Forbrukertilsynet undersøker om Equinor har brutt åpenhetsloven i forbindelse med Rosebank-feltet og samarbeidet med Ithaca Energy. Greenpeace kritiserer Equinor for indirekte å støtte israelske Delek Group, som er majoritetseier i Ithaca, og svartelistet av FN.
Equinor anklages for å bidra til å sponse okkupasjon av Palestina. Equinor avviser kritikken og understreker at Ithaca er et britisk selskap notert på London-børsen, og at de ikke har forretningsforbindelse med Delek.
Nærings- og fiskeridepartementet følger opp Equinor og Rosebank, og vil fortsette dialogen om strategi, klimagassutslipp og risikostyring.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 måned siden
Equinor får kritikk for sin nye omstillingsplan som reduserer de grønne målene. Selskapet begrunner dette med nødvendig tilpasning til markedet og ønske om å sikre verdiskapning. Kritikere, som Greenpeace og flere investorer, mener Equinor setter profitt foran klimahensyn og distanserer seg fra Parisavtalen. Spesielt trekkes det frem at Equinor legger til grunn en høy oljepris i sine beregninger, noe som ikke er i tråd med globale klimamål. Enkelte investorer, som Sarasin & Partners, har valgt å selge seg ut av selskapet som følge av uenighet om klimastrategien. SV krever at staten som hovedeier griper inn.
1 måned siden
Artikkelen omhandler kritikk mot Norges investeringer via Oljefondet i selskaper som er knyttet til folkerettsstridige israelske bosettinger. Kritikere som Rania Iraki anklager Norge for å bidra til etnisk rensing og folkemord, mens jurist Josef Adam Younes understreker Norges folkerettslige forpliktelser til å sikre at Oljefondet ikke bidrar til folkerettsbrudd. Etikkrådet vurderer selskaper for brudd på folkeretten, men har kun trukket seg ut av ett selskap i 2024. Statssekretær Andreas Motzfeldt Kravik forsvarer Oljefondets system og fremhever Norges tydelige holdning overfor Israel.
2 måneder siden
Skotsk høyesterett har erklært Equinors Rosebank-prosjekt ulovlig, da retten mener den britiske regjeringen ikke vurderte klimaeffektene godt nok før de ga tillatelse. Equinor må nå søke om ny tillatelse for å starte produksjon på oljefeltet. Klimaaktivister jubler over dommen, mens Equinor sier de ønsker dommen velkommen og vil fortsette arbeidet med prosjektet. Rosebank har møtt massiv motstand på grunn av forventede klimagassutslipp og Equinors samarbeid med et israelsk selskap som opererer i okkuperte områder. Dommen kan også få betydning for det norske klimasøksmålet.
2 måneder siden
FNs spesialrapportør for Palestina, Francesca Albanese, retter kritikk mot Norge og Oljefondet for investeringer i israelske selskaper som bidrar til okkupasjon av palestinsk land. Hun hevder Oljefondet er den største europeiske investoren i disse områdene, noe hun anser som et brudd på folkeretten. Albanese understreker at økonomisk støtte er avgjørende for å opprettholde okkupasjonen, og at Israel tjener på stjålet land. Hun kritiserer også FN for manglende evne til å beskytte palestinerne, og hevder Israel aktivt motarbeider FNs innsats. Albanese er selv utestengt fra Israel på grunn av sine kontroversielle uttalelser og anklager om antisemittisme, som hun benekter.
1 måned siden
Equinor får kritikk for å redusere sine ambisjoner innen fornybar energi og øke investeringene i olje og gass. Kritikken kommer fra både aksjonærer og miljøorganisasjoner, som mener selskapet ikke tar klimakrisen på alvor. En kapitalforvalter har solgt seg ut av selskapet på grunn av manglende omstilling. Equinor-sjefen begrunner endringene med behovet for å skape aksjonærverdier. Regjeringen kritiseres for å være for passiv og ikke bruke sin eiermakt til å styre selskapet i en mer bærekraftig retning. Det foreslås at Equinor bytter navn tilbake til Statoil for å slutte med grønnvasking.
1 måned siden
Etikkrådet har vurdert Oljefondets investeringer i selskaper med virksomhet i ulovlige israelske bosetninger. Rådet mener investeringene er i tråd med fondets mandat, og at terskelen for å utelukke selskaper skal være høy. Kritikere, inkludert flere organisasjoner og SV, mener fondet bør trekke seg ut av selskaper som bidrar til okkupasjon. I 2024 vurderte Etikkrådet 65 selskaper og anbefalte å utelukke to, men har ikke anbefalt å utelukke selskaper som Caterpillar, som KLP har trukket seg ut av. Rådet mener heller ikke at tjenester til bosetningene bør føre til utelukkelse.
2 måneder siden
Bellona anklager Equinor for å manipulere kostnadsanslagene for gasskraft med rensing på Melkøya, og mener selskapet enten vil skremme politikere eller sikre seg subsidier. Equinor anslår kostnadene til 40-45 milliarder kroner, men Bellona etterlyser transparens rundt beregningene. Bellona støtter gasskraft med rensing, og mener det er urealistisk å erstatte dette med vindkraft innen 2030. Næringslivet, inkludert NHO og Hammerfest Næringsforening, kritiserer den politiske omkampen om elektrifisering, mens Naturvernforbundet frykter konsekvensene av kraftutbygging for natur og samisk kultur.
4 måneder siden
Demonstranter blokkerte inngangen til Norges Bank i protest mot Oljefondets investeringer i selskaper som bidrar til Israels okkupasjon av Palestina. Sentralbanksjef Ida Wolden Bache uttrykte forståelse for engasjementet rundt situasjonen i Gaza, men påpekte at Oljefondet opererer etter et mandat fra Finansdepartementet. Hun understreket at Oljefondet følger en referanseindeks der Israel er inkludert, og at politiske myndigheter må ta beslutninger om eventuelle endringer. Demonstrantene krever at Oljefondet trekker seg fra selskaper som bidrar til okkupasjonen, våpensalg til Israel, og at det innføres våpenembargo og forbud mot handel med varer fra okkuperte områder. Etikkrådet følger utviklingen i Midtøsten og har tidligere utelukket enkeltselskaper fra Oljefondet på grunn av virksomhet i okkuperte områder.
2 måneder siden
Skotsk høyesterett har erklært Equinors gigantiske olje- og gassprosjekt Rosebank for ulovlig, da retten mener at den britiske regjeringen ikke gjorde en god nok vurdering av klimaeffektene før de ga tillatelse. Dommen slår fast at utvinning av olje fra feltet vil være ulovlig, men setter ikke forbud mot videre utbygging. Equinor må nå levere en ny søknad for å starte produksjon. Klimaorganisasjoner som Greenpeace jubler over dommen, mens Equinor sier de ønsker dommen velkommen og vil fortsette arbeidet med prosjektet. Rosebank har møtt massiv motstand fra klimaaktivister, som mener feltet vil slippe ut store mengder CO2 og at Equinors samarbeidspartner er involvert i brudd på folkeretten.
3 måneder siden
Redd Barnas advokat Mads Harlem kritiserer Oljefondets investeringer i selskaper knyttet til Israels okkupasjon. Han mener Oljefondet ikke følger Finansdepartementets føringer og gjemmer seg bak utdaterte etiske retningslinjer. Harlem anklager fondet for å ha investert 220 milliarder i selskaper knyttet til ulovlige bosettinger, og mener de har to sett etikkregler, hvorav det ene ikke ivaretar Norges folkerettslige forpliktelser. Han oppfordrer Oljefondet til å handle umiddelbart og trekke seg ut av selskaper som bidrar til folkerettsbrudd, uten å vente på Etikkrådet. Finansdepartementet avviser at Oljefondet har to ulike sett med etikkregler.