Jonas Gahr Støre kritiserer anonyme pengegaver til borgerlige partier, og mener det er problematisk. Han forsvarer samtidig LOs millionstøtte til Arbeiderpartiet, og hevder at dette er demokratisk forankret gjennom LO-kongressen. Sylvi Listhaug (Frp) mener derimot at LO kjøper politisk makt og innflytelse i Arbeiderpartiet.
Hun inviterer LO-medlemmer til Frp, og understreker at de ikke driver med kjøp og salg av politikk. Høyre ønsker også bidrag til valgkampen, men avviser at man kan kjøpe seg innflytelse i partiet.
LO på sin side avviser å gi støtte til borgerlige partier, og ønsker heller ikke plass i deres sentralstyre. En meningsmåling viser at en betydelig andel av LOs medlemmer ville stemt på Frp, ikke Ap.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 måneder siden
Artikkelen kritiserer LOs økonomiske støtte til Arbeiderpartiet (Ap). LO gir betydelige summer til Ap, hovedsakelig fra medlemskontingenter. Disse midlene er i stor grad ubeskattede, da kontingenten er skattefri. Ap har sørget for skattefritak for LO-kontingenter, og mottar deretter midler fra LO. Dette skaper en situasjon der fellesskapet indirekte finansierer deler av Aps valgkamp. Artikkelen hevder at LO og Ap unngår kritikk for et samrøre med fellesskapets penger, mens private donasjoner til borgerlige partier blir møtt med korrupsjonsanklager. Det argumenteres for at LO-medlemmer som støtter Ap, burde bruke egne beskattede midler.
29 dager siden
Kommunalminister Kjersti Stenseng (Ap) har foreslått en ny partilov som møter kritikk for å favorisere Arbeiderpartiet og LO. Lovforslaget krever åpenhet om givere til borgerlige partier, samtidig som det tillater anonyme pengegaver fra LO, en betydelig økonomisk støttespiller for Ap. Kritikere hevder dette åpner for korrupsjon og forskjellsbehandling, mens LO ønsker ytterligere innstramminger for å hindre lignende organisasjoner på borgerlig side. Aksjon for Borgerlig Valgseier slakter forslaget og mener det er et forsøk på å stoppe borgerlig valgseier, da loven griper inn i folks ytringsfrihet og begrenser individers rett til engasjement og ytring i samfunnsdebatten.
3 måneder siden
Statsminister Jonas Gahr Støre advarer mot økt pengemobilisering i norsk politikk, spesielt fra anonyme givere. Han viser til foreninger som Aksjon for Borgerlig Valgseier, som sluset tolv millioner kroner til FrP før kommunevalget i 2023, der giverne er anonyme. En annen forening, Fellesaksjonen for verdiskaping og privat norsk eierskap, ga 19,1 millioner til borgerlige partier, men her er giverne offentlige. Støre frykter at dette kan bite seg fast og påvirke politikken i favør av de rikeste. Regjeringen jobber med en lovendring for å hindre anonyme pengegaver til partiene. FrP og Aksjon Borgerlig Valgseier forsvarer støtten ved å vise til LOs støtte til venstresiden.
3 måneder siden
Frp-leder Sylvi Listhaug avviser at partiet vil ta imot pengestøtte fra utlandet, og understreker at politisk gjennomslag ikke kan kjøpes. Hun forsvarer mottak av anonyme pengegaver fra 'Aksjon borgerlig valgseier', og mener dette er innenfor lovverket. Listhaug mener Frp trenger en motvekt til venstresidens økonomiske støtte. Hun unngår å svare på spørsmål om Frp vil sitte i en regjering som øker bistanden eller tar imot flere kvoteflyktninger, og gjentar i stedet at partiet skal bli stort før valget.
3 måneder siden
Regjeringen planlegger å stramme inn lovverket for å forhindre anonyme pengegaver til politiske partier. Dette kommer etter at Frp mottok 12 millioner kroner fra Aksjonen for borgerlig valgseier (ABV), en organisasjon som ikke oppgir identiteten til sine givere. Kommunal- og distriktsminister Erling Sande (Sp) understreker viktigheten av åpenhet rundt partifinansiering for å sikre tillit til demokratiet. Partilovnemnda har påpekt at dagens lovverk ikke hindrer omgåelse av åpenhetskravet. Regjeringen jobber nå med et lovforslag som skal sendes på høring. Frp og ABV kritiserer forslaget og mener Ap er sterkt påvirket av LO.
1 måned siden
Fremskrittspartiet (Frp) leder an i mottatte valgkampbidrag med over åtte millioner kroner, noe som er dobbelt så mye som i tidligere valgkamper. Blant giverne finner man Sundt-familien og Wilh. Wilhelmsen Holding, samt Aksjon for Borgerlig Valgseier. Arbeiderpartiet følger etter, hovedsakelig støttet av Fagforbundet. En forskningsleder påpeker at politiske donasjoner ikke nødvendigvis er problematiske, og at Frps økning kan sees i sammenheng med partiets fremgang på meningsmålingene som et alternativ til regjeringen. Partiene mottar også støtte fra staten basert på tidligere valgresultater.
3 måneder siden
Regjeringen foreslår å stramme inn lovverket for økonomisk støtte til politiske partier ved å forby anonyme pengegaver fra organisasjoner som ikke oppgir givernes identitet. Dette kan ramme Fremskrittspartiet (Frp), som i 2023 mottok 12 millioner kroner fra Aksjonen for borgerlig valgseier (ABV). Kommunal- og distriktsminister Erling Sande (Sp) mener åpenhet om pengestøtte er viktig for demokratiet. Frp mener forslaget er et forsøk på å avlede oppmerksomheten fra LOs økonomiske støtte til Arbeiderpartiet, og hevder at deres bidrag kun er støtte til eksisterende politikk.
2 måneder siden
Arbeiderpartiet, under ledelse av Jonas Gahr Støre, har utpekt Fremskrittspartiet og Sylvi Listhaug som sin hovedmotstander i den kommende valgkampen. Støre kritiserer Frps politikk for å true velferdssamfunnet gjennom kommersialisering og oppsplitting. Jan Christian Vestre angriper Frps skattepolitikk, og hevder den vil øke forskjellene i samfunnet og svekke finansieringen av felles oppgaver. Tonje Brenna mener Frps innvandringspolitikk kan føre til sosial uro og økt kriminalitet. Støre erkjenner at regjeringen ikke fullt ut har forstått folks økonomiske utrygghet, spesielt knyttet til ustabile strømpriser, men fremhever tiltak som fastprisavtaler for strøm som et svar på dette.
3 måneder siden
Regjeringen planlegger å innføre et forbud mot anonyme pengegaver til politiske partier, et tiltak som særlig kan ramme Fremskrittspartiet (Frp). I 2023 mottok Frp 12 millioner kroner i valgkampstøtte fra Aksjonen for borgerlig valgseier (ABV), en organisasjon som ikke oppgir identiteten til sine givere. Regjeringen mener dette utfordrer demokratisk åpenhet og tillit til partiene. Kommunal- og distriktsminister Erling Sande (Sp) påpeker at dagens lov forbyr anonyme bidrag, men at organisasjoner som ABV omgår dette. Helse- og omsorgsminister Jan Christian Vestre (Ap) støtter forslaget og kaller situasjonen "svært problematisk".
3 måneder siden
Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre har introdusert begrepet «Sylvistopp» for å kritisere Fremskrittspartiets oljepolitikk. Støre argumenterer for at Frps manglende satsing på ny teknologi, som karbonfangst og -lagring, vil føre til en tidligere avslutning av norsk olje- og gassindustri. Frp-leder Sylvi Listhaug tar derimot begrepet til seg og takker Støre for markedsføringen. Hun mener at oljeselskapene selv må finansiere investeringer i ny teknologi, og at Frps politikk sikrer næringen en lang fremtid basert på global etterspørsel. Listhaug anklager regjeringen for å skape usikkerhet for næringen ved å ikke lyse ut nok nye leteområder.