Forskere mener Donald Trumps politikk setter den liberale verdensordenen under press, noe som kan være uheldig for Norge. Iver B.
Neumann ved Fridtjof Nansens Institutt mener Norge må knytte seg tettere til andre allierte enn USA, som EU og Storbritannia, fordi USA er på vei ut av Europa. Han påpeker at Norge har tjent mye på den liberale verdensordenen og at enhver annen verdensorden vil være mindre gunstig.
Nupi-forsker Julie Wilhelmsen understreker at man bør være forsiktig med å umiddelbart knytte seg tettere til EU, da unionen er i endring og kan bli ledet av politikere Norge ikke er tjent med. Trump har begynt å trekke USA ut av internasjonale organisasjoner og internasjonalt samarbeid, noe som kan føre til at stormaktene bestemmer og definerer spillereglene.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 måned siden
Artikkelen analyserer Donald Trumps presidentskap og dets konsekvenser for Norge og Europa. Trumps administrasjon gjennomfører raske politiske endringer i USA og utfordrer samtidig den etablerte, regelbaserte verdensordenen. USA viser mindre vilje til å være verdenspoliti og forventer at Europa tar et større ansvar for egen sikkerhet. Økende bruk av toll og en trend mot å flytte produksjon tilbake til USA skaper usikkerhet i verdensøkonomien. Mest bekymringsfullt er det at USA i mindre grad skiller mellom allierte og motstandere, noe som skaper utfordringer for land som bygger på demokrati og felles verdier.
2 måneder siden
Artikkelen analyserer hvordan endringer i USAs utenrikspolitikk under president Trump utfordrer Norges sikkerhetspolitiske situasjon. Den nye amerikanske administrasjonen skaper usikkerhet rundt USAs forpliktelser til Nato og Europa. Artikkelen argumenterer for at Norge må svare på denne utviklingen med rask opprustning, økt støtte til Ukraina, og aktiv deltakelse i europeisk samarbeid. Artikkelen understreker Norges avhengighet av USA, men fremhever behovet for at Europa finner sammen for å møte de nye sikkerhetsutfordringene.
2 måneder siden
Donald Trump truer med handelskrig mot allierte, noe som skaper usikkerhet i en verden preget av pandemi, krig og økende stormakter. En handelskrig vil svekke forholdet mellom Europa og USA, og reiser spørsmål om USAs pålitelighet. Norge er avhengig av samarbeid med USA, spesielt i nordområdene, og må balansere mellom Europa og USA. Det er viktig å forberede seg på vanskeligere tider og vurdere konsekvensene av Trumps politikk for internasjonalt samarbeid.
2 måneder siden
Donald Trumps nylige karakterisering av Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj som en «diktator» har vakt bekymring blant eksperter angående Natos fremtid og USAs engasjement i Europa. Forsker Iver B. Neumann antyder at dette kan signalisere begynnelsen på slutten for forsvarsalliansen. Andre eksperter, som Jan Arild Snoen, avviser Trumps påstander som grunnløse. Uttalelsene har ført til spekulasjoner om at USA vil redusere sitt nærvær i Europa til fordel for Kina, noe som presser europeiske nasjoner til å styrke sin egen sikkerhet. Flere eksperter anser Trumps uttalelser som skadelige for det transatlantiske samarbeidet og mener han gjentar russisk retorikk.
1 måned siden
Artikkelen argumenterer for at Norge må søke EU-medlemskap som følge av endringer i verdensbildet, spesielt med henvisning til Donald Trumps politikk og den økende sikkerhetstrusselen fra Russland. Forfatteren mener at Norge ikke lenger kan stole på USA som leder av den frie verden, og at et medlemskap i EU vil styrke Norges posisjon og sikkerhet. I tillegg oppfordrer artikkelforfatteren norske politikere til å øke støtten til Ukraina og styrke det norske forsvaret.
2 måneder siden
Artikkelen diskuterer hvordan Donald Trumps handelspolitikk utfordrer Norges forhold til EU og aktualiserer spørsmålet om EØS-avtalen. Trumps proteksjonistiske tiltak truer med å utløse en global handelskrig, noe som kan ha alvorlige konsekvenser for norsk økonomi. Eksperter advarer om at EØS-avtalen kanskje ikke er tilstrekkelig for å beskytte Norge i en slik situasjon, og statsminister Støre forsikrer at regjeringen jobber med å sikre norske interesser i EU. Senterpartiets motstand mot EØS-avtalen isolerer dem i utenrikspolitikken, mens Arbeiderpartiet, Høyre og Fremskrittspartiet forsvarer avtalen som et viktig utenrikspolitisk verktøy.
1 måned siden
Forsker ved Fridtjof Nansens Institutt, Iver B. Neumann, mener at Donald Trump og Vladimir Putin vil møtes i Saudi-Arabia for å diskutere en deling av Ukraina, uten deltakelse fra Ukraina eller andre europeiske land. Neumann hevder at Nato i praksis er oppløst, og at Norge derfor bør søke medlemskap i EU. Han uttrykker bekymring for at en slik deling kan skape et farlig eksempel for fremtiden, føre til radikalisering og sosial uro, og at Trumps hovedmotivasjon er økonomisk gevinst. Neumann understreker behovet for et sterkt norsk forsvar og allianser, og ser EU-medlemskap som en nødvendighet for å møte den nye sikkerhetspolitiske situasjonen.
3 måneder siden
Donald Trump har uttalt at han ikke vil utelukke bruk av militærmakt for å få kontroll over Grønland, og ønsker at Canada skal bli en del av USA gjennom økonomisk press. Disse uttalelsene har skapt bekymring blant Nato-allierte og blir sett på som en seier for Russland. Ifølge forsker Iver B. Neumann undergraver Trumps handlinger hele ideen om Nato og kan føre til en fremmedgjøring av europeiske allierte. Han mener også at dette kan føre til et styrket sikkerhetspolitisk samarbeid mellom europeiske land, noe som kan være problematisk for Norge som ikke er medlem av EU.
3 måneder siden
Professor i statsvitenskap, Tore Wig, mener Donald Trumps uttalelser om Grønland skaper usikkerhet rundt USAs forpliktelser overfor sine allierte. Wig påpeker at Trump kan se på Svalbard som en forhandlingsbrikke, muligens med Russland. Statsminister Jonas Gahr Støre understreker at Svalbard er norsk og at alle traktatparter har like rettigheter der. Seniorforsker Andreas Østhagen tror det er urealistisk at Trump er interessert i Svalbard, og at et forsøk på overtakelse vil møte sterk internasjonal motstand. Han mener Trumps uttalelser om Grønland er hårreisende og undergraver den vestlige verdensorden.
2 måneder siden
Artikkelen belyser hvordan Trumps press på Europa for økt sikkerhetsansvar skaper et dilemma for Norge, som balanserer mellom USA og EU. Usikkerhet rundt USAs NATO-forpliktelser får eksperter til å anbefale at Europa vurderer alternativer, samtidig som de advarer mot å fremmedgjøre USA. Norsk utenrikspolitikk trues av splittelse i EU-spørsmålet. Artikkelen trekker frem Ukrainas ønske om en europeisk hær og Norges potensielle bidrag til USA gjennom etterretning og gassleveranser.