Et bredt politisk flertall i Danmark har blitt enige om å innføre et forbud mot å motta valgkampgaver fra utlandet. Tiltaket skal forhindre at fremmede makter kan påvirke det danske demokratiet gjennom økonomisk støtte.
Lovforslaget skal behandles i Folketinget med mål om å vedta og iverksette det før sommeren. Forbudet omfatter alle politiske partier og kandidater, og gjelder uavhengig av gavens størrelse eller giverens nasjonalitet.
Kun tre partier, Liberal Alliance, Dansk Folkeparti og Borgernes Parti, støtter ikke forslaget.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 måneder siden
Danske regjeringspartier ønsker å innføre et forbud mot utenlandske donasjoner til valgkamper, etter bekymring for påvirkning fra mektige utlendinger som Elon Musk. Venstre, Socialdemokratiet og Moderaterne støtter forslaget, mens Liberal Alliance er skeptiske og ønsker mer åpenhet. Bakgrunnen er blant annet Musks engasjement i europeisk politikk. Det er en pågående debatt om valgkampdonasjoner også i Norge, der anonyme pengegaver er et tema.
3 måneder siden
Regjeringen foreslår å stramme inn lovverket for økonomisk støtte til politiske partier ved å forby anonyme pengegaver fra organisasjoner som ikke oppgir givernes identitet. Dette kan ramme Fremskrittspartiet (Frp), som i 2023 mottok 12 millioner kroner fra Aksjonen for borgerlig valgseier (ABV). Kommunal- og distriktsminister Erling Sande (Sp) mener åpenhet om pengestøtte er viktig for demokratiet. Frp mener forslaget er et forsøk på å avlede oppmerksomheten fra LOs økonomiske støtte til Arbeiderpartiet, og hevder at deres bidrag kun er støtte til eksisterende politikk.
3 måneder siden
Regjeringen planlegger å innføre et forbud mot anonyme pengegaver til politiske partier, et tiltak som særlig kan ramme Fremskrittspartiet (Frp). I 2023 mottok Frp 12 millioner kroner i valgkampstøtte fra Aksjonen for borgerlig valgseier (ABV), en organisasjon som ikke oppgir identiteten til sine givere. Regjeringen mener dette utfordrer demokratisk åpenhet og tillit til partiene. Kommunal- og distriktsminister Erling Sande (Sp) påpeker at dagens lov forbyr anonyme bidrag, men at organisasjoner som ABV omgår dette. Helse- og omsorgsminister Jan Christian Vestre (Ap) støtter forslaget og kaller situasjonen "svært problematisk".
3 måneder siden
Regjeringen planlegger å stramme inn lovverket for å forhindre anonyme pengegaver til politiske partier. Dette kommer etter at Frp mottok 12 millioner kroner fra Aksjonen for borgerlig valgseier (ABV), en organisasjon som ikke oppgir identiteten til sine givere. Kommunal- og distriktsminister Erling Sande (Sp) understreker viktigheten av åpenhet rundt partifinansiering for å sikre tillit til demokratiet. Partilovnemnda har påpekt at dagens lovverk ikke hindrer omgåelse av åpenhetskravet. Regjeringen jobber nå med et lovforslag som skal sendes på høring. Frp og ABV kritiserer forslaget og mener Ap er sterkt påvirket av LO.
2 måneder siden
Regjeringen foreslår endringer i partiloven for å øke åpenheten rundt finansiering av politiske partier. Kommunal- og distriktsdepartementet vil forby anonyme donasjoner og kreve at partiene rapporterer bakenforliggende givere til Statistisk sentralbyrå (SSB). Målet er at givere over en viss beløpsgrense skal identifiseres offentlig på partifinansiering.no, noe regjeringen mener vil styrke tilliten til demokratiet.
2 måneder siden
Regjeringen har foreslått endringer i partiloven for å øke åpenheten rundt finansiering av politiske partier. Forslaget innebærer at partiene må identifisere givere av bidrag som kommer via organisasjoner og innsamlingsaksjoner. Kommunal- og distriktsminister Kjersti Stenseng understreker at åpenhet er viktig for tilliten til demokratiet. Bakgrunnen for forslaget er blant annet reaksjoner på støtte Fremskrittspartiet har mottatt gjennom Aksjon for Borgerlig Valgseier (ABV). Regjeringen foreslår en ny bestemmelse i loven som presiserer når partiene må kjenne til de bakenforliggende giverne for å kunne motta bidrag. Lovforslaget behandles raskt.
1 måned siden
Danmark er prinsipielt klar til å delta i en internasjonal fredsstyrke i Ukraina, ifølge utenriksminister Lars Løkke Rasmussen og forsvarsminister Troels Lund Poulsen. Et flertall i utenrikskomiteen i Folketinget støtter dette initiativet. Storbritannia og Frankrike har tidligere antydet at de er åpne for å sende europeiske styrker til Ukraina som en del av en potensiell våpenhvileavtale. Delegater fra over 30 land skal møtes i Paris for å diskutere opprettelsen av en internasjonal fredsstyrke, med hovedmål å avskrekke Russland fra å starte nye offensiver etter en eventuell våpenhvile.
1 måned siden
Folketinget i Danmark har innført et forbud mot bruk av det kinesiske KI-verktøyet Deepseek for folkevalgte og ansatte. Beslutningen er tatt av sikkerhetshensyn, da det fryktes at verktøyet kan gi uautorisert tilgang til Folketingets datasystemer. Forbudet omfatter alle enheter som er utstedt av nasjonalforsamlingen. Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) har tidligere frarådet norske virksomheter å bruke Deepseek på systemer med tilknytning til arbeidsrelaterte data. Deepseek selv hevder at deres tekstrobot er mer effektiv og kostnadseffektiv enn konkurrerende løsninger som ChatGPT.
2 måneder siden
Danmarks statsminister, forsvarsminister og utenriksminister presenterte onsdag en kraftig satsing på det danske forsvaret. Regjeringen vil opprette et eget fond øremerket forsvarsinnkjøp. Det er snakk om 50 milliarder danske kroner i 2025 og 2026. Rundt halvparten av midlene skal gå til innkjøp av forsvarsmateriell i inneværende år, mens resten skal brukes neste år.
1 måned siden
Grønland avholder valg der løsrivelse fra Danmark er et sentralt tema. Alle de store partiene støtter uavhengighet, men prosessen forventes å ta flere år. En juridisk komité er nedsatt for å utrede de nødvendige tiltakene, og en folkeavstemning må avholdes. Det er debatt om hvem som skal ha stemmerett ved en eventuell folkeavstemning. Donald Trump har vist interesse for å overta øya, men dette har blitt avvist av Grønlands statsminister. En meningsmåling viser at et flertall av grønlenderne ønsker uavhengighet, men ikke hvis det går på bekostning av levestandarden.