Skipsreder Herbjørn Hansson donerer én million kroner til Fremskrittspartiet (Frp) med ønske om et regjeringsskifte. Aksjon for borgerlig valgseier (ABV) bidrar med fem millioner, en reduksjon fra tidligere år.
Fellesaksjonen, finansiert av blant andre Gustav Witzøe, gir også betydelig støtte til Frp. Disse donasjonene kommer i lys av regjeringens planer om å endre partiloven for å øke åpenheten rundt partifinansiering.
ABV forsvarer sine bidrag som en nødvendig motvekt til fagorganisasjonen LOs støtte til Arbeiderpartiet.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
Astrup-familien øker sitt bidrag til Høyres valgkampkasse med 400.000 kroner gjennom selskapene Pactum Sigma og Theta. Dette skjer samtidig som Stein Erik Hagen gir 14 millioner kroner til høyresiden. Laksegründer Gustav Witzøe bidrar med nesten 9 millioner kroner til Fellesaksjonen, som fordeler midler til Høyre, Frp, Venstre og KrF. Fellesaksjonen har totalt samlet inn 19 millioner kroner for å støtte partier som ønsker et regjeringsskifte. Også Sundt- og Wilhelmsen-familiene bidrar med betydelige beløp til Høyre.
1 måned siden
Eiendomsmilliardær Christian Ringnes har donert én million kroner hver til Frp, Høyre og Venstre i forkant av stortingsvalget. Ringnes begrunner donasjonene med et ønske om regjeringsskifte, da han mener den nåværende regjeringen fører en politikk som skader norsk næringsliv og norsk eierskap. Venstre bekrefter at donasjonen fra Ringnes er den største de har mottatt i år, og den største fra Ringnes noen gang.
1 måned siden
Fremskrittspartiet (Frp) leder an i mottatte valgkampbidrag med over åtte millioner kroner, noe som er dobbelt så mye som i tidligere valgkamper. Blant giverne finner man Sundt-familien og Wilh. Wilhelmsen Holding, samt Aksjon for Borgerlig Valgseier. Arbeiderpartiet følger etter, hovedsakelig støttet av Fagforbundet. En forskningsleder påpeker at politiske donasjoner ikke nødvendigvis er problematiske, og at Frps økning kan sees i sammenheng med partiets fremgang på meningsmålingene som et alternativ til regjeringen. Partiene mottar også støtte fra staten basert på tidligere valgresultater.
3 måneder siden
Stein Erik Hagen har donert 14 millioner kroner til borgerlige partier, en rekordstor sum som overgår tidligere donasjoner fra både ham selv og andre rike givere. Dette markerer en tydelig endring i fordelingen av donasjoner, der Frp nå mottar en stadig større andel. Flere nye borgerlige innsamlingsaksjoner har også bidratt med betydelige summer, spesielt rettet mot å kutte skattene på kapital. De samlede donasjonene til borgerlig side overgår nå LOs støtte til venstresiden. Det spekuleres i om denne økte finansieringen kan påvirke valgresultatet og gi Frp en mulighet til å få statsministeren. Forskning indikerer at partidonnasjoner kan ha en innvirkning på valgutfallet.
3 måneder siden
Stein Erik Hagen bekrefter overfor VG at han gir 14 millioner kroner i partistøtte til partiene på høyresiden. Fremskrittspartiet mottar 7 millioner kroner, hvorav 2 millioner er øremerket organisasjonsutvikling. Høyre får 5 millioner kroner, mens Kristelig Folkeparti og Venstre mottar 1 million kroner hver. Hagen begrunner støtten med et ønske om en borgerlig regjering som vil styrke næringslivet, verdiskapning og privat norsk eierskap. Dette er den største valgkampstøtten Hagen-familien har gitt.
3 måneder siden
Regjeringen planlegger å stramme inn lovverket for å forhindre anonyme pengegaver til politiske partier. Dette kommer etter at Frp mottok 12 millioner kroner fra Aksjonen for borgerlig valgseier (ABV), en organisasjon som ikke oppgir identiteten til sine givere. Kommunal- og distriktsminister Erling Sande (Sp) understreker viktigheten av åpenhet rundt partifinansiering for å sikre tillit til demokratiet. Partilovnemnda har påpekt at dagens lovverk ikke hindrer omgåelse av åpenhetskravet. Regjeringen jobber nå med et lovforslag som skal sendes på høring. Frp og ABV kritiserer forslaget og mener Ap er sterkt påvirket av LO.
3 måneder siden
Regjeringen foreslår å stramme inn lovverket for økonomisk støtte til politiske partier ved å forby anonyme pengegaver fra organisasjoner som ikke oppgir givernes identitet. Dette kan ramme Fremskrittspartiet (Frp), som i 2023 mottok 12 millioner kroner fra Aksjonen for borgerlig valgseier (ABV). Kommunal- og distriktsminister Erling Sande (Sp) mener åpenhet om pengestøtte er viktig for demokratiet. Frp mener forslaget er et forsøk på å avlede oppmerksomheten fra LOs økonomiske støtte til Arbeiderpartiet, og hevder at deres bidrag kun er støtte til eksisterende politikk.
4 måneder siden
Fellesaksjonen for verdiskaping og privat norsk eierskap gir 19,1 millioner kroner til de borgerlige partiene Høyre, Frp, KrF og Venstre. Fordelingen er basert på meningsmålinger og skjønn, med 50% til Høyre, 25% til Frp og 12,5% hver til KrF og Venstre. Foreningen ønsker å fjerne formuesskatt, fremme privat velferd og premiere risikotaking. 30% av midlene skal brukes på ungdomspartiene og folkeopplysning. Alle donorer er offentliggjort. SV-leder Kirsti Bergstø hevder de rikeste gir for egen vinning, noe Fellesaksjonen avviser, og argumenterer for at de støtter norsk næringsliv.
2 måneder siden
Regjeringen har foreslått endringer i partiloven for å øke åpenheten rundt finansiering av politiske partier. Forslaget innebærer at partiene må identifisere givere av bidrag som kommer via organisasjoner og innsamlingsaksjoner. Kommunal- og distriktsminister Kjersti Stenseng understreker at åpenhet er viktig for tilliten til demokratiet. Bakgrunnen for forslaget er blant annet reaksjoner på støtte Fremskrittspartiet har mottatt gjennom Aksjon for Borgerlig Valgseier (ABV). Regjeringen foreslår en ny bestemmelse i loven som presiserer når partiene må kjenne til de bakenforliggende giverne for å kunne motta bidrag. Lovforslaget behandles raskt.
3 måneder siden
Stein Erik Hagen har bekreftet å gi 14 millioner kroner i partistøtte til Høyre, Frp, KrF og Venstre foran stortingsvalget. Han begrunner støtten med et ønske om en borgerlig regjering som vil styrke næringslivet og redusere formuesskatten. Hagen mener det norske folk ønsker Støre og Vedum «dit pepper’n gror». Støre avviser Hagens påstander og sier at norsk økonomi går bra. Han mener skattekutt vil gagne de rikeste. Vedum påpeker at regjeringen har prioritert lavere skatt for arbeidsfolk, ikke de rike. Artikkelen viser også at venstresiden har mottatt mer partistøtte enn høyresiden de siste årene, men at dette kan endre seg med nye aksjonsgrupper på høyresiden.