Artikkelen omhandler møtet mellom Zelenskyj og Trump i Det hvite hus, der Trumps behandling av den ukrainske presidenten blir sterkt kritisert. Mange har reagert negativt på Trumps oppførsel, som har blitt sett på som nedlatende og respektløs.
Møtet har ført til fordømmelse internasjonalt, men også til økt støtte for Ukraina fra europeiske ledere, som nå samler seg om en felles front. Det er også reaksjoner i Storbritannia, hvor det stilles spørsmål ved et planlagt statsbesøk av Trump.
Artikkelen kritiserer også de som støtter Trump, og konkluderer med at Europa må stå sammen for å verne om demokratiske idealer i en tid der USA fremstår som en upålitelig partner.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
Statsminister Støre og flere europeiske ledere reagerer etter at Donald Trump konfronterte Zelenskyj i Det hvite hus. Støre kaller Trumps oppførsel «alvorlig og nedslående» og understreker viktigheten av fortsatt støtte til Ukraina. Ine Eriksen Søreide kritiserer Trump for å opptre uverdig og mener det gagner Putin. Macron fastholder at Russland er angriperen og lover fortsatt fransk støtte. Spania, Polen og Estland har også uttrykt sin støtte til Ukraina og oppfordrer Europa til å trappe opp sin bistand.
2 måneder siden
Etter et oppsiktsvekkende møte i Det hvite hus, reagerer statsminister Jonas Gahr Støre på Donald Trumps uttalelser om Ukraina, og understreker USAs nødvendige støtte. Støre avviser Trumps anklager mot Zelenskyj. Andre politikere, som Søreide og Melby, uttrykker også sterk kritikk mot Trumps oppførsel og understreker behovet for europeisk solidaritet med Ukraina. Polens statsminister Donald Tusk gir sin støtte til Zelenskyj etter det avbrutte toppmøtet.
1 måned siden
Møtet mellom Donald Trump og Volodymyr Zelenskyj i Det ovale kontor utartet til en diplomatisk krise, preget av Trumps uventede uttalelser og anklager om manglende takknemlighet fra Zelenskyjs side. Tidligere diplomat Kai Eide påpeker at møtet var dårlig forberedt og preget av ulike forventninger: Zelenskyj søkte sikkerhetsgarantier, mens Trump ser seg selv som en nøytral megler. Trumps retorikk har skapt usikkerhet rundt USAs rolle i NATO og forholdet til Europa, noe som har fått europeiske ledere til å reagere med støtte til Ukraina og understreke behovet for økt europeisk ansvar for landets sikkerhet.
2 måneder siden
Et møte mellom Ukrainas president Zelenskyj og USAs president Trump i Det hvite hus endte i en diplomatisk katastrofe. Uenighet om krigen i Ukraina og anklager mot Zelenskyj førte til at møtet sporet av. Det er uklart hva som utløste krisen, men resultatet er at forholdet mellom USA og Ukraina er svekket. Europeiske ledere har uttrykt sin støtte til Ukraina, men frykter at dette kan føre til en dypere splittelse mellom Europa og USA. Russland er den eneste som tjener på situasjonen.
1 måned siden
Lederartikkelen kritiserer Donald Trump for å svikte Ukraina ved å holde tilbake militær støtte, og for å presse president Zelenskyj til å inngå en avtale som favoriserer Russland uten å gi Ukraina sikkerhetsgarantier. Trump anklages for å prioritere en rask fredsavtale fremfor Ukrainas sikkerhet, noe som vil være å gi etter for Putins aggresjon. Artikkelen understreker at Europa, inkludert Norge, må øke sin støtte til Ukraina for å kompensere for USAs manglende støtte og styrke Ukrainas posisjon i fredsforhandlinger. Trumps handlinger beskrives som et linjeskifte i amerikansk utenrikspolitikk, der han tilsynelatende prioriterer Putins interesser.
2 måneder siden
Et oppsiktsvekkende møte mellom Zelenskyj og Trump i Det hvite hus har vakt sterke reaksjoner. Møtet, som delvis ble gjennomført for åpen scene, beskrives som hissig og krangelpreget. Eksperter påpeker at Trumps oppførsel er uvanlig for en verdensleder, noe som kan komplisere fremtidige avtaler mellom USA og Ukraina. Trump kritiseres for å kreve en form for krigserstatning fra Ukraina, et land som allerede er under angrep, noe som betegnes som skammelig.
2 måneder siden
Norske politikere reagerer sterkt på Donald Trumps behandling av Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj. Statsminister Jonas Gahr Støre avviser Trumps påstander om at Zelenskyj gambler med en tredje verdenskrig, og understreker behovet for fortsatt støtte til Ukraina. Ine Eriksen Søreide (H) fordømmer Trumps oppførsel som uverdig og oppfordrer Europa til å stå sammen med Ukraina. Guri Melby (V) beskriver situasjonen som deprimerende og mener Norge og Europa må øke sin støtte. Bjørnar Moxnes (Rødt) konkluderer med at Norge ikke kan stole på USA som en sikkerhetsgaranti.
2 måneder siden
Artikkelen hevder at Donald Trump har tatt USA ut av alliansen av vestlige liberale demokratier, og at Vladimir Putin er hans viktigste internasjonale samarbeidspartner. Trump anklages for å ha svekket Nato og for å forhandle med Russland om Ukraina uten Ukrainas deltakelse, noe som beskrives som en moderne Molotov-Ribbentrop-pakt. USA beskyldes for å utnytte Ukrainas vanskelige situasjon til å sikre seg kontroll over landets ressurser. Norges regjering kritiseres for å være for tilbakeholden med støtte til Ukraina, og for ikke å ta inn over seg alvoret i situasjonen. Artikkelen konkluderer med at Europa står alene og at Norge må handle raskt for å støtte Ukraina.
1 måned siden
Artikkelen er en sterk kritikk av Donald Trumps holdning til Ukraina, spesielt etter et møte med president Zelenskyj. Forfatteren oppfordrer Norge og regjeringen Støre til å ta et klart og offentlig standpunkt mot Trump, selv om dette kan ha økonomiske konsekvenser for Norge. Det argumenteres for at Norge skylder Ukraina, Europa, og anstendige amerikanere å tydelig avvise Trumps handlinger. Videre oppfordres Norge til å bruke sine økonomiske ressurser aktivt for å støtte Ukrainas kamp for frihet og demokrati, og å ikke lenger kalkulere hva Norge kan tjene eller tape på å ha «is i magen».
1 måned siden
Artikkelen omhandler presset Ukraina og president Zelenskyj opplever fra MAGA-bevegelsen i USA. Etter å ha blitt kritisert av Trump og hans støttespillere, måtte Zelenskyj beklage for å blidgjøre Trump og potensielt sikre en mineralavtale. Samtidig spres det feilinformasjon om Zelenskyj og Ukraina, som minner om russisk propaganda, blant annet fra Trump Jr. og Elon Musk. Artikkelen diskuterer også Trumps mulige motiver og konsekvensene dette kan ha for Ukraina, Europa og NATO, og konkluderer med at man absurd nok håper på den dummeste forklaringen.