Tysklands Friedrich Merz har tatt til orde for å diskutere en europeisk atomparaply med Frankrike og Storbritannia, som et svar på usikkerhet rundt USAs forpliktelser. Eksperter sår tvil om gjennomførbarheten, spesielt siden Frankrike avviser deling av sine atomvåpenressurser.
Tyskland er forhindret fra å utvikle egne atomvåpen. Analytikere påpeker at Frankrikes og Storbritannias atomarsenaler er begrensede, og at Russland tar USA mer alvorlig enn europeiske land.
Frankrike kan involvere allierte gjennom øvelser, men uten å gi dem reell medbestemmelse.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 måned siden
Frankrikes president Emmanuel Macron har åpnet for samtaler om en europeisk atomvåpenstrategi, grunnet økende tvil om USAs sikkerhetsgaranti. Macron understreker at Frankrike vil beholde full kontroll over sine atomvåpen, men er åpen for å diskutere hvordan de kan bidra til europeisk sikkerhet. Eksperter påpeker utfordringer ved å erstatte amerikansk beskyttelse med en fransk garanti, spesielt knyttet til «strategisk tvetydighet» overfor Russland og behovet for europeisk enighet. Samarbeid mellom Frankrike og Storbritannia er essensielt for å realisere en europeisk atomvåpengaranti, men europeiske land må avgjøre om de stoler mest på USA eller en felles europeisk løsning.
1 måned siden
Tysklands påtroppende statsminister Friedrich Merz vil styrke Europas kjernefysiske avskrekking. Merz ønsker at Tyskland skal samarbeide med Frankrike og Storbritannia for å øke den felles kjernefysiske avskrekkingen. Han understreker at Tyskland ikke skal ha egne atomvåpen, men ønsker å videreføre den amerikanske atomparaplyen. Merz har hatt samtaler med Frankrikes president Emmanuel Macron om å samkjøre synet på atomvåpen, og han trekker frem at kjernefysisk avskrekking er en viktig del av Natos strategi. Avtaler hindrer Tyskland i å anskaffe atomvåpen.
1 måned siden
President Macron har åpnet for en diskusjon om Frankrikes atomvåpen kan fungere som en «atomparaply» for å beskytte hele Europa mot russiske trusler. Macron understreker at kontrollen over våpnene vil forbli hos Frankrikes president. Bakgrunnen for debatten er økende europeisk usikkerhet rundt USAs pålitelighet som alliert. Macron vil samle europeiske forsvarssjefer i Paris for å diskutere støtte til Ukraina etter en potensiell fredsavtale, inkludert muligheten for utplassering av europeiske styrker. Tysklands påtroppende statsminister ønsker en bredere diskusjon om hvordan franske og britiske atomvåpen kan verne Europa.
1 måned siden
Frankrikes president Macron har foreslått å utvide landets atomparaply for å beskytte europeiske allierte, men eksperter stiller spørsmål ved troverdigheten. En ekspert påpeker at Frankrike trolig ønsker bredere legitimitet for sitt atomvåpenprogram og redusere sin politiske isolasjon. En annen forsker tviler på om Frankrike vil risikere å bruke atomvåpen mot Russland for å forsvare land som Norge, og mener en fransk atomparaply er feil vei å gå. Frankrikes atomvåpenstrategi er først og fremst rettet mot å ramme fiendens byer og sivilbefolkning.
1 måned siden
En ny rapport viser at antallet atomvåpen øker globalt, samtidig som Russland hyppigere truer med bruk. Frankrikes president Macron har tilbudt europeiske allierte en «atomparaply», mens Tyskland ønsker en felles europeisk atomavskrekking. Eksperter stiller seg skeptiske til dette, og mener risikoen for atomvåpenbruk er høyere enn under den kalde krigen. Norge har ikke signert FN-traktaten som forbyr atomvåpen, og prioriterer samhold i NATO.
1 måned siden
Danmarks statsminister Mette Fredriksen åpner for å vurdere alle muligheter, inkludert atomvåpen, også på dansk jord. Dette kommer frem under EUs krisemøte i Brussel, preget av usikkerhet rundt USAs forpliktelser overfor Europa. Frankrikes president Emmanuel Macron har åpnet for å dele landets atomvåpen med andre europeiske land. Fredriksen understreker viktigheten av atomvåpen for å avskrekke Russland og forsvare Europa. Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj takker for støtten fra Europa. Norge er beskyttet av NATOs atomvåpen, men tillater ikke atomvåpen på norsk jord i fredstid.
1 måned siden
Danmarks statsminister, Mette Frederiksen, vil ikke avvise Frankrikes president Emmanuel Macrons tanker om at franske atomvåpen kan beskytte andre europeiske land. Macron har åpnet for å diskutere om Frankrikes atomvåpen kan bidra til å beskytte Europa mot russiske trusler, men understreker at Frankrike beholder kontrollen over våpnene. Bakgrunnen er økende bekymring i Europa for USAs pålitelighet som alliert. Macron har invitert europeiske forsvarssjefer, inkludert Norges, til møte i Paris for å diskutere støtte til Ukraina etter en fredsavtale, muligens gjennom utplassering av styrker. Temaene skal diskuteres på et EU-toppmøte i Brussel, sammen med europeisk opprustning og krigen i Ukraina.
1 måned siden
President Macron ønsker en diskusjon om Frankrikes atomvåpen kan bidra til å beskytte Europa mot russiske trusler. I en tale understreket han at Frankrikes president vil beholde kontrollen over våpnene. Bakgrunnen er økende bekymring i Europa om hvorvidt USA fortsatt er en pålitelig alliert. Macron beskriver russisk aggresjon som grenseløs og mener det er galskap å være tilskuer. Han har invitert europeiske forsvarssjefer til møte i Paris neste uke for å diskutere saken.
1 måned siden
En fransk militæranalytiker hevder at Norge er spesielt utsatt på grunn av sin strategiske beliggenhet i Arktis og sin grense mot Russland. Dette skjer samtidig som det er økende usikkerhet rundt USAs forpliktelser overfor NATO. Artikkelen diskuterer også muligheten for at Frankrike kan erstatte USAs atomvåpenbeskyttelse i Europa, og den økende betydningen av dronekrig. Norges forsvarssjef, Eirik Kristoffersen, understreker at Norge opprettholder et profesjonelt forhold til Russland i nord, selv om militært samarbeid er begrenset.
1 måned siden
Artikkelen analyserer Europas sikkerhetsutfordringer i lys av Russlands militære styrke og et potensielt redusert amerikansk engasjement. Selv om Europa har økonomisk og militært potensial til å overgå Russland, svekkes dette av manglende samordning og fragmenterte forsvarsstrukturer. Russland har et overtak innen atomvåpen, men eksperter mener bruken er lite sannsynlig med mindre landet står overfor en total militær kollaps. Artikkelen understreker viktigheten av å anerkjenne russisk innflytelse og informasjonskrig som en del av trusselbildet. Konklusjonen er at Europa må ta et større ansvar for egen sikkerhet gjennom økte forsvarsbudsjetter, styrket samarbeid og en felles forståelse av trusselbildet.