Regjeringen planlegger å stramme inn lovverket for å forhindre anonyme pengegaver til politiske partier. Dette kommer etter at Frp mottok 12 millioner kroner fra Aksjonen for borgerlig valgseier (ABV), en organisasjon som ikke oppgir identiteten til sine givere.
Kommunal- og distriktsminister Erling Sande (Sp) understreker viktigheten av åpenhet rundt partifinansiering for å sikre tillit til demokratiet. Partilovnemnda har påpekt at dagens lovverk ikke hindrer omgåelse av åpenhetskravet.
Regjeringen jobber nå med et lovforslag som skal sendes på høring. Frp og ABV kritiserer forslaget og mener Ap er sterkt påvirket av LO.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 måneder siden
Regjeringen foreslår å stramme inn lovverket for økonomisk støtte til politiske partier ved å forby anonyme pengegaver fra organisasjoner som ikke oppgir givernes identitet. Dette kan ramme Fremskrittspartiet (Frp), som i 2023 mottok 12 millioner kroner fra Aksjonen for borgerlig valgseier (ABV). Kommunal- og distriktsminister Erling Sande (Sp) mener åpenhet om pengestøtte er viktig for demokratiet. Frp mener forslaget er et forsøk på å avlede oppmerksomheten fra LOs økonomiske støtte til Arbeiderpartiet, og hevder at deres bidrag kun er støtte til eksisterende politikk.
3 måneder siden
Regjeringen planlegger å innføre et forbud mot anonyme pengegaver til politiske partier, et tiltak som særlig kan ramme Fremskrittspartiet (Frp). I 2023 mottok Frp 12 millioner kroner i valgkampstøtte fra Aksjonen for borgerlig valgseier (ABV), en organisasjon som ikke oppgir identiteten til sine givere. Regjeringen mener dette utfordrer demokratisk åpenhet og tillit til partiene. Kommunal- og distriktsminister Erling Sande (Sp) påpeker at dagens lov forbyr anonyme bidrag, men at organisasjoner som ABV omgår dette. Helse- og omsorgsminister Jan Christian Vestre (Ap) støtter forslaget og kaller situasjonen "svært problematisk".
2 måneder siden
Regjeringen foreslår endringer i partiloven for å øke åpenheten rundt finansiering av politiske partier. Kommunal- og distriktsdepartementet vil forby anonyme donasjoner og kreve at partiene rapporterer bakenforliggende givere til Statistisk sentralbyrå (SSB). Målet er at givere over en viss beløpsgrense skal identifiseres offentlig på partifinansiering.no, noe regjeringen mener vil styrke tilliten til demokratiet.
2 måneder siden
Regjeringen har foreslått endringer i partiloven for å øke åpenheten rundt finansiering av politiske partier. Forslaget innebærer at partiene må identifisere givere av bidrag som kommer via organisasjoner og innsamlingsaksjoner. Kommunal- og distriktsminister Kjersti Stenseng understreker at åpenhet er viktig for tilliten til demokratiet. Bakgrunnen for forslaget er blant annet reaksjoner på støtte Fremskrittspartiet har mottatt gjennom Aksjon for Borgerlig Valgseier (ABV). Regjeringen foreslår en ny bestemmelse i loven som presiserer når partiene må kjenne til de bakenforliggende giverne for å kunne motta bidrag. Lovforslaget behandles raskt.
29 dager siden
Kommunalminister Kjersti Stenseng (Ap) har foreslått en ny partilov som møter kritikk for å favorisere Arbeiderpartiet og LO. Lovforslaget krever åpenhet om givere til borgerlige partier, samtidig som det tillater anonyme pengegaver fra LO, en betydelig økonomisk støttespiller for Ap. Kritikere hevder dette åpner for korrupsjon og forskjellsbehandling, mens LO ønsker ytterligere innstramminger for å hindre lignende organisasjoner på borgerlig side. Aksjon for Borgerlig Valgseier slakter forslaget og mener det er et forsøk på å stoppe borgerlig valgseier, da loven griper inn i folks ytringsfrihet og begrenser individers rett til engasjement og ytring i samfunnsdebatten.
3 måneder siden
Statsminister Jonas Gahr Støre advarer mot økt pengemobilisering i norsk politikk, spesielt fra anonyme givere. Han viser til foreninger som Aksjon for Borgerlig Valgseier, som sluset tolv millioner kroner til FrP før kommunevalget i 2023, der giverne er anonyme. En annen forening, Fellesaksjonen for verdiskaping og privat norsk eierskap, ga 19,1 millioner til borgerlige partier, men her er giverne offentlige. Støre frykter at dette kan bite seg fast og påvirke politikken i favør av de rikeste. Regjeringen jobber med en lovendring for å hindre anonyme pengegaver til partiene. FrP og Aksjon Borgerlig Valgseier forsvarer støtten ved å vise til LOs støtte til venstresiden.
2 måneder siden
Skipsreder Herbjørn Hansson donerer én million kroner til Fremskrittspartiet (Frp) med ønske om et regjeringsskifte. Aksjon for borgerlig valgseier (ABV) bidrar med fem millioner, en reduksjon fra tidligere år. Fellesaksjonen, finansiert av blant andre Gustav Witzøe, gir også betydelig støtte til Frp. Disse donasjonene kommer i lys av regjeringens planer om å endre partiloven for å øke åpenheten rundt partifinansiering. ABV forsvarer sine bidrag som en nødvendig motvekt til fagorganisasjonen LOs støtte til Arbeiderpartiet.
3 måneder siden
Jonas Gahr Støre kritiserer anonyme pengegaver til borgerlige partier, og mener det er problematisk. Han forsvarer samtidig LOs millionstøtte til Arbeiderpartiet, og hevder at dette er demokratisk forankret gjennom LO-kongressen. Sylvi Listhaug (Frp) mener derimot at LO kjøper politisk makt og innflytelse i Arbeiderpartiet. Hun inviterer LO-medlemmer til Frp, og understreker at de ikke driver med kjøp og salg av politikk. Høyre ønsker også bidrag til valgkampen, men avviser at man kan kjøpe seg innflytelse i partiet. LO på sin side avviser å gi støtte til borgerlige partier, og ønsker heller ikke plass i deres sentralstyre. En meningsmåling viser at en betydelig andel av LOs medlemmer ville stemt på Frp, ikke Ap.
1 måned siden
Fremskrittspartiet (Frp) leder an i mottatte valgkampbidrag med over åtte millioner kroner, noe som er dobbelt så mye som i tidligere valgkamper. Blant giverne finner man Sundt-familien og Wilh. Wilhelmsen Holding, samt Aksjon for Borgerlig Valgseier. Arbeiderpartiet følger etter, hovedsakelig støttet av Fagforbundet. En forskningsleder påpeker at politiske donasjoner ikke nødvendigvis er problematiske, og at Frps økning kan sees i sammenheng med partiets fremgang på meningsmålingene som et alternativ til regjeringen. Partiene mottar også støtte fra staten basert på tidligere valgresultater.
3 måneder siden
Danske regjeringspartier ønsker å innføre et forbud mot utenlandske donasjoner til valgkamper, etter bekymring for påvirkning fra mektige utlendinger som Elon Musk. Venstre, Socialdemokratiet og Moderaterne støtter forslaget, mens Liberal Alliance er skeptiske og ønsker mer åpenhet. Bakgrunnen er blant annet Musks engasjement i europeisk politikk. Det er en pågående debatt om valgkampdonasjoner også i Norge, der anonyme pengegaver er et tema.