FNs spesialrapportør for Palestina, Francesca Albanese, retter kritikk mot Norge og Oljefondet for investeringer i israelske selskaper som bidrar til okkupasjon av palestinsk land. Hun hevder Oljefondet er den største europeiske investoren i disse områdene, noe hun anser som et brudd på folkeretten.
Albanese understreker at økonomisk støtte er avgjørende for å opprettholde okkupasjonen, og at Israel tjener på stjålet land. Hun kritiserer også FN for manglende evne til å beskytte palestinerne, og hevder Israel aktivt motarbeider FNs innsats.
Albanese er selv utestengt fra Israel på grunn av sine kontroversielle uttalelser og anklager om antisemittisme, som hun benekter.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
FNs spesialrapportør for Palestina, Francesca Albanese, kritiserer det norske Oljefondet og kaller det en «katastrofe» på grunn av dets investeringer i okkupert palestinsk territorium. Hun viser til en uttalelse fra Den internasjonale domstolen (ICJ) som sier at Israels okkupasjon av de palestinske områdene er ulovlig, og mener Oljefondet er den største europeiske investoren i området. Albanese understreker at Oljefondet er forpliktet til ikke å samarbeide med eller støtte ulovlig okkupasjon.
2 måneder siden
FNs spesialrapportør for Palestina, Francesca Albanese, anklager Israel for å ville fjerne palestinere fra de okkuperte områdene for å sikre jødisk suverenitet. Under et besøk i Oslo kritiserte hun Israels krigføring i Gaza og på Vestbredden, og anklaget dem for folkemord. Hun uttrykte bekymring for forbudet mot UNRWA og mente FN burde forsvart organisasjonen bedre mot anklager om terrorstøtte. Albanese kritiserer også palestinske myndigheter for manglende beskyttelse av palestinere mot angrep fra bosettere på Vestbredden, og mener de slår ned på protester. Hun oppfordrer Norge og andre land til å etterforske forbrytelser begått i de okkuperte områdene.
1 måned siden
Artikkelen omhandler kritikk mot Norges investeringer via Oljefondet i selskaper som er knyttet til folkerettsstridige israelske bosettinger. Kritikere som Rania Iraki anklager Norge for å bidra til etnisk rensing og folkemord, mens jurist Josef Adam Younes understreker Norges folkerettslige forpliktelser til å sikre at Oljefondet ikke bidrar til folkerettsbrudd. Etikkrådet vurderer selskaper for brudd på folkeretten, men har kun trukket seg ut av ett selskap i 2024. Statssekretær Andreas Motzfeldt Kravik forsvarer Oljefondets system og fremhever Norges tydelige holdning overfor Israel.
3 måneder siden
Redd Barnas advokat Mads Harlem kritiserer Oljefondets investeringer i selskaper knyttet til Israels okkupasjon. Han mener Oljefondet ikke følger Finansdepartementets føringer og gjemmer seg bak utdaterte etiske retningslinjer. Harlem anklager fondet for å ha investert 220 milliarder i selskaper knyttet til ulovlige bosettinger, og mener de har to sett etikkregler, hvorav det ene ikke ivaretar Norges folkerettslige forpliktelser. Han oppfordrer Oljefondet til å handle umiddelbart og trekke seg ut av selskaper som bidrar til folkerettsbrudd, uten å vente på Etikkrådet. Finansdepartementet avviser at Oljefondet har to ulike sett med etikkregler.
6 dager siden
NUPI-forsker Erik Reichborn-Kjennerud oppfordrer Norge til å trekke Oljefondet ut av israelske selskaper og kutte næringslivssamarbeidet med Israel på grunn av landets militære operasjoner og brudd på menneskerettigheter. Han peker på de tette båndene mellom israelsk næringsliv, særlig teknologiselskaper, og det militære, inkludert bruk av kunstig intelligens i krigføring og overvåkning. Reichborn-Kjennerud viser til de omfattende tapene blant palestinere i Gaza og på Vestbredden, og mener det er umulig å ignorere situasjonen. Han foreslår at Norge i samarbeid med EU bør vurdere sanksjoner mot Israel. Forskerens kritikk retter seg også mot norske investeringer i israelske selskaper, som ved årsskiftet utgjorde 22 milliarder kroner, og mot næringslivsaktører med sterke militære koblinger som Team8 og Hailo Technologies. Han beskriver Israel som en sikkerhetsstat med liten forskjell mellom sivilt og militært, og advarer mot å opprettholde økonomiske bånd under dagens forhold.
4 måneder siden
Aksjonsgruppa for Palestina blokkerer Norges Bank i Oslo i protest mot oljefondets investeringer i selskaper som bidrar til Israels okkupasjon av Palestina. Aktivistene har blokkert inngangene og okkupert resepsjonen, og de vil fortsette aksjonen til politiet fjerner dem. Aksjonsgruppen kritiserer oljefondet for å finansiere det de omtaler som israelske krigsforbrytelser og apartheid, og de viser til avgjørelser fra Den internasjonale straffedomstolen og advarsler fra FN. De krever at oljefondet umiddelbart trekker sine investeringer fra selskaper som bidrar til okkupasjonen. Aksjonen skjer samme dag som Norges Banks rentebeslutning.
4 måneder siden
FNs generalforsamling har vedtatt et norsk forslag om å be FNs generalsekretær om en juridisk vurdering av Israels ansvar som okkupasjonsmakt for å sikre nødhjelp til palestinske områder. Forslaget ble vedtatt med 137 stemmer for, 12 mot, og 22 avsto fra å stemme. USA var blant de kritiske, og mente forslaget kunne bremse fredsforhandlinger. Forslaget kommer i kjølvannet av Israels forbud mot FNs hjelpeorganisasjon for palestinske flyktninger (UNRWA), som har blitt kritisert for å begrense nødhjelp. Humanitære organisasjoner anklager Israel for å hindre mat og medisiner fra å nå Gaza, og krever at landet holdes ansvarlig.
1 måned siden
Israelsk presse kritiserer Lise Klaveness og Norge hardt etter uttalelser om Israel. En israelsk avis omtaler Klaveness som den største fienden til israelsk fotball. Klaveness ønsker ikke å kommentere kritikken direkte, men sier at sterke følelser er symptomatisk for saken. Hun understreker at NFF tar situasjonen i Gaza alvorlig og støtter krav om stans i kamphandlinger, men mener boikott vil være feil virkemiddel. Ståle Solbakken sier at han ikke frykter mangel på motivasjon hos spillerne foran kampen mot Israel, og mener situasjonen i Midtøsten ikke kan sammenlignes med Russlands invasjon av Ukraina.
1 måned siden
Etikkrådet har vurdert Oljefondets investeringer i selskaper med virksomhet i ulovlige israelske bosetninger. Rådet mener investeringene er i tråd med fondets mandat, og at terskelen for å utelukke selskaper skal være høy. Kritikere, inkludert flere organisasjoner og SV, mener fondet bør trekke seg ut av selskaper som bidrar til okkupasjon. I 2024 vurderte Etikkrådet 65 selskaper og anbefalte å utelukke to, men har ikke anbefalt å utelukke selskaper som Caterpillar, som KLP har trukket seg ut av. Rådet mener heller ikke at tjenester til bosetningene bør føre til utelukkelse.
1 måned siden
Forbrukertilsynet undersøker om Equinor har brutt åpenhetsloven i forbindelse med Rosebank-feltet og samarbeidet med Ithaca Energy. Greenpeace kritiserer Equinor for indirekte å støtte israelske Delek Group, som er majoritetseier i Ithaca, og svartelistet av FN. Equinor anklages for å bidra til å sponse okkupasjon av Palestina. Equinor avviser kritikken og understreker at Ithaca er et britisk selskap notert på London-børsen, og at de ikke har forretningsforbindelse med Delek. Nærings- og fiskeridepartementet følger opp Equinor og Rosebank, og vil fortsette dialogen om strategi, klimagassutslipp og risikostyring.