Et svensk politiprosjekt, «Prosjekt Beta», har utviklet en metode for å redusere partnervold. Politiet oppsøker menn dømt eller mistenkt for vold, og tilbyr frivillige samtaler basert på tillit.
Målet er å forebygge nye voldsepisoder ved å skape en relasjon der mennene selv innser sine feil og søker hjelp. Prosjektet har vist gode resultater, med få tilbakefall blant deltakerne.
Politiet understreker viktigheten av å ikke dømme, men heller skape en trygg atmosfære for samtale og refleksjon. De oppsøkte mennene føler seg ofte ensomme, og politiet har sett flere eksempler på at prosjektet har bidratt til å endre livene deres og deres familier til det bedre.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
En svensk metode for å forebygge vold i nære relasjoner, der politiet oppsøker voldsutøvere for samtaler, vurderes nå i Norge. Metoden har vist seg effektiv i Sverige, men norske eksperter påpeker juridiske utfordringer knyttet til personvern. Partnerdrapskommisjonen venter på en lovendring som vil gi dem tilgang til nødvendig informasjon for å analysere partnerdrapssaker og forbedre forebyggende tiltak. Statistikken viser at mange som opplever partnervold venter lenge før de søker hjelp, noe som understreker behovet for bedre og tidligere forebygging.
2 måneder siden
Erna Solberg og Høyre foreslår lovendringer for å bedre beskytte ofre for partnervold, etter en økning i partnerdrap. Solberg vil senke terskelen for tvangsflytting av gjerningspersoner og evigvarende kontaktforbud, samt sikre varsling av ofre ved løslatelser. Inspirert av det svenske «Prosjekt Beta», ønsker hun at politiet oppsøker voldelige menn for å tilby samtaler. Solberg understreker viktigheten av frivillighet og vil styrke politiets forebyggende arbeid mot partnervold.
1 måned siden
Politiets utlendingsenhet (PU) endrer praksis ved delegasjonsbesøk på Trandum utlendingsinternat. Tidligere har delegasjoner, blant annet fra Etiopia, fått møte internerte uten norsk tolking eller norske representanter til stede. Tilsynsrådet for tvangsreturer har kalt denne praksisen «problematisk» og «ulovlig». Etter endringen vil norsk politi og tolk være til stede under intervjuer for å fastslå identitet. Endringen kommer som en følge av egne erfaringer og tilbakemeldinger, ifølge seksjonsleder Håvard Johnsen Bekk.
3 måneder siden
Oslo-politiet har begynt å streame gaming på Twitch for å nå ut til ungdom, bygge relasjoner og skape et trygt miljø. De spiller populære spill som Fortnite og Counter-Strike, og har fått mange følgere. Målet er å gjøre politiet mer tilgjengelige og skape dialog rundt vanskelige temaer. Tilbakemeldingene har vært positive, selv om noen har stilt spørsmål ved balansen mellom det uformelle og profesjonelle. Forskere mener dette er et positivt initiativ og at flere offentlige instanser bør følge etter. Politiet er også åpne for samarbeid med andre gamere i fremtiden.
4 måneder siden
Norges første krisesenter for dyr har åpnet for å tilby trygge omgivelser for dyr som tilhører familier i krise. Initiativet kommer som et svar på at mange valdsutsatte vegrer seg for å søke hjelp fordi de er bekymret for dyrene sine. Krisesenteret tilbyr midlertidig husly for en rekke dyrearter, og er et resultat av donasjoner fra lokale butikker. Dyrebeskyttelsen og politiet støtter tiltaket, og understreker at vold mot dyr ofte er knyttet til vold i nære relasjoner. Det er et økende fokus på å identifisere og håndtere vold mot både mennesker og dyr, med økt samarbeid mellom relevante instanser.
4 måneder siden
Artikkelen omhandler Kenneth Iversen, som ble utbrent etter å ha jobbet for mye. Han fant veien tilbake til arbeidslivet gjennom prosjektet «Menn i helse». Prosjektet hjelper menn som står utenfor arbeidslivet med å omskolere seg til helsefagarbeidere. Flere menn deler sine historier om hvordan prosjektet har endret deres liv. Regjeringen har bevilget ekstra midler for å utvide prosjektet nasjonalt. Prosjektet har siden 2014 hjulpet 1400 menn med å ta fagbrev og er svært populært.
3 måneder siden
Politidirektoratet har gitt grønt lys for et forprosjekt som skal vurdere bruk av kroppskamera i norsk politi. Flere politidistrikt har vist interesse for å delta i et mulig pilotprosjekt. Forprosjektet skal vare i 12-16 måneder og undersøke hvordan kameraene kan brukes, samt vurdere personvern og datalagring. Kroppskamera kan gi bedre dokumentasjon i situasjoner der politiet er involvert, men det er også bekymring for personvern og hvordan bruken vil påvirke konfliktnivået. Datatilsynet er ikke avvisende, men understreker behovet for streng regulering. Tidligere forsøk med kroppskamera i Oslo i 2015 ble ikke videreført, men erfaringer fra andre land og egen etat har ført til ny interesse.
2 måneder siden
Frp foreslår et lovforslag om livsvarig kontaktforbud for voldsdømte for å beskytte voldsutsatte kvinner som lever i frykt. Bakgrunnen er en økning i antall besøksforbud og historier om kvinner som «Turid», som opplever stor belastning ved å stadig måtte fornye besøksforbudet mot sin voldelige samboer. Foreningen Aldri Alene støtter forslaget og mener det kan redde liv og bedre psykisk helse. Justisministeren er avventende, men understreker at lovverket må fungere. Vestland Frp har vedtatt å redusere ankemulighetene ved besøks- og kontaktforbud.
4 måneder siden
Tre menn ble pågrepet med tyvgods til en verdi av rundt 500.000 kroner. Pågripelsen skjedde i forbindelse med et nytt grensesamarbeid mellom Norge og Sverige, som startet 1. desember. Samarbeidet fokuserer på kontroller av kjøretøy og personer, og visepolitimester Elisabeth Rise uttrykker tilfredshet med at samarbeidet ga resultater allerede første dag. Politiet understreker at kriminelle nettverk er en alvorlig trussel og at tettere samarbeid med svensk politi er et viktig tiltak for å bekjempe dette.
2 måneder siden
SV har lansert en tiltakspakke med 20 forslag for å bekjempe voldtekt, med fokus på både forebygging og forbedring av etterforskningen. Et sentralt forslag er å opprette egne voldtektsseksjoner i alle politidistrikt samt en permanent seksjon i Kripos, for å sikre prioritering og spesialisert kompetanse. En erfaren bistandsadvokat understreker at kvaliteten på ivaretakelsen av voldtektsofre varierer betydelig avhengig av hvor i landet anmeldelsen skjer, og støtter derfor forslaget om egne seksjoner. Justiskomiteen på Stortinget har lovet å vurdere forslagene fra SV, og erkjenner behovet for et kompetanseløft innen politiet for å håndtere voldtektssaker bedre.