En svensk metode for å forebygge vold i nære relasjoner, der politiet oppsøker voldsutøvere for samtaler, vurderes nå i Norge. Metoden har vist seg effektiv i Sverige, men norske eksperter påpeker juridiske utfordringer knyttet til personvern.
Partnerdrapskommisjonen venter på en lovendring som vil gi dem tilgang til nødvendig informasjon for å analysere partnerdrapssaker og forbedre forebyggende tiltak.
Statistikken viser at mange som opplever partnervold venter lenge før de søker hjelp, noe som understreker behovet for bedre og tidligere forebygging.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 måned siden
Artikkelen omhandler Partnerdrapskommisjonen som venter på en lovendring for å kunne starte sitt arbeid med å analysere partnerdrap og komme med forslag til forebyggende tiltak. Kommisjonen trenger tilgang til taushetsbelagt informasjon fra ulike etater, men lovforslaget om dette har trukket ut i tid. Representanter fra feltet understreker at vold i nære relasjoner er et stort samfunnsproblem som krever raskere og mer effektive tiltak, da mange ofre lever i taushet og venter lenge før de søker hjelp. Det er uenighet om hvorvidt alle etater skal ha plikt til å gi informasjon til kommisjonen.
2 måneder siden
Erna Solberg og Høyre foreslår lovendringer for å bedre beskytte ofre for partnervold, etter en økning i partnerdrap. Solberg vil senke terskelen for tvangsflytting av gjerningspersoner og evigvarende kontaktforbud, samt sikre varsling av ofre ved løslatelser. Inspirert av det svenske «Prosjekt Beta», ønsker hun at politiet oppsøker voldelige menn for å tilby samtaler. Solberg understreker viktigheten av frivillighet og vil styrke politiets forebyggende arbeid mot partnervold.
2 måneder siden
Et svensk politiprosjekt, «Prosjekt Beta», har utviklet en metode for å redusere partnervold. Politiet oppsøker menn dømt eller mistenkt for vold, og tilbyr frivillige samtaler basert på tillit. Målet er å forebygge nye voldsepisoder ved å skape en relasjon der mennene selv innser sine feil og søker hjelp. Prosjektet har vist gode resultater, med få tilbakefall blant deltakerne. Politiet understreker viktigheten av å ikke dømme, men heller skape en trygg atmosfære for samtale og refleksjon. De oppsøkte mennene føler seg ofte ensomme, og politiet har sett flere eksempler på at prosjektet har bidratt til å endre livene deres og deres familier til det bedre.
1 måned siden
Artikkelen omhandler Hanne Stenvaag, leder for et krisesenter i Tromsø, som hjelper voldsutsatte. Hun fremhever at vold i hjemmet er tabubelagt, og at mange ofre venter lenge med å søke hjelp. Artikkelen belyser også Partnerdrapskommisjonen, ledet av professor Lena Bendiksen, som gransker partnerdrap for å forebygge fremtidige hendelser. Stenvaag kritiserer den langsomme saksbehandlingen i norske domstoler og etterlyser mer ressurser for å beskytte ofrene og begrense voldsutøveres handlinger. Hun viser til at en tredjedel av de som bor på krisesenter har levd med vold i over fem år, og understreker behovet for mer forebygging.
2 måneder siden
SV har lansert en tiltakspakke med 20 forslag for å bekjempe voldtekt, med fokus på både forebygging og forbedring av etterforskningen. Et sentralt forslag er å opprette egne voldtektsseksjoner i alle politidistrikt samt en permanent seksjon i Kripos, for å sikre prioritering og spesialisert kompetanse. En erfaren bistandsadvokat understreker at kvaliteten på ivaretakelsen av voldtektsofre varierer betydelig avhengig av hvor i landet anmeldelsen skjer, og støtter derfor forslaget om egne seksjoner. Justiskomiteen på Stortinget har lovet å vurdere forslagene fra SV, og erkjenner behovet for et kompetanseløft innen politiet for å håndtere voldtektssaker bedre.
1 måned siden
Voldsforskere mener at Ingebrigtsen-saken kan gjøre det lettere for andre å stå frem om familievold. Saken har fått stor oppmerksomhet, og forskere understreker at det er viktig at en profilert person som Jakob Ingebrigtsen forteller om sine erfaringer. Kartlegginger viser at mange nordmenn utsettes for vold i nære relasjoner, men få anmelder forholdene. Forskning viser at familievold har store konsekvenser for både enkeltpersoner og samfunnet, og tidlig innsats er avgjørende. Hjelpetilbudet har mangler, særlig innen forebygging og tverrfaglig samarbeid.
1 måned siden
Fremskrittspartiet (Frp) har argumentert for visitasjonssoner i Norge, og har begrunnet dette med at det er et viktig verktøy for dansk politi. København politi opplyser imidlertid at de aldri har undersøkt effekten av visitasjonssoner. Svensk politi har heller ikke funnet skytevåpen i sine visitasjonssoner, men mener sonene bidrar til å dempe vold. Politidirektoratet (POD) har fått tilbakemeldinger fra flere politidistrikter i Norge, hvor flertallet foreløpig ikke ser behov for visitasjonssoner. Agder politidistrikt er uenig, og mener det vil gi økt trygghet.
2 måneder siden
Frp foreslår et lovforslag om livsvarig kontaktforbud for voldsdømte for å beskytte voldsutsatte kvinner som lever i frykt. Bakgrunnen er en økning i antall besøksforbud og historier om kvinner som «Turid», som opplever stor belastning ved å stadig måtte fornye besøksforbudet mot sin voldelige samboer. Foreningen Aldri Alene støtter forslaget og mener det kan redde liv og bedre psykisk helse. Justisministeren er avventende, men understreker at lovverket må fungere. Vestland Frp har vedtatt å redusere ankemulighetene ved besøks- og kontaktforbud.
1 måned siden
Høyre ønsker å innføre en lov, inspirert av «Clare’s Law», som gir kvinner og deres nærmeste mulighet til å sjekke potensielle partneres voldshistorikk for å forhindre vold i nære relasjoner. Sandra Bruflot fra Høyre understreker at vold i nære relasjoner er et alvorlig samfunnsproblem, og at dagens system ikke gir tilstrekkelig beskyttelse. Både partneren selv og nærstående skal kunne be om innsyn, men ordningen skal ikke gjelde for tilfeldige bekjentskaper. All voldshistorikk skal være tilgjengelig uten foreldelsesfrist. Selv om forslaget primært retter seg mot vold mot kvinner, er det ikke kjønnsspesifikt.
1 måned siden
Antallet anmeldelser for vold i nære relasjoner har økt betraktelig, noe som bekymrer politikere. Høyre foreslår flere tiltak for å beskytte ofrene, inkludert tvangsflytting av voldsutøvere, utvidet bruk av omvendt voldsalarm og kontaktforbud på ubestemt tid. De ønsker også automatisk varsling av ofre ved løslatelse av domfelte. Selv om bruken av omvendt voldsalarm har økt, er det fortsatt vanligere at ofrene må bære voldsalarm enn utøverne.