Amerikanske inflasjonstall for januar viser 3,0 prosent, høyere enn forventet, noe som fører til spekulasjoner om færre rentekutt i USA. Dette påvirker Norges Banks vurdering av renten.
En analytiker tror nå kun på to rentekutt i Norge før sommeren, og ingen etter det. Inflasjonen var et viktig tema for Donald Trumps velgere under tidligere valg.
Kronen svekket seg markant etter nyheten om inflasjonstallene. DNB Markets har tidligere uttalt at de forventer tre rentekutt i Norge.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 måneder siden
Denne uken vil økonomien preges av inflasjonstall fra Norge, eurosonen og USA. Det forventes sterkere boligtall i Norge, mens inflasjonen i eurosonen trolig holder seg stabil. Norske inflasjonstall kan bli noe høyere enn forventet, men Norges Bank ventes likevel å kutte renten i mars. I USA forventes en nedgang i antall nye jobber, og markedet ser ut til å undervurdere effekten av Donald Trumps politikk, som kan føre til økt inflasjon og færre rentekutt fra den amerikanske sentralbanken.
2 måneder siden
Artikkelen diskuterer forventninger om renteheving i USA som en konsekvens av Donald Trumps handelspolitikk og økende inflasjon. Økonomer fra DNB Markets og Handelsbanken påpeker at dette kan påvirke Norges Banks pengepolitikk. DNB Markets tror den amerikanske sentralbanken vil heve renten for å dempe høy kjerneinflasjon, og Handelsbanken ser økt sannsynlighet for stigende renter. Begge er enige om at Norges Bank trolig vil gjennomføre et rentekutt i mars, men understreker at en svekket kronekurs kan forhindre ytterligere kutt. DNB Markets forventer at Norges Bank vil stoppe rentenedgangen etter tre kutt i år, delvis på grunn av forventninger om renteoppgang i USA.
2 måneder siden
Prisveksten i USA viser nedgang og endte på 2,5 prosent i januar, mens kjerneinflasjonen var 2,6 prosent. Dette er i tråd med forventningene. Inflasjonsmålet til Federal Reserve (Fed) er en årlig inflasjon på to prosent. Konsumprisindeksen for januar viste en større stigning enn ventet. Fed vil kunngjøre sin neste rentebeslutning 19. mars. Usikkerheten rundt rentekutt i 2025 er stor, spesielt på grunn av Donald Trumps økonomiske politikk. Fed-sjef Jerome Powell har uttalt at sentralbanken ikke har hastverk med å endre renten.
3 måneder siden
Artikkelen diskuterer hvordan Donald Trumps politikk kan påvirke norske renter. Elisabeth Holvik i Sparebank 1 mener Trumps økonomiske politikk, som skattekutt og økt toll, kan føre til høyere inflasjon i USA og dermed færre rentekutt i Norge. Hun påpeker at en svak krone forsterker denne effekten. Frank Jullum i Danske Bank er mer usikker og påpeker at utviklingen i amerikansk økonomi også spiller en rolle. Han mener det er stor usikkerhet knyttet til Trumps politikk og mulige konsekvenser for global økonomi. Norges Bank forventes å kutte renten i mars, men det er usikkert om det blir flere kutt i år.
2 måneder siden
USAs sentralbank (The Fed) uttrykker bekymring for økt inflasjon, ifølge referatet fra deres møte i januar. Faktorer som Donald Trumps økonomiske politikk og sterke forbrukstall kan presse prisveksten opp. Sentralbanken signaliserer at de vil vente med ytterligere rentekutt til de ser klare tegn på at inflasjonen er under kontroll. Konsumprisindeksen for januar viste en økning på 3 prosent, noe som har fått økonomer til å redusere forventningene om antall rentekutt i år. Sentralbanken viser også til usikkerhet rundt amerikansk økonomi, og beslutningen om å holde renten uendret var enstemmig.
1 måned siden
Inflasjonen i Norge økte til 3,6 prosent i februar, en markant økning fra 2,3 prosent i januar. Kjerneinflasjonen steg også betydelig. Hovedårsakene er høyere strøm- og matvarepriser, hvor matprisene alene steg med 7,6 prosent fra februar i fjor. Markedet venter nå på Norges Banks rentekutt, men internasjonale faktorer som Donald Trumps tollplaner skaper usikkerhet rundt antall rentekutt i år. Norges Bank hadde i desember anslått tre rentekutt i 2024.
2 måneder siden
Inflasjonstallene for januar var høyere enn forventet, noe som skaper usikkerhet rundt fremtidige rentekutt. Sjeføkonomer er uenige om Norges Bank vil gjennomføre de varslede rentekuttene i mars, og hvor mange kutt som vil følge senere i år. Mens noen mener inflasjonen er under kontroll og at rentekutt i mars er sannsynlig, advarer andre om at det kan bli færre kutt enn tidligere antatt. Norges Bank har tidligere varslet tre rentekutt i år, men den siste utviklingen har skapt tvil om dette vil realiseres.
1 måned siden
Den norske kronen opplever en markant styrking mot dollaren i mars, drevet av overraskende høye inflasjonstall og forventninger om økte renter. Sjeføkonom Kyrre M. Knudsen i Sparebank 1 SR Bank fremhever at Donald Trumps konfronterende politikk og usikkerhet rundt tollsatser også bidrar til denne utviklingen. Tirsdag kostet en dollar 10,70 kroner, ned fra 10,90 før helgen. Statistikk fra SSB viser en prisstigning på 3,6 prosent i februar, noe som ifølge Nordeas sjeføkonom Kjetil Olsen gjør et rentekutt mindre sannsynlig. Olsen spår at Norges Bank må heve rentebanen med 50 punkter.
3 måneder siden
Sjeføkonomer ser økt usikkerhet rundt renteutsiktene i Norge etter at Donald Trump ble president i USA. Markedet har priset inn høyere renteforventninger, noe som kan svekke den norske kronen. Norges Bank forventes å holde styringsrenten uendret på 4,5 prosent, men signalisere et kutt i mars. Det er likevel usikkerhet rundt antall rentekutt i år, med mulighet for kun to. Inflasjonen er på vei ned, men kronekursen er svakere enn forventet. Flere økonomer åpner for at lavere rente kan bli kortvarig, og noen utelukker ikke nye rentehevinger. Utviklingen i USA og internasjonale renter påvirker også Norges Banks vurderinger.
2 måneder siden
Prisveksten i USA fortsetter å avta, og landet på 2,5 prosent i januar, ifølge ferske PCE-tall. Kjerneinflasjonen var som ventet på 2,6 prosent. Federal Reserve (Fed) holdt renten uendret og følger nøye med på mulige tollgrep fra Trump-administrasjonen, som ifølge Storebrand kan føre til økt inflasjon. Trump har varslet innføring av toll mot Mexico og Canada fra 4. mars, samt ytterligere toll på kinesiske varer.