tvinger mange norske selskaper til å gjøre endringer før 2025. Norgesgruppen har omstrukturert styrene i 99 selskaper for å møte kravet om minst 40 prosent av hvert kjønn. En undersøkelse viser at mange selskaper manglet kjønnsbalanse i desember, men flere kan ha gjort endringer i ettertid. Norgesgruppen brukte lovendringen som en mulighet til å rekruttere kvinnelige ansatte til styreverv. Også Reitan AS og BAMA gruppen har gjort eller planlegger endringer for å oppfylle kravene innen fristen.
4 måneder siden
Norgesgruppen og deres datterselskap Kiwi har foretatt endringer i sine styrer for å møte nye lovkrav om kjønnsbalanse. Lovendringen, som trer i kraft i 2025, krever at selskaper med over 100 millioner i inntekter skal ha minst 40 prosent av hvert kjønn i styret. Kiwi, som tidligere kun hadde menn i styret, har nå endret sammensetningen. Norgesgruppen ser positivt på endringene og anser det som en mulighet for kompetanseutvikling. I 2028 vil kravene utvides til å gjelde for enda flere selskaper.
4 måneder siden
Gullsmedkjeden David-Andersen, som har et styre bestående av kun kvinner, må endre sin styresammensetning på grunn av en ny lov om kjønnsbalanse. Loven krever at selskaper med over 100 millioner kroner i inntekt skal ha minst 40 prosent av hvert kjønn i styret. Styreleder Kristin Gjelseth uttrykker bekymring for å miste viktig kompetanse og mener loven rammer små selskaper uforholdsmessig hardt. Hun understreker at de har valgt styremedlemmer basert på kompetanse, ikke kjønn, og er åpne for å inkludere menn når det er relevant. De ser imidlertid en potensiell fordel i å få inn menn som kan bidra til å øke herresmykkebruken.
4 måneder siden
Megaflis har utvidet sitt styre med seks nye medlemmer, inkludert eier Ståle Lindgrens kone og tre barn. Denne endringen kommer etter at selskapet i 15 år har hatt et uendret styre med kun menn. Utvidelsen er et svar på nye lovkrav som krever minst 40 prosent representasjon av hvert kjønn i styrer for selskaper med over 100 millioner i inntekter. Med fire nye kvinnelige styremedlemmer, oppfyller Megaflis nå disse kravene. I tillegg til familien er to varehussjefer tatt inn i styret. Megaflis omsatte for 2,1 milliarder i 2023.
3 måneder siden
Bjørn Rune Gjelsten gjør for første gang på 20 år endringer i styret til Gjelsten Holding. Hans kone, Solveig, og datter, Ingrid, tar plass i styret, mens Rune Marsdal og Henrik Schüssler går ut. I 2023 overførte Gjelsten milliardverdier til datteren, som nå eier 80 prosent av selskapet gjennom B-aksjer, mens han selv beholder full kontroll med A-aksjene. Endringene kommer samtidig med nye krav til kjønnsbalanse i norske styrer, som krever minst 40 prosent av hvert kjønn i styrer for selskaper med over 100 millioner kroner i inntekter. Gjelsten har store investeringer innen eiendom og sport, og har tidligere solgt seg ut av Kid med milliardgevinst.
2 måneder siden
Goldman Sachs har reversert sin tidligere policy om å kreve mangfold i styrene til selskaper de bistår med børsnotering. Tidligere måtte selskapene ha minst to «mangfoldige» styremedlemmer, hvorav minst én måtte være kvinne. Banken begrunner endringen med juridisk utvikling knyttet til krav om styremangfold. Denne beslutningen følger en trend der flere amerikanske selskaper har redusert sine mangfolds-, likestillings- og inkluderingsprogrammer (DEI), etter at Donald Trump initierte tiltak for å avvikle statlige DEI-programmer. Oljefondssjef Nicolai Tangen har uttrykt bekymring for denne utviklingen og oppfordrer Norge til å fortsette sitt målrettede arbeid med mangfold.
15 dager siden
Storebrand endrer navn på fire fond, inkludert «Fossilfri» som blir «Horisont», på grunn av nye EU-regler mot grønnvasking. EU krever at bærekraftsbetegnelser i fondsnavn må samsvare med fondets investeringsstrategi. Storebrand har tillatt investeringer i selskaper med inntil fem prosent av omsetningen fra fossil brensel, mens EU har strengere kriterier, særlig for kull. Lederen for Skift Norge, Bjørn Kjærand Haugland, roser Storebrand for å tilpasse seg de nye reglene og understreker viktigheten av å dokumentere bærekraftspåstander.
21 dager siden
Fifa har foreslått en historisk endring i OL-fotballen, der antall kvinnelag økes til 16 og antall herrelag reduseres til 12. Fifa-president Gianni Infantino mener dette vil styrke kvinnefotballen. Forslaget skal behandles av IOC på et styremøte onsdag. IOC er bekymret for at en økning i antall lag vil føre til at de overskrider avtalte utøverkvoter for antall utøvere i OL. En eventuell økning av antall kvinnelag vil kunne øke Norges sjanser for å delta i OL, etter å ha vært fraværende siden 2008.
2 måneder siden
Aschehoug, et av Norges største forlag, reduserer bemanningen. Totalt forsvinner 35 stillinger, hvorav 19 er nedbemanninger og 16 er vakante stillinger som avvikles. Konsernsjef Mads Nygaard forklarer at markedsendringer og økte kostnader er årsaken. Forlaget understreker at de vil gjennomføre en ryddig omstillingsprosess og tilbyr sluttavtaler til de berørte ansatte.
2 måneder siden
Sjøfartsdirektoratet ønsker å erstatte flere ord med kjønnsnøytrale alternativer, inkludert titler som «styrmann» og «sjømann», som foreslås endret til henholdsvis «dekksoffiser» og «sjøfolk eller arbeidstaker». Subjekt-redaktør Danby Choi mener noen av endringene er fornuftige, mens andre er unødvendige. Han påpeker at det ofte er statusyrker som prioriteres i slike endringer. Trygve Svensson fra Tankesmien Agenda mener det er naturlig at språket endrer seg, spesielt for stillingstitler, men er usikker på om alle endringsforslagene er like gode. Han nevner «mann over bord» som et eksempel på et uttrykk som kanskje bør beholdes. Både Choi og Svensson er enige om at ordene ikke var ment å være kjønnsdiskriminerende i utgangspunktet, men at endringene kan bidra til likestilling.