Aksjonsgruppa for Palestina blokkerer Norges Bank i Oslo i protest mot oljefondets investeringer i selskaper som bidrar til Israels okkupasjon av Palestina. Aktivistene har blokkert inngangene og okkupert resepsjonen, og de vil fortsette aksjonen til politiet fjerner dem.
Aksjonsgruppen kritiserer oljefondet for å finansiere det de omtaler som israelske krigsforbrytelser og apartheid, og de viser til avgjørelser fra Den internasjonale straffedomstolen og advarsler fra FN. De krever at oljefondet umiddelbart trekker sine investeringer fra selskaper som bidrar til okkupasjonen.
Aksjonen skjer samme dag som Norges Banks rentebeslutning.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 måned siden
Palestina-aktivister har aksjonert foran Norges Bank i Oslo, og krever at Oljefondet trekker sine investeringer ut av Israel. Mellom 30 og 40 demonstranter møtte opp, og flere limte seg fast ved hovedinngangen. Politiet har gitt demonstrantene pålegg om å fjerne seg etter anmodning fra Norges Bank. Aksjonsgruppa for Palestina mener Oljefondets investeringer bidrar til å finansiere krigføring i Gaza, og at bankens etiske retningslinjer ikke blir fulgt.
1 måned siden
30 til 40 Palestina-aktivister demonstrerte foran Norges Bank og krever at Oljefondet trekker sine investeringer fra Israel. Demonstrasjonen skjer samtidig som Norges Bank har rentemøte. Enkelte aktivister har limt seg fast til hovedinngangen, og politiet har gitt dem pålegg om å fjerne seg. Aksjonsgruppa for Palestina mener Oljefondets investeringer bidrar til å finansiere krig og okkupasjon, og at bankens etiske retningslinjer ikke blir fulgt.
4 måneder siden
Demonstranter blokkerte inngangen til Norges Bank i protest mot Oljefondets investeringer i selskaper som bidrar til Israels okkupasjon av Palestina. Sentralbanksjef Ida Wolden Bache uttrykte forståelse for engasjementet rundt situasjonen i Gaza, men påpekte at Oljefondet opererer etter et mandat fra Finansdepartementet. Hun understreket at Oljefondet følger en referanseindeks der Israel er inkludert, og at politiske myndigheter må ta beslutninger om eventuelle endringer. Demonstrantene krever at Oljefondet trekker seg fra selskaper som bidrar til okkupasjonen, våpensalg til Israel, og at det innføres våpenembargo og forbud mot handel med varer fra okkuperte områder. Etikkrådet følger utviklingen i Midtøsten og har tidligere utelukket enkeltselskaper fra Oljefondet på grunn av virksomhet i okkuperte områder.
4 måneder siden
Aksjonsgruppa for Palestina har gjennomført en uanmeldt demonstrasjon ved Norges Bank, der de blokkerer inngangen. Politiet anslår at det er mellom 40 og 50 demonstranter til stede, og de er i dialog med demonstrantene. Aksjonsgruppa ønsker å rette oppmerksomhet mot Norges økonomiske bidrag til Israels okkupasjon av Palestina, og krever at oljefondet trekker sine investeringer fra selskaper som bidrar til dette. Demonstrasjonen er ikke varslet til politiet på forhånd.
2 måneder siden
Palestinakomiteen aksjonerte tirsdag morgen ved å sperre hovedinngangen til Nærings- og fiskeridepartementet. Demonstrantene krever at departementet iverksetter tiltak for å stanse våpenhandel med Israel. De mener det er moralsk forkastelig at Norge tjener penger på Israels krigføring i Gaza, og peker på departementets eierinteresser i Kongsberg Defence & Aerospace (KDA) og Nammo. Komiteen hevder at våpen og våpendeler fra disse selskapene benyttes i Palestina, noe selskapene selv avviser. Politiet ga først pålegg om fjerning, men demonstrantene har flyttet seg til en sideinngang og fortsetter blokaden.
2 måneder siden
FNs spesialrapportør for Palestina, Francesca Albanese, retter kritikk mot Norge og Oljefondet for investeringer i israelske selskaper som bidrar til okkupasjon av palestinsk land. Hun hevder Oljefondet er den største europeiske investoren i disse områdene, noe hun anser som et brudd på folkeretten. Albanese understreker at økonomisk støtte er avgjørende for å opprettholde okkupasjonen, og at Israel tjener på stjålet land. Hun kritiserer også FN for manglende evne til å beskytte palestinerne, og hevder Israel aktivt motarbeider FNs innsats. Albanese er selv utestengt fra Israel på grunn av sine kontroversielle uttalelser og anklager om antisemittisme, som hun benekter.
1 måned siden
Artikkelen omhandler kritikk mot Norges investeringer via Oljefondet i selskaper som er knyttet til folkerettsstridige israelske bosettinger. Kritikere som Rania Iraki anklager Norge for å bidra til etnisk rensing og folkemord, mens jurist Josef Adam Younes understreker Norges folkerettslige forpliktelser til å sikre at Oljefondet ikke bidrar til folkerettsbrudd. Etikkrådet vurderer selskaper for brudd på folkeretten, men har kun trukket seg ut av ett selskap i 2024. Statssekretær Andreas Motzfeldt Kravik forsvarer Oljefondets system og fremhever Norges tydelige holdning overfor Israel.
4 måneder siden
Aksjonister fra Aksjonsgruppa for Palestina planlegger en 'die-in' protest på Oslo S tirsdag klokken 17, rettet mot Coca-Colas reklame. Protesten er en del av en større boikottaksjon mot selskapet på grunn av deres angivelige forbindelser til Israel og påstander om medvirkning til krigsforbrytelser. Aksjonistene vil legge seg ned og late som om de er døde for å symbolisere at Coca-Cola går over lik. Flere kjente profiler har den siste tiden trukket seg fra samarbeid med Coca-Cola i solidaritet med BDS-bevegelsen. Coca-Cola har avvist anklagene og hevder de ikke støtter noen bestemt land eller politikk.
2 måneder siden
FNs spesialrapportør for Palestina, Francesca Albanese, kritiserer det norske Oljefondet og kaller det en «katastrofe» på grunn av dets investeringer i okkupert palestinsk territorium. Hun viser til en uttalelse fra Den internasjonale domstolen (ICJ) som sier at Israels okkupasjon av de palestinske områdene er ulovlig, og mener Oljefondet er den største europeiske investoren i området. Albanese understreker at Oljefondet er forpliktet til ikke å samarbeide med eller støtte ulovlig okkupasjon.
2 måneder siden
I Oslo tingrett har rettssaken mot tre Palestina-aktivister startet. De er anklaget for å ha forsøkt å påvirke Sylvi Listhaug ulovlig under en demonstrasjon i fjor. Aktivistene fulgte etter Listhaug og ropte slagord, mens støttespillere møtte opp ved Tinghuset. Listhaug skal vitne og har uttalt at hendelsen var svært ubehagelig. De tiltalte nekter straffskyld, og forsvarer John Christian Elden reiser spørsmål om hvor grensen går mellom ytringsfrihet og straffbar atferd.