NUPI-forsker Erik Reichborn-Kjennerud oppfordrer Norge til å trekke Oljefondet ut av israelske selskaper og kutte næringslivssamarbeidet med Israel på grunn av landets militære operasjoner og brudd på menneskerettigheter. Han peker på de tette båndene mellom israelsk næringsliv, særlig teknologiselskaper, og det militære, inkludert bruk av kunstig intelligens i krigføring og overvåkning.
Reichborn-Kjennerud viser til de omfattende tapene blant palestinere i Gaza og på Vestbredden, og mener det er umulig å ignorere situasjonen. Han foreslår at Norge i samarbeid med EU bør vurdere sanksjoner mot Israel.
Forskerens kritikk retter seg også mot norske investeringer i israelske selskaper, som ved årsskiftet utgjorde 22 milliarder kroner, og mot næringslivsaktører med sterke militære koblinger som Team8 og Hailo Technologies. Han beskriver Israel som en sikkerhetsstat med liten forskjell mellom sivilt og militært, og advarer mot å opprettholde økonomiske bånd under dagens forhold.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 måned siden
Artikkelen omhandler kritikk mot Norges investeringer via Oljefondet i selskaper som er knyttet til folkerettsstridige israelske bosettinger. Kritikere som Rania Iraki anklager Norge for å bidra til etnisk rensing og folkemord, mens jurist Josef Adam Younes understreker Norges folkerettslige forpliktelser til å sikre at Oljefondet ikke bidrar til folkerettsbrudd. Etikkrådet vurderer selskaper for brudd på folkeretten, men har kun trukket seg ut av ett selskap i 2024. Statssekretær Andreas Motzfeldt Kravik forsvarer Oljefondets system og fremhever Norges tydelige holdning overfor Israel.
2 måneder siden
FNs spesialrapportør for Palestina, Francesca Albanese, retter kritikk mot Norge og Oljefondet for investeringer i israelske selskaper som bidrar til okkupasjon av palestinsk land. Hun hevder Oljefondet er den største europeiske investoren i disse områdene, noe hun anser som et brudd på folkeretten. Albanese understreker at økonomisk støtte er avgjørende for å opprettholde okkupasjonen, og at Israel tjener på stjålet land. Hun kritiserer også FN for manglende evne til å beskytte palestinerne, og hevder Israel aktivt motarbeider FNs innsats. Albanese er selv utestengt fra Israel på grunn av sine kontroversielle uttalelser og anklager om antisemittisme, som hun benekter.
1 måned siden
Etikkrådet har vurdert Oljefondets investeringer i selskaper med virksomhet i ulovlige israelske bosetninger. Rådet mener investeringene er i tråd med fondets mandat, og at terskelen for å utelukke selskaper skal være høy. Kritikere, inkludert flere organisasjoner og SV, mener fondet bør trekke seg ut av selskaper som bidrar til okkupasjon. I 2024 vurderte Etikkrådet 65 selskaper og anbefalte å utelukke to, men har ikke anbefalt å utelukke selskaper som Caterpillar, som KLP har trukket seg ut av. Rådet mener heller ikke at tjenester til bosetningene bør føre til utelukkelse.
1 måned siden
Artikkelen argumenterer for at Norge må protestere mot Israels handlinger i Gaza for å opprettholde troverdigheten etter markeringen mot brudd på menneskerettigheter i Qatar. Den oppfordrer Norges Fotballforbund og landslaget til å ta et tydelig standpunkt mot det den beskriver som grove brudd på folkeretten, og mener at stillhet vil undergrave tidligere engasjement. Selv om boikott ikke er et tema, bør Norge vise solidaritet med palestinerne under kampen mot Israel, for å sikre Lise Klaveness' internasjonale troverdighet.
3 måneder siden
Redd Barnas advokat Mads Harlem kritiserer Oljefondets investeringer i selskaper knyttet til Israels okkupasjon. Han mener Oljefondet ikke følger Finansdepartementets føringer og gjemmer seg bak utdaterte etiske retningslinjer. Harlem anklager fondet for å ha investert 220 milliarder i selskaper knyttet til ulovlige bosettinger, og mener de har to sett etikkregler, hvorav det ene ikke ivaretar Norges folkerettslige forpliktelser. Han oppfordrer Oljefondet til å handle umiddelbart og trekke seg ut av selskaper som bidrar til folkerettsbrudd, uten å vente på Etikkrådet. Finansdepartementet avviser at Oljefondet har to ulike sett med etikkregler.
5 dager siden
Artikkelen omhandler det israelske selskapet Axon-Vision, en pioner innen bruk av kunstig intelligens (KI) i krigføring. Selskapet utvikler og selger KI-systemer til det israelske forsvaret, som brukes i droner og panservogner for å raskt identifisere trusler og gi soldater bedre oversikt. Roy Riftin, selskapets toppsjef, understreker at mennesker alltid tar den endelige avgjørelsen. Samarbeidet med Hailo Technologies, et selskap med norsk tilknytning, bekreftes. Kritikere, som NUPI-forsker Erik Reichborn-Kjennerud, er skeptiske til å overlate vurderinger om liv og død til KI. Axon-Vision vil ikke kommentere om systemene er i bruk i Gaza eller Vestbredden.
10 dager siden
Biskop Svein Valle har signert et opprop der han ber Den norske kirke om å boikotte Israel på grunn av situasjonen i Gaza. Redaktør Vebjørn Selbekk i avisa Dagen er kritisk til oppropet og mener det politiserer kirken, noe som kan føre til at medlemmer støtes bort. Preses Olav Fykse Tveit støtter Valles engasjement for palestinerne, men understreker at man må skille mellom staten Israel og jøder i Norge. Linda Helen Haukland fra KrF advarer mot å forenkle konflikten og påpeker at det er viktig å bekjempe økende antisemittisme.
21 dager siden
AUF tar til orde for boikott av Israel grunnet brudd på folkeretten og situasjonen i Gaza, noe som får tidligere israelsk statsminister Ehud Olmert til å reagere. Olmert advarer Norge mot boikott, men kritiserer samtidig Netanyahu-regjeringen og foreslår dialog for å fremme en tostatsløsning. Palestinernes representant i Norge støtter boikott og sanksjoner. AUF argumenterer for boikott ved å vise til erfaringene fra Sør-Afrika, mens Olmert mener dialog er en bedre vei å gå.
4 måneder siden
AUF-leder Gaute Børstad Skjervø utfordrer Norges Fotballforbund (NFF) angående Norges kommende VM-kvalifiseringskamper mot Israel, og trekker paralleller til Russlands utestengelse fra internasjonal fotball. Skjervø åpner for boikott, men ser også en mulighet i å vinne kampene for å hindre sportsvasking. Rødt og tidligere landslagssjef Egil Olsen krever at NFF jobber for å utestenge Israel fra fotballen, mens Unge Høyre-leder Ola Svenneby avviser boikott og mener det vil være kontraproduktivt. Svenneby oppfordrer til demonstrasjoner og understreker at Norges rolle i verden er begrenset. Han mener også at situasjonen i Ukraina ikke kan sammenlignes med situasjonen i Israel.
3 måneder siden
Forsvarssjef Eirik Kristoffersen er kritisk til Israels krigføring i Gaza, og mener den er for massiv og lite målrettet. Han forstår Israels eksistensielle trussel, men ikke maktbruken i det tett befolkede Gaza. Kristoffersen viser til erfaringer fra Afghanistan, og advarer mot at massiv maktbruk skaper grobunn for nye terrorister. Han påpeker at krigen vil gi israelske soldater psykiske og moralske kvaler, og at manglende legitimitet og brudd på folkeretten forverrer dette. Kristoffersen mener Israel mistet verdens sympati etter terrorangrepet 7. oktober på grunn av krigføringen i Gaza, og at dette vil påvirke soldatene negativt.