Ungarns statsminister Viktor Orban mener EU bør avslutte sanksjonene mot Russland, og begrunner dette med at EU må tilpasse seg en ny tid med Donald Trump tilbake i Det hvite hus. Orban, som regnes som den mest Russland-vennlige av EUs statsledere, har tidligere blokkert EU-midler til Ukraina og varslet at han ikke vil godkjenne en forlengelse av sanksjonene.
Han ønsker å se hva Trump gjør før han tar endelig stilling. Sanksjonene må godkjennes enstemmig av EU-landene hvert halvår.
Det er bekymring i EU for at Russland kan få tilgang til store frosne midler dersom sanksjonene oppheves, men belgisk lov kan hindre dette.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
4 måneder siden
USAs påtroppende president Donald Trump og Ungarns statsminister Viktor Orban møttes nylig på Trumps eiendom i Florida, deres tredje møte i år. Orban, som har et nært forhold til både Trump og Kreml, har tidligere uttalt støtte til Trumps løfte om å avslutte Ukraina-krigen raskt. Trump har indikert at USA kan redusere støtten til Ukraina, noe som kan legge større press på europeiske land. Møtet fant sted kort tid etter at Trump og Emmanuel Macron diskuterte en fredsplan med Ukrainas president. Orbans uttalelser og Trumps signaler skaper usikkerhet rundt fremtidig amerikansk politikk i konflikten.
1 måned siden
Donald Trump har midlertidig stanset USAs militære støtte til Ukraina, noe som skaper bekymring for landets evne til å motstå russisk press. Mens Ukrainas statsminister forsikrer at de kan holde fronten, advarer eksperter om at mangelen på amerikansk hjelp kan få konsekvenser på sikt. Det er uenighet om hvor raskt Ukraina vil merke stansen, men flere påpeker at europeiske initiativ kan kompensere noe for bortfallet. Spørsmålet er om Europa kan erstatte USAs bidrag fullt ut, og om Trump vil endre sin beslutning. Russland har fortsatt en stor militær styrke i Ukraina, men sliter også på fronten.
3 måneder siden
EU forbereder seg på en mulig ny periode med Donald Trump som president i USA, med fokus på handelskonflikter. Trump har varslet straffetoll på europeiske varer, og EU jobber med mottiltak. EU ser også på muligheten for å kjøpe mer gass fra USA som et forsonende tiltak. En handelskrig kan ramme Norge, som ikke er en del av EUs tollunion. EU-parlamentet er delt i synet på Trump, og det er bekymring rundt hans mulige tilnærming til Ukraina-krigen. Trump ser ut til å styrke båndene til ytre høyre-politikere i Europa.
2 måneder siden
Ungarn står i fare for å miste 2,95 milliarder kroner i EØS-midler, da landet ikke overholder kravene fra Norge og EU. EU har uttrykt bekymring for rettsstatsprinsipper og demokrati i Ungarn, mens statsminister Viktor Orbán søker støtte hos likesinnede ledere i Europa og USA. En ny opposisjonsgruppe utfordrer Orbáns parti og kan potensielt endre landets forhold til EU og EØS-midler i fremtiden. Ekspert Nick Sitter understreker at EØS-avtalen er fordelaktig for Norge, men at midlene har begrenset innflytelse på demokratiutviklingen i mottakerlandene.
1 måned siden
Donald Trump vurderer å innføre omfattende sanksjoner og tollsatser mot Russland for å presse landet til å inngå en fredsavtale med Ukraina, og oppfordrer begge land til å sette seg ved forhandlingsbordet. Nupi-forsker Julie Wilhelmsen påpeker at dette er i tråd med Trumps utenrikspolitikk, hvor han benytter både 'pisk og gulrot'. Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen tror imidlertid ikke Trump vil strupe Russlands oljeeksport, da dette kan føre til økte bensinpriser i USA. Trump har også gitt Mexico og Canada tollpause frem til 2. april som en gest av imøtekommenhet.
6 dager siden
USAs tidligere president Donald Trump har ferdigstilt en fredsplan for Ukraina og Russland, ifølge Axios. Planen innebærer at USA uoffisielt anerkjenner russisk kontroll over okkuperte ukrainske territorier, inkludert Krim-halvøya og deler av Luhansk, Donetsk, Kherson og Zaporizjazja. Ukraina må avstå fra NATO-medlemskap, men kan bli EU-medlem, og sanksjoner mot Russland skal oppheves. Til gjengjeld får Ukraina sikkerhetsgarantier fra flere land, tilbakeføring av deler av Kharkiv-regionen, fri passasje over Dnipro-elven og bistand til gjenoppbygging. USAs visepresident J.D. Vance støtter ideen om å fryse territorielle linjer nær dagens situasjon og advarer om at USA kan trekke seg fra fredsprosessen hvis det ikke blir framgang. Trumps spesialutsending skal snart møte Putin i Moskva for videre samtaler, mens krigen diskuteres i London av representanter fra Ukraina, USA og europeiske land.
1 måned siden
EU-ledere møtes til krisemøte for å diskutere støtte til Ukraina og styrke Europas forsvarsevne etter endringer i USAs politikk. Ungarn og Viktor Orban motsetter seg Ukraina-støtte og truer med å blokkere vedtak. EU vurderer en stor støttepakke til Ukraina og økte investeringer i europeisk forsvar. Kreative løsninger for å omgå Orbans motstand kan bli nødvendig.
2 måneder siden
Donald Trump hevder Vladimir Putin vil akseptere europeiske fredsstyrker i Ukraina, mens Emmanuel Macron bekrefter Europas vilje til å bidra med fredsstyrker, men ikke ved frontlinjen. Trump sier også at krigen kan være over om få uker, og antyder store økonomiske avtaler med Russland. Han nevner også muligheten for at Zelenskyj besøker Washington for å signere en mineralavtale, men Zelenskyj har tidligere avvist å betale for USAs støtte. Samtidig vedtok FNs hovedforsamling en resolusjon som krever russisk tilbaketrekning fra Ukraina, på dagen tre år siden invasjonen.
1 måned siden
Donald Trump har satt all militærhjelp til Ukraina på pause, noe som har vakt sterke reaksjoner. Palle Ydstebø ved Krigsskolen påpeker at dette kan oppmuntre Russland, selv om europeiske land bidrar med en større andel av våpenleveransene. Ydstebø understreker at Ukraina er avhengig av forsyninger av ammunisjon til luftvern og høyteknologiske komponenter. Statsviter Hilmar Mjelde mener USA svekker sin egen posisjon og gir Russland en fordel. Eirik Løkke fra Civita fremhever at stansen viser Trumps manglende støtte til Ukraina.
1 måned siden
Donald Trump vurderer omfattende sanksjoner og tollsatser mot Russland inntil en våpenhvile og fredsavtale er på plass, begrunnet med Russlands angrep mot ukrainsk infrastruktur. Professor Tormod Heier ved Forsvarets høgskole tolker dette som et forsøk på å tvinge Russland og Ukraina til forhandlingsbordet. Heier mener Trumps signaler vil virke beroligende på europeere som har fryktet en for ettergivende linje overfor Russland, og ser en strategi der Trump kombinerer press med muligheten for forhandlinger.