Russland har uttalt at utplassering av fredsbevarende styrker i Ukraina vil bli sett på som en direkte væpnet konflikt.
Advarselen kommer etter at forsvarsministre fra flere europeiske land og forsvarssjefer fra 36 land har diskutert muligheten for å opprette en fredsbevarende styrke i Ukraina under en eventuell våpenhvile.
Russland mener en slik handling vil være det samme som en involvering i konflikten.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
4 måneder siden
Europeiske Nato-land, inkludert Norge, diskuterer muligheten for en fredsbevarende styrke i Ukraina etter en potensiell fredsavtale med Russland. Samtalene intensiveres før Donald Trumps tiltredelse som president i USA. Flere land vurderer å sende soldater som del av en fredsavtale, og det diskuteres en koalisjon av europeiske land utenfor Nato. Polens statsminister antyder mulige fredsforhandlinger i vinter, mens Nato advarer om at Russland forbereder en langvarig konfrontasjon. Norge avviste tidligere å sende soldater til Ukraina, men deltar nå i samtalene om fredsbevarende styrker.
1 måned siden
Forsvarsministre fra flere europeiske land møttes i Paris for å diskutere sikkerhetsgarantier for Ukraina, inkludert en mulig fredsbevarende styrke. Storbritannia og Frankrike leder an i arbeidet med å planlegge for fred og sikkerhet. Frankrikes forsvarsminister uttalte at 15 land har sagt ja til å bidra med garantier, men understreket at Ukrainas eget militære må være den viktigste sikkerhetsgarantien. Et møte mellom forsvarssjefer fra 36 land, inkludert Norge, ble også avholdt for å diskutere fredsbevarende styrker. Ukraina har akseptert en 30 dagers våpenhvile, men Russland har ikke svart.
1 måned siden
Danmark er prinsipielt klar til å delta i en internasjonal fredsstyrke i Ukraina, ifølge utenriksminister Lars Løkke Rasmussen og forsvarsminister Troels Lund Poulsen. Et flertall i utenrikskomiteen i Folketinget støtter dette initiativet. Storbritannia og Frankrike har tidligere antydet at de er åpne for å sende europeiske styrker til Ukraina som en del av en potensiell våpenhvileavtale. Delegater fra over 30 land skal møtes i Paris for å diskutere opprettelsen av en internasjonal fredsstyrke, med hovedmål å avskrekke Russland fra å starte nye offensiver etter en eventuell våpenhvile.
24 dager siden
Statsminister Jonas Gahr Støre signaliserer at Norge vil bidra til en våpenhvile i Ukraina, uten å spesifisere om dette innebærer militære styrker. Han fremhever nødvendigheten av å legge press på Russland, som stiller betingelser for en våpenhvile. Europeiske ledere diskuterer ulike typer styrker, inkludert militære og politimessige, for å beskytte Ukraina og overvåke grenseavtaler etter en potensiell våpenhvile. Frankrike, Storbritannia og Danmark har indikert at de er villige til å sende soldater. Støre mener Norges deltakelse i europeiske samarbeidsgrupper gir et bredere perspektiv enn kun EU eller NATO.
4 måneder siden
Norge er involvert i samtaler om en mulig fredsbevarende styrke i Ukraina etter krigen. Forslaget, som blant annet er diskutert av Frankrikes president Macron, omfatter rundt 40.000 europeiske soldater. Disse styrkene skal bidra til å avskrekke nye russiske angrep. En våpenhvile mellom Ukraina og Russland er en nødvendig forutsetning for en slik fredsstyrke. Statsminister Jonas Gahr Støre skal delta på et møte i Estland der sikkerhetssamarbeidet med Ukraina vil bli diskutert. Det er også spekulasjoner om at Macron har diskutert forslaget med andre ledere, inkludert USAs påtroppende president Donald Trump.
2 måneder siden
President Zelenskyj advarer om at Russland kan forberede krig mot NATO-land neste år, og hevder Putin ikke ønsker fred. Han sier etterretning viser at Russland planlegger å utplassere 150.000 soldater i Belarus, noe som kan true Ukraina, Polen og Baltikum. Zelenskyj understreker behovet for sikkerhetsgarantier til Ukraina og uttrykker bekymring for redusert amerikansk støtte, og oppfordrer Europa til å styrke sitt forsvar. Utenriksminister Eide diskuterer alternative sikkerhetsgarantier med nordiske og baltiske land, samtidig som det er usikkerhet rundt USAs fremtidige militære tilstedeværelse i Europa.
2 måneder siden
USA har tatt initiativ til fredsforhandlinger mellom Russland og Ukraina, men eksperter er tvilende til om det vil føre frem. Samtaler mellom USA og Russland skal finne sted i Saudi-Arabia, uten deltakelse fra Ukraina. Europeiske ledere frykter å bli oversett og krever å bli inkludert i forhandlingene. Analytikere påpeker at partene står langt fra hverandre, da Russland ønsker å overta Ukraina, mens Ukraina kjemper for å frigjøre landet sitt. Storbritannia har tilbudt å sende soldater som en del av en potensiell europeisk fredsstyrke, men dette anses som risikabelt.
7 dager siden
Russlands president Vladimir Putin har for første gang siden krigens start uttrykt vilje til direkte fredssamtaler med Ukraina. Uttalelsen kom samtidig som ledere fra USA, Ukraina og europeiske land møtes i London for å diskutere fredsløsninger uten russisk deltakelse. Putin nevnte muligheten for en våpenhvile og en stans i angrep mot sivile mål, men Kreml understreker at det ikke foreligger konkrete planer om samtaler ennå. Russland krever at Ukraina må bli nøytralt, beholde de okkuperte områdene i Øst-Ukraina og redusere sin hær betydelig. Til tross for Putins åpning, er det usikkert hvor mye Russland er villig til å gi i forhandlingene, og det er foreløpig liten grunn til optimisme om en snarlig løsning.
1 måned siden
Forsvarssjefer fra rundt 30 land møttes i Paris for å diskutere hvordan de best kan støtte Ukraina videre. Den norske forsvarssjefen, Eirik Kristoffersen, uttrykte at det ikke er noen grunn til å stole på Russland når det gjelder veien mot fred for Ukraina.
1 måned siden
Ledere fra 31 EU- og Nato-land møtes i Paris for å diskutere støtte til Ukraina. Frankrike, Storbritannia og Ukraina samarbeider om en fredsavtale som skal presenteres for USA. Møtet fokuserer på umiddelbar hjelp, vilkår for våpenhvile, langsiktig støtte til Ukrainas hær og opprettelse av en internasjonal fredsstyrke. USA vurderer å bidra med en sikkerhetsgaranti og understreker viktigheten av et europeisk engasjement. Målet er en fullstendig våpenhvile, og koalisjonen advarer Russland om mulige konsekvenser dersom våpenhvilen ikke overholdes.