Forsvarsministre fra flere europeiske land møttes i Paris for å diskutere sikkerhetsgarantier for Ukraina, inkludert en mulig fredsbevarende styrke. Storbritannia og Frankrike leder an i arbeidet med å planlegge for fred og sikkerhet.
Frankrikes forsvarsminister uttalte at 15 land har sagt ja til å bidra med garantier, men understreket at Ukrainas eget militære må være den viktigste sikkerhetsgarantien. Et møte mellom forsvarssjefer fra 36 land, inkludert Norge, ble også avholdt for å diskutere fredsbevarende styrker.
Ukraina har akseptert en 30 dagers våpenhvile, men Russland har ikke svart.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 måned siden
Forsvarssjefer fra 33 land, inkludert Norge, møttes i Paris på initiativ fra Emmanuel Macron for å diskutere fortsatt støtte til Ukraina. Hovedfokus var både kortsiktig hjelp og langsiktig gjenoppbygging av de ukrainske styrkene etter en eventuell våpenhvile eller fredsavtale. Forsvarssjef Eirik Kristoffersen understreket Norges forpliktelse til å støtte Ukraina frem til 2030, men avklarte at Norge ikke har forpliktet seg til å delta i en fredsbevarende styrke. Kristoffersen uttrykte tillit til USA, selv om de ikke var invitert til møtet, og fremhevet at møtet viser at Europa tar et større ansvar for egen sikkerhet.
1 måned siden
Ledere fra 31 EU- og Nato-land møtes i Paris for å diskutere støtte til Ukraina. Frankrike, Storbritannia og Ukraina samarbeider om en fredsavtale som skal presenteres for USA. Møtet fokuserer på umiddelbar hjelp, vilkår for våpenhvile, langsiktig støtte til Ukrainas hær og opprettelse av en internasjonal fredsstyrke. USA vurderer å bidra med en sikkerhetsgaranti og understreker viktigheten av et europeisk engasjement. Målet er en fullstendig våpenhvile, og koalisjonen advarer Russland om mulige konsekvenser dersom våpenhvilen ikke overholdes.
1 måned siden
Forsvarssjefer fra rundt 30 land møttes i Paris for å diskutere hvordan de best kan støtte Ukraina videre. Den norske forsvarssjefen, Eirik Kristoffersen, uttrykte at det ikke er noen grunn til å stole på Russland når det gjelder veien mot fred for Ukraina.
1 måned siden
Etter et toppmøte i Paris uttaler statsminister Jonas Gahr Støre at det er sterk europeisk enighet om å støtte Ukraina. Lederne for 31 EU- og NATO-land møttes for å diskutere hvordan de skal støtte Ukraina fremover. Støre understreker at presset mot Russland må opprettholdes så lenge landet ikke viser tegn til våpenhvile. Flere land har lagt frem planer for mer militærhjelp og økonomisk støtte til Ukraina. Frankrike, Storbritannia og Ukraina arbeider med en fredsavtale som skal legges frem for USA. Møtet omhandlet også en internasjonal fredsstyrke og vilkår for våpenhvile.
1 måned siden
Forsvarssjefer fra rundt 30 land møtes i Paris for å diskutere sikkerhetsgarantier for Ukraina og hvordan Europa kan forsvare seg selv. Møtet skjer etter et droneangrep mot Moskva og Trumps kutt i Ukraina-støtten, noe som har sendt sjokkbølger gjennom Europa. Flere land er villige til å sende soldater til Ukraina, men Norge har vedtatt å øke sin økonomiske støtte. Samtidig møtes USA og Ukraina i Saudi-Arabia for å diskutere fred, og Zelenskyj møter den saudiske kronprinsen for å diskutere mekling med Russland.
1 måned siden
Danmark er prinsipielt klar til å delta i en internasjonal fredsstyrke i Ukraina, ifølge utenriksminister Lars Løkke Rasmussen og forsvarsminister Troels Lund Poulsen. Et flertall i utenrikskomiteen i Folketinget støtter dette initiativet. Storbritannia og Frankrike har tidligere antydet at de er åpne for å sende europeiske styrker til Ukraina som en del av en potensiell våpenhvileavtale. Delegater fra over 30 land skal møtes i Paris for å diskutere opprettelsen av en internasjonal fredsstyrke, med hovedmål å avskrekke Russland fra å starte nye offensiver etter en eventuell våpenhvile.
2 måneder siden
Ei rekke europeiske statsleiarar er samla i Paris for å drøfte situasjonen i Ukraina. Frankrikes president Emmanuel Macron er vertskap for møtet og har snakka med USAs president Donald Trump i forkant. Statsleiarar frå fleire europeiske land deltek, og Danmarks statsminister Mette Frederiksen representerer dei nordiske og baltiske landa. Blant tema som skal drøftast er om ein skal sende soldatar til Ukraina for å trygge freden ved ei eventuell våpenkvile. EU-kommisjonens leiar Ursula von der Leyen understrekar behovet for å auke løyvingane til forsvaret.
1 måned siden
Frankrikes president Macron og Storbritannias statsminister Starmer har foreslått en våpenhvile på én måned i Ukraina, som skal inkludere luftrommet, sjøen og områdene rundt kraftverk. Forslaget ble presentert etter et toppmøte i London, der de to landene også diskuterte muligheten for å sende fredsbevarende styrker. Starmer understreker viktigheten av å opprettholde militært og økonomisk press mot Russland, samt å sikre en varig fredsavtale med ukrainsk deltakelse. Macron mener europeiske land bør øke sine forsvarsbudsjetter for å kompensere for USAs skiftende prioriteringer.
1 måned siden
Frankrikes president Emmanuel Macron og Storbritannias statsminister Keir Starmer har foreslått en våpenhvile på én måned i Ukraina, som inkluderer både luft- og sjørom. Dette forslaget ble fremsatt etter et hasteinnkalt toppmøte i London. Macron har også tatt til orde for at europeiske land bør øke sine forsvarsbudsjetter til mellom 3,0 og 3,5 prosent av BNP. Både Frankrike og Storbritannia har indikert at de er villige til å sende soldater til Ukraina som en del av en fredsbevarende styrke, og Sverige har åpnet for å vurdere det samme. Etter møtet oppsummerte Starmer at de vil opprettholde militært og økonomisk press, arbeide for en varig fredsavtale, sikre seg mot fremtidige russiske invasjoner, og etablere en koalisjon for fredsbevarende styrker.
1 måned siden
Russland har uttalt at utplassering av fredsbevarende styrker i Ukraina vil bli sett på som en direkte væpnet konflikt. Advarselen kommer etter at forsvarsministre fra flere europeiske land og forsvarssjefer fra 36 land har diskutert muligheten for å opprette en fredsbevarende styrke i Ukraina under en eventuell våpenhvile. Russland mener en slik handling vil være det samme som en involvering i konflikten.