Danske regjeringspartier ønsker å innføre et forbud mot utenlandske donasjoner til valgkamper, etter bekymring for påvirkning fra mektige utlendinger som Elon Musk. Venstre, Socialdemokratiet og Moderaterne støtter forslaget, mens Liberal Alliance er skeptiske og ønsker mer åpenhet.
Bakgrunnen er blant annet Musks engasjement i europeisk politikk.
Det er en pågående debatt om valgkampdonasjoner også i Norge, der anonyme pengegaver er et tema.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
29 dager siden
Et bredt politisk flertall i Danmark har blitt enige om å innføre et forbud mot å motta valgkampgaver fra utlandet. Tiltaket skal forhindre at fremmede makter kan påvirke det danske demokratiet gjennom økonomisk støtte. Lovforslaget skal behandles i Folketinget med mål om å vedta og iverksette det før sommeren. Forbudet omfatter alle politiske partier og kandidater, og gjelder uavhengig av gavens størrelse eller giverens nasjonalitet. Kun tre partier, Liberal Alliance, Dansk Folkeparti og Borgernes Parti, støtter ikke forslaget.
3 måneder siden
Statsminister Jonas Gahr Støre uttrykker bekymring over Elon Musks innblanding i andre lands interne forhold. Støre mener det er problematisk at en person med stor tilgang til sosiale medier og økonomiske ressurser blander seg inn i andre lands politikk. Han understreker at dette ikke er slik forholdet mellom demokratier og allierte bør være. Støre ble spurt om han er bekymret for at Musk vil blande seg inn i norske valg, og han svarte at han håper et samlet norsk politisk miljø vil advare og ta avstand fra det. Musk har nylig uttalt seg om politiske forhold i land som Tyskland, Storbritannia og Italia.
3 måneder siden
Regjeringen planlegger å innføre et forbud mot anonyme pengegaver til politiske partier, et tiltak som særlig kan ramme Fremskrittspartiet (Frp). I 2023 mottok Frp 12 millioner kroner i valgkampstøtte fra Aksjonen for borgerlig valgseier (ABV), en organisasjon som ikke oppgir identiteten til sine givere. Regjeringen mener dette utfordrer demokratisk åpenhet og tillit til partiene. Kommunal- og distriktsminister Erling Sande (Sp) påpeker at dagens lov forbyr anonyme bidrag, men at organisasjoner som ABV omgår dette. Helse- og omsorgsminister Jan Christian Vestre (Ap) støtter forslaget og kaller situasjonen "svært problematisk".
3 måneder siden
Statsminister Jonas Gahr Støre uttrykker bekymring over Elon Musks innblanding i politikk utenfor USA. Musk har oppfordret tyskere til å stemme på det ytre høyre-partiet Alternativ for Tyskland, og omtalt partiet som Tysklands «siste håp». Støre reagerer på at Musk blander seg inn i politiske forhold i et alliert, demokratisk land. Han understreker at et samlet norsk politisk miljø ville advart mot en lignende innblanding i norsk politikk. Støre er mer bekymret for Musks støtte til ytre høyre enn hans tidligere fornærmelser mot politikere.
3 måneder siden
Artikkelen omhandler Elon Musks økende politiske engasjement i Europa, der han har uttrykt støtte til høyreradikale partier og politikere i Tyskland og Storbritannia. Musk har blant annet kritisert den tyske regjeringen og støttet AfD, samt gitt sin støtte til den britiske høyreradikaleren Tommy Robinson. Dette har ført til reaksjoner både i Europa og i Donald Trumps krets, der Steve Bannon har rådet Musk til å holde seg unna politikk. Samtidig har en representant fra Fremskrittspartiet nominert Musk til Nobels fredspris. Artikkelen spekulerer også i om Musks politiske engasjement kan påvirke det kommende norske valget, og om det kan føre til negative reaksjoner blant norske velgere.
3 måneder siden
Regjeringen foreslår å stramme inn lovverket for økonomisk støtte til politiske partier ved å forby anonyme pengegaver fra organisasjoner som ikke oppgir givernes identitet. Dette kan ramme Fremskrittspartiet (Frp), som i 2023 mottok 12 millioner kroner fra Aksjonen for borgerlig valgseier (ABV). Kommunal- og distriktsminister Erling Sande (Sp) mener åpenhet om pengestøtte er viktig for demokratiet. Frp mener forslaget er et forsøk på å avlede oppmerksomheten fra LOs økonomiske støtte til Arbeiderpartiet, og hevder at deres bidrag kun er støtte til eksisterende politikk.
3 måneder siden
En analytiker hevder at Elon Musk, med støtte fra Donald Trump, fører en informasjonskrig mot EU ved å spre desinformasjon og konspirasjonsteorier. Musk og Mark Zuckerberg har posisjonert seg nær Trump i håp om støtte mot EUs nye tech-lover, som kan gi bøter i milliardklassen. EU har allerede bøtelagt Meta for brudd på personvernregler. Musk har også blandet seg inn i europeisk politikk og spredt falske nyheter. EU-kommisjonen kritiseres for å nøle med å reagere mot X, til tross for pågående granskning og bekymring for at plattformen brukes til massemanipulasjon. Flere mener EU må handle raskere og tydeligere for å forsvare demokratiet.
3 måneder siden
Statsminister Jonas Gahr Støre har kritisert Elon Musk for å blande seg inn i politiske forhold i andre land. Støres kritikk ble først fremmet på NRK, men har raskt spredt seg internasjonalt gjennom nyhetsbyrået Reuters og andre medier. Bakgrunnen for kritikken er Musks innblanding i politikk i land som Tyskland, Storbritannia og Italia. Den tyske regjeringen har også anklaget Musk for å støtte det høyrepopulistiske partiet AfD. Musk har også brukt store summer på å støtte Donald Trump og skal ha en rolle i hans administrasjon. Støre uttrykker bekymring for at en person med så stor innflytelse blander seg inn i andre lands indre anliggender.
3 måneder siden
Artikkelen omhandler Elon Musks konflikt med deler av MAGA-bevegelsen angående innvandring, der Musk støtter visum for eksperter, mens andre ønsker deportering. Musk har også engasjert seg i europeisk politikk ved å støtte ytre høyre-partier som AfD i Tyskland. Dette har ført til kritikk om innblanding i valg og spredning av propaganda. Musk har endret sin identitet på X og bruker ytre høyre-memes, noe som har skapt reaksjoner. En eksplosjon av en Tesla Cybertruck utenfor et Trump-hotell etterforskes som mulig terror, noe som skaper bekymring for fremtiden.
3 måneder siden
Ytre høyre-partier i EU-parlamentet har invitert Elon Musk til Brussel for å holde foredrag om ytringsfrihet. Dette skjer etter at EU har skjerpet tonen mot Musk og X, og Tysklands statsminister har uttalt at Musk truer demokratiet i Europa. 40 EU-parlamentarikere har signert et opprop for å invitere Musk, og de mener EUs Digital Service Act brukes til å sensurere ytringsfriheten. Samtidig krever EU-kommisjonen innsyn i Xs algoritmer, noe ytre høyre-partiene reagerer på. Musk har kvittert med en hilsen til sine støttespillere i Europa, og EU avviser at granskingen av X er politisk motivert.